Peräaukko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Anus” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan Anus (täsmennyssivu)
Ihmisen peräaukko,

Peräaukko eli anus (lat. anus) on ruoansulatuselimistön päätepiste.[1] Ihmisellä peräaukkoa edeltää peräsuoli. Useimmilla eläimillä alkeellisista madoista ihmisiin on putkimainen suolisto, joka kulkee kokonaisuudessaan suusta peräsuoleen. Peräaukko viittaa yleisesti ottaen biologiassa siihen ruoansulatuskanavan kohtaan, jossa ulosteet poistuvat elimistöstä.

Peräaukkoa kontrolloivat sulkijalihakset. Niitä on kaksi, sisäinen ja ulkoinen, joista ulkoinen on tahdonalainen ja sisäinen tahdosta riippumaton eli autonominen. Ulostaessa ulosteet poistuvat kehosta peräaukon kautta, mikä on peräaukon pääasiallinen tehtävä. Pieraistessa autonominen rengaslihas rentoutuu ja estää silti ulosteen karkaamisenlähde?.

Peräaukko on erogeeninen alue, minkä vuoksi sillä on merkitystä useiden ihmisten seksuaalisuudessa. Tätä kutsutaan anaaliseksiksi. Peräaukon seutu voidaan valkaista esteettisistä syistä.

Peräaukon sairauksiin lukeutuvat esimerkiksi peräpukamat, peräaukon syöpä ja peräaukon haavauma eli anaalifissuura.

  1. Kalyani Premkumar: The massage connection: anatomy and physiology, 2. edition, s. 592. Lippincott Williams & Wilkins, 2003. ISBN 9780781734769. Google Book. (englanniksi)