Crohnin tauti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crohnin taudin yleisimmät esiintymisalueet: sykkyräsuoli (ileum), ileokoolinen (ileocolic)[1] ja paksusuoli (colon).[2][3][4]

Crohnin tauti (Morbus Crohn) on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus. Crohnin tauti ja siihen usein sekoitettava colitis ulcerosa tunnetaan englanninkielisellä nimellä inflammatory bowel disease, IBD. Crohnin tauti ei tartu. Sen uskottiin pitkään olevan autoimmuunisairaus, mutta uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet sen johtuvan immuunivajeesta.[5][6][7][8][9][10] Crohnin tauti on nimetty sen kuvanneen yhdysvaltalaisen gastroenterologi Burrill Bernard Crohnin (1884–1983) mukaan.[11]

Esiintyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IBD potilaiden määrät 1990-2002.png
Crohnin taudin esiintyvyys.png

Suomessa sairastuu Crohnin tautiin vuosittain yhdeksän ihmistä sataatuhatta kohti. Tyypillinen sairastumisikä on 20–35 vuotta, joten tautia voidaan luonnehtia nuorten aikuisten taudiksi.

Lapset yleensä sairastuvat noin 12-vuotiaina. Lapsilla sairaus aiheuttaa kasvuhäiriöitä, ellei ravitsemustilaan kiinnitetä erityistä huomiota. Esiintyvyys on 150–200 tapausta 100 000 asukasta kohti. Crohnin tautia sairastavia on Suomessa noin 5 000, ja uusia tapauksia ilmenee vuosittain 400. Yhteensä Crohnin tautiin ja colitis ulcerosaan sairastuneita on noin 25 000 (vuonna 2004).

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crohnin taudin synty on toistaiseksi suurelta osin tuntematon. Sairaus alkaa yleensä nuorena, eikä sukupuolieroja taudin esiintyvyydessä ole havaittu. Se on elinikäinen sairaus, joka sisältää aktiivisia vaiheita. Yleensä vanhemmiten tauti rauhoittuu. Perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sairastumiseen, ja ympäristötekijöilläkin on oma vaikutuksensa. Crohn-potilaan lapsilla on noin 10–20 prosentin riski sairastua Crohnin tautiin tai colitis ulcerosaan. Colitis ulcerosa on Crohnin taudin tapainen sairaus, joka kuitenkin rajoittuu vain paksu- ja peräsuolen alueelle.

Crohnin taudin yhteyttä nautojen paratuberkuloosiin epäillään. Sen aiheuttajana on Mycobacterium paratuberculosis -bakteeri.

Antibioottien yhteyttä taudin puhkeamiseen on selvitetty Helsingin yliopistossa, ja niiden välillä oleva yhteys on todettu. Se, onko kyse syy-yhteydestä vai muuten samanaikaisuudesta, on vielä kuitenkin selvittämättä. Kuitenkin riski sairastua Crohnin tautiin oli yli kolminkertainen lapsilla, jotka ovat saaneet 7–10 antibioottikuuria, ja pojilla yhteys on yleisempi kuin tytöillä. Erityisesti yhteys liittyy kefalosporiineihin.[12] Lisäksi on havaittu viitteitä siitä, että Saccharomyces cerevisiae -nimisen hiivan esiintyminen pahentaa sairautta[13].

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmin Crohnin tauti esiintyy paksusuolessa sekä erityisesti ohutsuolen loppuosassa, mutta tautia voi kuitenkin esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella. Crohnin oireita ovat muun muassa ripuli tai ummetus, vatsakivut (usein oikealla alavatsassa muistuttaen umpilisäkkeen tulehdusta), väsymys, laihtuminen ja kuume. Tauti voi näkyä suussa olevina haavaumina eli aftoina. Tauti diagnosoidaan oireiden, mahalaukun/paksusuolen tähystyksen avulla ja koepaloin, ja tutkimuskeinona voi olla myös ohutsuoliröntgentutkimus tai ohutsuolen kapselikuvaus.

Crohnin tauti altistaa primaariselle sklerosoivalle kolangiitille ja sitä kautta kolangiokarsinoomalle.[14] Crohnin tautiin liittyy kohonnut suolisyöpävaara.[15] Mahdollinen vakava Crohnin taudin komplikaatio on myös suolitukos.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crohnin hoito tapahtuu pääasiassa lääkkeillä.[16]

 • kortisoli
 • salatsosulfapyridiini[17]
 • mesalatsiini (kauppanimet: Pentasa, Asacol)
 • atsatiopriini (kauppanimet: Azamun, Imurel)
 • merkaptopuriini
 • infliksimabi (kauppanimi: Remicade) ja adalimumabi (kauppanimi: Humira)
 • metronidatsoli sekä muut antibiootit
 • LDN eli pieniannoksinen naltreksoni

Myös kannabiksen on todettu olevan tehokas lääke sairauden hoitoon[18]. Joissakin vaikeissa tautimuodoissa sekä taudin aiheuttamissa komplikaatioissa myös leikkaus voi tulla kyseeseen.

Ruokavaliohoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokavaliohoidolla pyritään parantamaan ravitsemustilaa ja helpottamaan oireita. Erityistä ruokavaliota sairauden hoitoon ei ole. SCD -ruokavaliohoitoa ei ole hyväksytty viralliseksi hoitomuodoksi. Sairauden ollessa aktiivinen voi osa ruoka-aineista sopia toisia paremmin. Hyvin sopivia ovat peruna, kala, vähärasvainen liha, riisi, vaalea leipä, marjakeitot, banaani ja säilykehedelmät. Huonosti saattavat sopia kaalit, sipuli, palkokasvit, paprika, nauris, lanttu, selleri, omena, tuoreet leivonnaiset, käristetyt ruoat, kuivatut hedelmät, makeutusaineet (ksylitoli, sorbitoli ym.), voimakkaat mausteet, kahvi, olut, maito ja runsaasti hiilihappoa sisältävät juomat. Sopivien ja ei-sopivien luettelot ovat kuitenkin yksilöllisiä: se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä toiselle sovi lainkaan.

Karrageenin (lisäaine E407, myös tuotenimellä eucheuma-levä) on todettu tutkimuksissa liittyvän Chronin tautiin[19], ja jo pelkästään karrageenin välttäminen ruokavaliossa helpottaa monien suolisto-oireita.

Lääkekorvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crohnin tautia sairastava saa erityisesti kyseisen sairauden hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä alemman erityiskorvattavuuden (AE 208), jolloin lääkkeen hinnasta korvataan 65 prosenttia. Erityiskorvattavuutta pitää hakea Kelalta. Ravintolisistä peruskorvausta pitää hakea erikseen. Peruskorvauksen saa ravintolisistä, jos ravinnon imeytyminen on merkittävällä tavalla häiriintynyt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. [1]
 2. "Crohn's disease" (2012). The Lancet 380 (9853): 1590–605. doi:10.1016/S0140-6736(12)60026-9. PMID 22914295. 
 3. Crohn's Disease Mayo ClinicMalline:Full
 4. Crohn's Disease National Digestive Diseases Information Clearinghouse
 5. Crohn's disease: An immune deficiency state, Clinical reviews in allergy & immunology (2010), 23-21
 6. Mycobacteria in Crohn's disease: How innate immune deficiency may result in chronic inflammation, Expert review of clinical immunology (2010), sivut 633–41
 7. Crohn's disease: Innate immunodeficiency
 8. What's in a name? The (mis)labelling of Crohn's as an autoimmune disease
 9. Defective IL-1A expression in patients with Crohn's disease is related to attenuated MAP3K4 signaling
 10. Revisiting Crohn's disease as a primary immunodeficiency of macrophages
 11. Burrill Bernard Crohn (www.whonamedit.com)
 12. Yle, uutiset, viitattu 24.4.2012
 13. A member of the gut mycobiota modulates host purine metabolism exacerbating colitis in mice. http://stm.sciencemag.org/content/9/380/eaaf9044
 14. Kysymyksiä ja vastauksia: Tulehdukselliset suolistosairaudet ja syöpä
 15. Crohn's Disease and Colorectal Cancer - What's The Link
 16. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Gastroenterologiayhdistys ry:n ja Crohn ja Colitis ry:n asettama työryhmä
 17. [2]
 18. Cannabis Induces a Clinical Response in Patients with Crohn's Disease: a Prospective Placebo-Controlled Study
 19. Carrageenan and Chron's disease. Americal journal of physiology, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]