Crohnin tauti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crohnin taudin yleisimmät esiintymisalueet: sykkyräsuoli (ileum), ileokoolinen (ileocolic)[1] ja paksusuoli (colon).[2][3][4]

Crohnin tauti (Morbus Crohn) on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus. Crohnin tauti ja siihen usein sekoitettava colitis ulcerosa tunnetaan englanninkielisellä nimellä inflammatory bowel disease, IBD. Crohnin tauti ei tartu. Sen uskottiin pitkään olevan autoimmuunisairaus, mutta uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet sen johtuvan immuunivajeesta.[5][6][7][8][9][10] Crohnin tauti on nimetty sen kuvanneen yhdysvaltalaisen gastroenterologi Burrill Bernard Crohnin (1884–1983) mukaan.[11]

Esiintyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IBD potilaiden määrät 1990-2002.png
Crohnin taudin esiintyvyys.png

Chronin tautia sekä toista tulehduksellista suolistosairautta eli haavaista paksusuolen tulehdusta esiintyy Suomessa enemmän kuin muissa Euroopan maissa[12]. Yhdeksän ihmistä sataatuhatta kohti sairastuu Suomessa vuosittain Crohnin tautiin. Tyypillinen sairastumisikä on 20–35 vuotta, joten tautia voidaan luonnehtia nuorten aikuisten taudiksi.

Lapset yleensä sairastuvat noin 12-vuotiaina. Lapsilla sairaus aiheuttaa kasvuhäiriöitä, ellei ravitsemustilaan kiinnitetä erityistä huomiota. Esiintyvyys on 150–200 tapausta 100 000 asukasta kohti. Crohnin tautia sairastavia on Suomessa noin 5 000, ja uusia tapauksia ilmenee vuosittain 400. Crohnin tautiin ja colitis ulcerosaan sairastuneiden kokonaismäärä on 6,5-kertaistunut 1990-luvun alusta, jolloin sairastuneita oli vain 7500. Nykyisin potilaita on jo 49 000[13]. Chronin tautia esiintyy eniten pohjoisilla leveysasteilla sijaitsevien länsimaiden kaupunkiväestöllä[12].

Riskitekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crohnin taudin synty on toistaiseksi suurelta osin tuntematon. Sairaus alkaa yleensä nuorena, eikä sukupuolieroja taudin esiintyvyydessä ole havaittu. Se on elinikäinen sairaus, joka sisältää aktiivisia vaiheita. Yleensä vanhemmiten tauti rauhoittuu. Perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sairastumiseen, ja ympäristötekijöilläkin on oma vaikutuksensa. Crohn-potilaan lapsilla on noin 10–20 prosentin riski sairastua Crohnin tautiin tai colitis ulcerosaan. Colitis ulcerosa on Crohnin taudin tapainen sairaus, joka kuitenkin rajoittuu vain paksu- ja peräsuolen alueelle.

Crohnin taudin yhteyttä nautojen paratuberkuloosiin epäillään. Sen aiheuttajana on Mycobacterium paratuberculosis -bakteeri.

Antibioottien yhteyttä taudin puhkeamiseen on selvitetty Helsingin yliopistossa, ja niiden välillä oleva yhteys on todettu. Se, onko kyse syy-yhteydestä vai muuten samanaikaisuudesta, on vielä kuitenkin selvittämättä. Kuitenkin riski sairastua Crohnin tautiin oli yli kolminkertainen lapsilla, jotka ovat saaneet 7–10 antibioottikuuria, ja pojilla yhteys on yleisempi kuin tytöillä. Erityisesti yhteys liittyy kefalosporiineihin.[14] Lisäksi on havaittu viitteitä siitä, että Saccharomyces cerevisiae -nimisen hiivan esiintyminen pahentaa sairautta[15].

Ravitsemuksen osalta on saatu eniten näyttöä linolihapon liiallisen saannin yhteydestä Chronin tautiin[12]. Myös runsaan liha- ja kalaproteiinin saannin on havaittu lisäävän Chronin taudin riskiä[16].

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmin Crohnin tauti esiintyy paksusuolessa sekä erityisesti ohutsuolen loppuosassa, mutta tautia voi kuitenkin esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella. Crohnin oireita ovat muun muassa ripuli tai ummetus, vatsakivut (usein oikealla alavatsassa muistuttaen umpilisäkkeen tulehdusta), väsymys, laihtuminen ja kuume. Tauti voi näkyä suussa olevina haavaumina eli aftoina. Tauti diagnosoidaan oireiden, mahalaukun/paksusuolen tähystyksen avulla ja koepaloin, ja tutkimuskeinona voi olla myös ohutsuoliröntgentutkimus tai ohutsuolen kapselikuvaus tai magneettikuvaus (MRI).

Crohnin tauti altistaa primaariselle sklerosoivalle kolangiitille ja sitä kautta kolangiokarsinoomalle.[17] Crohnin tautiin liittyy kohonnut suolisyöpävaara.[18] Mahdollinen vakava Crohnin taudin komplikaatio on myös suolitukos.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkehoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crohnin hoito tapahtuu pääasiassa lääkkeillä, jotka eivät kuitenkaan paranna sairautta.[19] Immunosuppressiivinen lääkitys eli solunsalpaajat ovat aiheellisia silloin, kun sairautta ei saada rauhoittumaan 5-ASA- ja kortisonilääkityksellä. (Kortisoni tehoaa vain lyhytaikaisesti käytettynä.)

Immunosuppressiivisesta lääkityksestä on hyötyä myös pahenemisvaiheiden estohoitona. Solunsalpaajien vaikutus alkaa hitaasti 3–6 kuukauden aikana. Jos hoitovaste saavutetaan, lääkitystä jatketaan 3–5 vuotta tai tarvittaessa pidempäänkin. Immunosuppressantteja ovat Azamun®, Imurel®, Trexan®, Metoject®, Mercaptopurin®, Ebetrex® ja Injexate®.[20]

Vaikean IBD:n hoidossa voidaan käyttää myös biologisia lääkkeitä, jotka vaikuttavat tulehduksen välittäjäaineisiin tai estävät tulehdusta aiheuttavien ja ylläpitävien valkosolujen toimintaa. Biologiset lääkkeet parantavat tulehdusta, normalisoivat veren tulehdusarvoja ja lievittävät oireita. Osa biologisista lääkkeistä annetaan infuusiona sairaalassa, osa pistetään itse kotona. Näitä ovat Humira® (vaikuttava aine adalimumabi), Remicade® (vaikuttava aine infliksimabi), Entyvio®, Remsima®, Inflectra®, Stelara ®, Amgevita®, Hulio® ja Hyrimox®[21] Biologiset lääkkeet ovat hyvin kalliita, mutta ne ovat erityiskorvattavia.

Muita lääkkeitä:

Myös kannabiksen on todettu olevan tehokas lääke sairauden hoitoon[24].

Crohnin tautia sairastava saa erityisesti kyseisen sairauden hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä alemman erityiskorvattavuuden (AE 208), jolloin lääkkeen hinnasta korvataan 65 prosenttia. Erityiskorvattavuutta pitää hakea Kelalta.[3]

Ravintolisät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimuksista on saatu viitteitä siitä, että veren korkeat D-vitamiinitasot vähentävät riskiä sairastua Chronin tautiin ja myös relapsien vakavuutta[25]. Ravintolisistä peruskorvausta pitää hakea erikseen. Peruskorvauksen saa ravintolisistä, jos ravinnon imeytyminen on merkittävällä tavalla häiriintynyt.

Leikkaushoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crohnin tautiin sairastuvista 25 % leikataan viiden vuoden kuluessa ja puolet 20 vuoden aikana. Leikkauksessa poistetaan tulehtunut suolen osa ja sen syynä on yleensä ahtauma tai tukos suolessa, märkäpaise tai vaikea tulehdus, jota ei lääkkeillä saada rauhoittumaan. Vaikea verenvuoto, suolen puhkeaminen tai fistelit voivat myös olla leikkauksen syynä, samoin jatkuva anemia, kipu ja aliravitsemus. Myös solumuutos eli syöpäriski voi johtaa leikkauspäätökseen. Jos ohutsuolta poistetaan runsaasti, voi seurata rasvojen, sappihappojen ja B12-vitamiinin imeytymishäiriöitä.

Jos tautia ei saada muuten kuriin tai jos se aiheuttaa fistuloiden kehittymistä, suolen tukkeuman tai verenvuotoa, pahiten tulehtunut suolen osa poistetaan leikkauksessa ja korvataan avanteella. Poistoleikkaukseen joudutaan turvautumaan myös joissakin vaikeissa tautimuodoissa sekä taudin aiheuttamissa komplikaatioissa.

Ruokavaliohoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokavaliohoidolla pyritään parantamaan Crohnin tautia sairastavan ravitsemustilaa tai helpottamaan oireita. Vuonna 2016 julkaistun kokeellisen tapaustutkimuksen mukaan vaikea-asteinen ja hoitoresistentti Crohnin tauti saattaa mennä kymmenessä kuukaudessa asteittain täydelliseen remissioon erittäin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla[26].

Myös pelkän karrageenin eli eucheuma-levän (lisäaine E407) välttäminen helpottaa monien Crohn-potilaiden suolisto-oireita, koska sen on todettu tutkimuksissa vaikuttavan Crohnin tautiin[27].

Crohnin tautia sairastavia on neuvottu perinteisesti suosimaan perunaa, kalaa, vähärasvaista lihaa, riisiä, vaaleaa leipää, marjakeittoja, banaania ja säilykehedelmiä sairauden ollessa aktiivivaiheessa ja välttämään mahdollisesti kaalia, sipulia, palkokasveja, paprikaa, naurista, lanttua, selleriä, omenoita, tuoreita leivonnaisia, käristettyjä ruokia, kuivattuja hedelmiä, ksylitolia, sorbitolia ja muita makeutusaineita, voimakkaita mausteita, kahvia, olutta, maitoa ja runsaasti hiilihappoa sisältäviä juomia. Perinteisistä ravintosuosituksista on kuitenkin huomattu, että sopivien ja ei-sopivien luettelot ovat hyvin yksilöllisiä eli se, mikä on sopinut joillekin potilaille ei ole sopinut välttämättä lainkaan muille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. [1] [vanhentunut linkki]
 2. "Crohn's disease" (2012). The Lancet 380 (9853): 1590–605. doi:10.1016/S0140-6736(12)60026-9. PMID 22914295. 
 3. Crohn's Disease Mayo Clinic
 4. Crohn's Disease National Digestive Diseases Information Clearinghouse
 5. Crohn's disease: An immune deficiency state, Clinical reviews in allergy & immunology (2010), 23-21
 6. Mycobacteria in Crohn's disease: How innate immune deficiency may result in chronic inflammation, Expert review of clinical immunology (2010), sivut 633–41
 7. Crohn's disease: Innate immunodeficiency
 8. What's in a name? The (mis)labelling of Crohn's as an autoimmune disease
 9. Defective IL-1A expression in patients with Crohn's disease is related to attenuated MAP3K4 signaling
 10. Revisiting Crohn's disease as a primary immunodeficiency of macrophages
 11. Burrill Bernard Crohn (www.whonamedit.com)
 12. a b c Vatsavaivat lisääntyneet jyrkästi, kaupunkilaiset suurimmassa riskiryhmässä – Professori: Rypsiöljyn sisältämä linolihappo voi altistaa suolistotaudille Helsingin Sanomat. 8.11.2017. Viitattu 3.8.2020.
 13. Vauhdilla yleistyvä suolistotauti piinaa suomalaisia – kansanedustajaksi noussut Niina Malm, 36, on yksi sairastuneista: ”Nopeita, viiltäviä kipuja” 19.04.2019. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/409ae84e-e00a-4e09-8c30-0914755e5dd0
 14. Yle, uutiset, viitattu 24.4.2012
 15. A member of the gut mycobiota modulates host purine metabolism exacerbating colitis in mice. http://stm.sciencemag.org/content/9/380/eaaf9044
 16. Prévost Jantchou, Sophie Morois, Françoise Clavel-Chapelon, Marie-Christine Boutron-Ruault, Franck Carbonnel: Animal protein intake and risk of inflammatory bowel disease: The E3N prospective study. The American Journal of Gastroenterology, 2010-10, nro 10, s. 2195–2201. PubMed:20461067. doi:10.1038/ajg.2010.192. ISSN 1572-0241. Artikkelin verkkoversio.
 17. Kysymyksiä ja vastauksia: Tulehdukselliset suolistosairaudet ja syöpä
 18. Crohn's Disease and Colorectal Cancer - What's The Link
 19. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Gastroenterologiayhdistys ry:n ja Crohn ja Colitis ry:n asettama työryhmä
 20. Crohnin tauti, Lääkehoito. https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/crohnin-tauti/laakehoito/
 21. Crohnin tauti, Lääkehoito. https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/crohnin-tauti/laakehoito/
 22. [2]
 23. Crohnin tauti, Lääkehoito. https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/crohnin-tauti/laakehoito/
 24. Cannabis Induces a Clinical Response in Patients with Crohn's Disease: a Prospective Placebo-Controlled Study
 25. Ashwin N. Ananthakrishnan: Vitamin D and Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterology & Hepatology, 2016-8, nro 8, s. 513–515. PubMed:27917088. ISSN 1554-7914. Artikkelin verkkoversio.
 26. Tóth C, Dabóczi A, Howard M, Miller NJ, Clemens Z. Crohn’s disease successfully treated with the paleolithic ketogenic diet. International Journal of Case Reports and Images 2016;7(10):570–578. https://www.researchgate.net/publication/306373055_Crohn's_disease_successfully_treated_with_the_paleolithic_ketogenic_diet
 27. Carrageenan and Chron's disease. Americal journal of physiology, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]