Jim Garrison

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Garrison Jim.jpg

James Carothers ”Jim” Garrison (syntyjään Earling Carothers Garrison; 20. marraskuuta 1921 Denison, Iowa21. lokakuuta 1992 New Orleans, Louisiana) oli New Orleansin piirisyyttäjä[1] vuosina 1962–1973. Hänet tunnetaan parhaiten presidentti John F. Kennedyn salamurhaan liittyvistä tutkimuksistaan.

Salaliittoteoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Garrison väitti, että keskustiedustelupalvelu CIA:n Fidel Castron vastaiset ja antikommunistiset elementit olivat Kennedyn murhan takana, ja että salaliittoon osallistuivat Lee Harvey Oswald ja New Orleansissa vaikuttanut kiihkomielisten antikommunistien ryhmä - liikemies Clay Shaw, yksityisetsivä ja entinen FBI-agentti Guy Banister, ja David Ferrie, joka oli samassa siviili-ilmapartioryhmässä Oswaldin kanssa 1950-luvulla. Garrison nosti teoriansa pohjalta syytteen Shaw'ta vastaan vuonna 1969, mutta hänet todettiin oikeudenkäynnissä syyttömäksi presidentin murhaan.[2] The New York Times -lehti kutsui myöhemmin Garrisonin hyökkäystä Shaw'ta vastaan "yhdeksi amerikkalaisen oikeushistorian häpeällisimmistä luvuista".[3]

Kirja ja elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 1988 julkaistiin Garrison kirjoittamansa kirja On the Trail of the Assassins (suom. JFK – avoin tapaus, 1992[4][5]), joka käsitteli John F. Kennedyn salamurhaa salaliittona[6]. Vuonna 1991 julkaistiin Oliver Stonen ohjaama kirjaan perustuva elokuva JFK – avoin tapaus, jossa Garrisonia esittää Kevin Costner. Garrison oli myös mukana elokuvan tuotannossa ja näytteli elokuvassa tuomari Earl Warrenia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.