Salaliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee salahankkeen käsitettä. Nimen muista merkityksistä katso Salaliitto (täsmennyssivu).

Salaliitto eli salahanke on kahden tai useamman henkilön salainen sopimus jonkin rikollisen tavoitteen saavuttamiseksi.[1] Tyypillisiä salaliittoja ovat poliittiset rikokset.[2]

Kuuluisia salaliittoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia on täynnä sekä onnistuneita että epäonnistuneita salaliittoja.

Tunnettuja varoituksia ja paljastuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yhdysvaltain 35. presidentin John Fitzgerald Kennedyn puhe 27. huhtikuuta 1961 Amerikan Sanomalehtijulkaisijoiden Liitolle[6]. Kennedy varoitti puheessaan muun muassa liiallisesta salailusta hallinnon taholta, kansan manipuloimista turvallisuuspropagandalla, toisinajattelun tukahduttamisesta ja tarpeellisen tiedon peittelemisestä lehdistöltä ja kansalta, sekä epämääräisesti salaliitosta sanoen:
Meitä on vastassa kaikkialla maailmassa valtava ja häikäilemätön salaliitto, joka nojaa pääasiassa salamyhkäisiin keinoihin vaikutusvaltansa lisäämiseksi. Se soluttautuu mieluummin kuin käy valtaussotaa. Se käyttää harhautuksia vaalien sijaan. Se kylvää pelkoa valinnanvapauden sijaan. Se käyttää sissejä yöllä ennemmin kuin armeijoita päivällä. Se on järjestelmä, joka on värvännyt käyttöönsä valtavasti inhimillisiä ja materiaalisia voimavaroja rakentaakseen tiiviin ja tehokkaan koneiston, joka hyödyntää sotilaallisen, diplomaattisen, tiedustelullisen, taloudellisen, tieteellisen ja poliittisen kentän resursseja. Sen valmistelut salataan, eikä tuoda julki. Sen virheet peitellään, eikä uutisoida. Sen vastustajat vaiennetaan, eikä nosteta jalustalle. Mitään kuluja ei kyseenalaisteta, mitään huhuja ei julkaista, mitään salaisuuksia ei paljasteta. Se ohjailee kylmää sotaa, lyhyesti sanottuna sota-ajan kurilla, jolle mikään demokraattinen valtio ei vedä vertoja.

– John Fitzgerald Kennedy . puheessaan Waldorf-Astoria hotellissa New Yorkissa 27 huhtikuuta 1961 [6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salaliitto eli konspiraatio eli komplotti. Iso Tietosanakirja. Salahanke. Otava, 1936.
  2. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  3. Guy Fawkes Gunpowder plot1605 Whoosh Fireworks
  4. Gunpowder Plot Encyclopædia Britannica. Viitattu 5.11.2018 (englanniksi).
  5. Jukka Tarkka, Tuomo Polvinen, Hannu Soikkanen ym.: ”Oikeustaistelut”, Suomi 75, Itsenäisen Suomen historia 3, s. 181–182. Weilin & Göös, 1991. ISBN 951-35-5160-1.
  6. a b The President and the Press: Address before the American Newspaper Publishers Association, April 27, 1961. John F. Kennedy presidential library and museum. Columbia Point, Boston. Saatavana: http://www.jfklibrary.org/Research/Ready-Reference/JFK-Speeches/The-President-and-the-Press-Address-before-the-American-Newspaper-Publishers-Association.aspx(englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.