Guy Fawkesin yö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Guy Fawkesia muistuttava nukke ”The Guy”.

Guy Fawkesin yö (engl. Guy Fawkes Night, Bonfire Night, Fireworks Night, tunnetaan myös nimellä Guy Fawkesin päivä tai kokkoyö) on englantilaisen salaliittolaisen Guy Fawkesin mukaan nimetty juhlapäivä, jota vietetään Yhdistyneessä kuningaskunnassa sekä Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa niin sanotun ruutisalaliiton vuosipäivänä 5. marraskuuta. Ympäri Britanniaa järjestetään ilotulituksia, joista mahtavimmat ovat Lontoossa, jonne juhlapäivän historia sijoittuu.

Traditiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Traditioihin kuuluu, että lapset tekevät Guy Fawkesia muistuttavan nuken nimeltään ”The Guy” ja kantavat sitä mukanaan kaduilla. He keräävät rahaa sanomalla ”a penny for the Guy”, jotta saisivat rahaa illan ilotulituksia varten.

Parlamenttitalon vuosittaisten avajaisten traditioihin kuuluu, että ennen avajaisia vartija tutkii Westminsterin palatsin kellarit.

Ympäri Yhdistynyttä kuningaskuntaa järjestetään ilotulituksia ja sytytetään kokkoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin ja Irlannin protestanttisen kuningatar Elisabet I:n kuoltua vuonna 1603 vainotut katoliset toivoivat, että uusi kuningas Jaakko I olisi suvaitsevaisempi heidän uskontoaan kohtaan. Hän osoittautui kuitenkin yhtä protestanttiseksi kuin edeltäjänsä, minkä seurauksena joukko katolisia päätti räjäyttää Lontoon parlamenttitalon eli Westminsterin palatsin sen vuosittaisissa avajaisissa vuokraamalla Westminsterin palatsin kellarit ja sijoittamalla sinne 36 tynnyriä ruutia. Kuningas sai kuitenkin vihjeen räjäytysyrityksestä ja 5. marraskuuta 1605 Guy Fawkes saatiin kiinni Westminsterin palatsin kellarista ja tuomittiin kuolemaan hirttämällä, repimällä ja paloittelemalla. Saman päivän iltana kuninkaan pelastumista juhlittiin ilotulituksin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.