Ruutisalaliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee 1600-luvun alun salaliittoa. Ruutisalaliitto (Gunpowder, Treason & Plot) on myös kaksiosainen BBC:n minisarja vuodelta 2004.
Aikalaispiirros salaliittolaisista. Kuvan piirtänyt hollantilainen Crispijn van de Passe vanhempi tuskin kuitenkaan koskaan näki ketään salaliiton jäsenistä.

Ruutisalaliitto (engl. Gunpowder Plot) oli katolisen ryhmän vuonna 1605 toteuttama epäonnistunut yritys surmata Englannin kuningas Jaakko I, tämän perhe sekä parlamentin edustajat. Salaliiton oli määrä räjäyttää parlamenttitalo sen vuosittaisissa avajaisissa. Salaliiton päämääränä oli protestanttisen kuninkaan syrjäyttäminen ja katolisen monarkin asettaminen valtaistuimelle. Salaliiton johtajana toimi Robert Catesby.[1]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruutisalaliitto oli vain yksi monista Jaakko I:tä vastaan suunnatuista katolisista vallastasuistamisyrityksistä; sitä edelsivät muun muassa Main Plot ja Bye Plot vuonna 1603.

Katolilaiset olivat Englannissa uskonpuhdistuksen seurauksena vainottu uskontokunta, ja esimerkiksi katolisena pappina toimiminen oli kuolemanrangaistuksen uhalla kielletty. Salaliiton taustalla oli pettymys siihen, että Jaakko I jatkoi katolilaisten vainoa.

Vuosijuhlat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa Kansainyhteisön maissa juhlitaan edelleen salaliiton epäonnistumista vuosittain 5. marraskuuta polttamalla kokkoja ja ampumalla ilotulitteita. Juhla tunnetaan nimellä kokkoyö tai Guy Fawkesin yö salaliittoon osallistuneen Guy Fawkesin mukaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gunpowder Plot Encyclopædia Britannica. Viitattu 5.11.2018 (englanniksi).
  2. Guy Fawkes Gunpowder plot1605 Whoosh Fireworks

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]