Salaliittoteoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee itse teoriaa. Sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivu.

Salaliittoteoria on käsitys, jonka mukaan jonkin merkittävän tapahtuman, tapahtumasarjan tai kehityskulun takana on salaliitto eli useamman kuin kahden henkilön muilta piilossa pitämä sopimus, salainen suunnitelma tai strategia jonkin päämäärän saavuttamiseksi. Näiden teorioiden luojat olettavat toisinaan, että salaliittolaisilla on selkeät, salatut päämäärät ja suunnitelmat sellaisissakin asioissa, missä muut näkevät sattumaa, yllättäviin olosuhteiden muutoksiin reagoimista tai toimimista parhain päin kaoottisissa olosuhteissa. Salaliittoselityksen mukaan tapahtumat ovat suunnitelmallisia.

Salaliittoteorioita kehittelevää, sellaisista selitystä etsivää henkilöä kutsutaan salaliittoteoreetikoksi. Salaliittoteoria-sanassa on halventava sävy, ja sitä käytettäessä annetaan ymmärtää, että salaliittoteoriaksi leimattu näkemys on naurettava, väärä, vainoharhainen, perusteeton, kummallinen tai järjenvastainen.[1][2]

Salaliitto-käsitteestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana salaliittoteoria sai 1960-luvun puolivälin tienoilla halventavan sävyn John F. Kennedyn salamurhan puinnissa, ja sen saatetaan vihjata olevan vainoharhaista taipumusta nähdä jotain pahaa salattua toimintaa tapahtumissa.[1]

Totalitaarisissa valtioissa, kuten Josif Stalinin ajan Neuvostoliitossa, vallanpitäjät voivat keksiä kuvitteellisia salaliittoja vastustajiensa tuhoamiseksi, kuten esimerkiksi niin sanotun lääkärien salaliiton tapauksessa. Tällöin epäuskottava salaliittoteoria on virallinen totuus.

Tunnettuja salaliittoteorioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi maailmanjärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaseurojen ja valtaeliitin salassa johtaman Uuden maailmanjärjestyksen epäillään muun muassa tähtäävän yhteen maailmanhallitukseen ja yhteen maailmanuskontoon.

ZOG (’sionistien valtaama hallitus’)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: ZOG (salaliittoteoria)
 • ZOG (Zionist Occupation Government tai Zionist Occupied Government) (suom. ’sionistien valtaama hallitus’ tai ’sionistinen miehityshallitus’) on salaliittoteoria, jonka mukaan sionistit tosiasiassa johtavat maata, jonka virallinen hallitus on vain nukkehallitus.

ZOG-yhteydessä sanalla sionisti voi olla monta merkitystä. Sillä tarkoitetaan myös juutalaisvaltaa, joka pyrkii tavoittelemaan Israelin hyötyä ennen Yhdysvaltojen hyötyä – usein käyttämällä apukeinona Yhdysvaltain asevoimia ja taloudellista valtaa.

Salamurhat ja kuolemantapaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salamurhat ovat salaliittoteorioiden yleinen aihe. Tunnetuin niistä on Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn murha. Salaliittoteoreetikkojen mukaan murhaaja Lee Harvey Oswald ei toiminut yksin tai ei ylipäätänsä ollut Kennedyn murhan takana. Pohjoismaissa suosituin salaliittoteorioiden aihe lienee Ruotsin pääministeri Olof Palmen edelleen selvittämätön murha.

Edellisen tyyppisiin salaliittoteorioihin liittyvät väitteet, joiden mukaan luonnollisiksi tai tapaturmaisiksi katsotut kuolemantapaukset ovatkin taitavasti järjestettyjä ja peiteltyjä salamurhia. Tällaisia teorioita syntyy herkästi varsinkin populaarikulttuurin tähtien kuoleman johdosta. Tunnettuja ovat muun muassa Marilyn Monroen, Tupacin, Kurt Cobainin ja prinsessa Dianan kuolemasta esitetyt teoriat.

Mielenohjelmoidut salamurhaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaliittoteorioita on mielenohjelmointiin liittyen esimerkiksi Kennedyjen murhaajista Lee Harvey Oswaldista ja hänen CIA-yhteyksistään, Sirhan Sirhanista ja hänen psykologistaan sekä John Lennonin murhaajasta Mark David Chapmanista.

Salaiset järjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaiset ja suljetut järjestöt – todelliset tai kuvitellut sellaiset – ovat aiheuttaneet päänvaivaa ulkopuolisille jo antiikin Kreikan ajoista lähtien. Keskiajalla epidemioista voitiin syyttää juutalaisten salaliittoja. Vapaamuurarit ovat salaliittoteorioiden mukaan olleet syypäitä niin Ranskan vallankumoukseen kuin Viiltäjä-Jackinlähde? murhiinkin. Myös baijerilainen Illuminati on ollut salaliittoteoreetikkojen suosiossa. Myös Siionin viisaiden pöytäkirjat ovat innoittaneet runsaasti salaliittoteorioita. Uusnatsien suosiossa ovat teoriat, joiden mukaan kansainvälisiä järjestöjä ja jopa kansallisia hallituksia kontrolloi juutalaisten kansainvälinen salaliitto ”ZOG”. On olemassa myös nykyaikana aktiivisesti toimivia kerhoja, kuten Bilderberg-ryhmä ja Trilateraalinen komissio, joihin kuuluu sekä taloudellisen että poliittisen eliitin tunnettuja edustajia. Ääriryhmien edustajat liittävät tällaisiin organisaatioihin usein huikeita salaliittoteorioita, mutta myös akateemiset politiikan tutkijat ovat joskus kirjoittaneet pohdintoja niiden merkityksestä maailmanpolitiikassa. Myös:

Illuminati[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Illuminati

Illuminati (latinaa, ’valaistuneet’; suomessa yksittäisestä jäsenestä illuminati) oli Baijerissa jesuiittaoppineen Adam Weishauptin vuonna 1776 perustama salaseura. Sen tavoite oli korostaa järkeä ihmisten ajattelussa sekä vähentää kirkon ja valtion valtaa. Illuminatin perustaminen osui valistuksen ja tieteellisen vallankumouksen aikaan.

Illuminati kiellettiin Baijerissa vuonna 1787, ja salaseuran myöhemmästä toiminnasta ei ole tietoa. Illuminatin vaikutuksesta maailmanhistorian merkittäviin tapahtumiin ja sen olemassaolosta nykyisinkin on esitetty salaliittoteorioita. Joidenkin mukaan Illuminatin toiminta jatkui ja siirtyi vain maan alle.

Illuminaatin vertauskuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden maailmanjärjestyksen ja Illuminatin vertauskuvaksi sanottu A-kirjainta muistuttava katkaistu pyramiidi, jonka kuva on muun muassa Yhdysvaltain dollarin setelissä.
Katkaistu pyramidi Yhdysvaltain dollarin setelissä.

Yhdysvaltain dollarissa olevan katkaistun pyramidin ja silmän on väitetty olevan illuminaattien symboli. Myös pöllö ja aurinko -vertauskuvat sekä kaikki okkultistiset tai satanistiset merkit on usein myös liitetty illuminaattiin viittaaviksi.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaunokirjallisuudessa illuminatia käsittelevät esimerkiksi Dan Brownin Enkelit ja demonit (2000) sekä Robert Shean ja Robert Anton Wilsonin Illuminatus!-trilogia (1975).[3]

Salatut keksinnöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teoriat salatuista keksinnöistä liittyvät politiikan sijasta yleensä liikemaailman raadollisuuteen. Tyypillinen salattu keksintö -teoria väittää, että todella tehokas ja taloudellinen auton moottori on keksitty, mutta öljy-yhtiöt ovat tappaneet keksijän tai muuten salanneet tuotteen, jottei heidän liiketoimintansa kärsisi. Jotkut salattu keksintö -teoriat ovat muuttuneet kaupunkitarinoiksi. Yksi suosittu esimerkki kertoo yhtiöstä, joka keksi tylsymättömän partakoneenterän, muttei alkanut valmistaa sitä, jotta saisi enemmän voittoa.

Mikrosiru on yleinen aihe salaliittoteorioissa. Sen on väitetty mahdollistavan seurannan tai ihmisen kehoon tai mieleen vaikuttamisen tai ohjailemisen.

HAARP-sää-ase[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: HAARP

HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program eli ’korkeataajuustoiminnallinen revontulitutkimusohjelma’) on eräs salaliittoteorioiden kohde.

HAARP on tutkimustoiminnan nimellä kulkeva toiminto, jonka on epäilty olevan sääsodankäyntiin ja mieleen vaikuttamiseen käytetty toiminto.

HIV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väitetään, että HIV on kehitetty laboratoriossa biologiseksi aseeksi tai että kondomit levittävät HIV-tartuntaa.[4] Teoria siitä, että HIV olisi Yhdysvalloissa kehitetty oli Neuvostoliiton KGB:n levittämä ja sai alkunsa vuonna 1983 intialaisessa lehdessä julkaistusta artikkelista.[5]

Historian vääristely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Denialismi

Historian vääristelyllä tarkoitetaan salaliittoteorioiden yhteydessä väitteitä, joiden mukaan jotakin todellisena pidettyä tapahtumaa ei olekaan tapahtunut, tai se on tapahtunut hyvin erilaisella tavalla kuin yleisesti uskotaan. Salaliittoteorian tällaisesta uskomuksesta tekee siihen liittyvä väite, jonka mukaan salaliitto on manipuloinut tiedotusvälineet, oppilaitokset ja historiantutkijat harhaanjohtavan tiedon levittämiseen. Muun muassa juutalaisten joukkotuhoa toisessa maailmansodassa ja Yhdysvaltain kuulentoja on väitetty propagandasyistä keksityiksi valheiksi.

Venäjällä erityisen suosittu salaliittoteoria on Anatoli Fomenkon niin sanottu uusi kronologia. Fomenkon mukaan vuotta 1000 edeltävistä tapahtumista ei ole mitään kirjoitettua tietoa. Venäjä ei myöskään koskaan joutunut mongolien valloittamaksi, vaan ”mongolivalloittajat” olivat itse asiassa slaavilais-turkkilainen maailmanvalta. Fomenkon alkuperäisen väittämän mukaan Venäjälle 1700-luvulla kutsutut saksalaiset historioitsijat väärensivät olemassa olevat alueen historiasta kertovat kronikat ja hävittivät alkuperäiset versiot legimitoidakseen valtaan nousseen saksalaistaustaisen Romanovien hallitsijasuvun oikeuden kruunuun.

Samoin tutkimusmatkoista napa-alueille on kehitetty salaliittoteorioita. Eräs tyypillisimpiä on Stuart Gordonin esittämä väite, että vain Roald Amundsen olisi luotettava tutkimusmatkailija – kaikkien muiden saavutukset Robert Pearysta aina Richard E. Byrdiin olisivat huijauksia.

Historian valikoiva tai vääristelevä esittäminen poliittisia tarkoitusperiä varten on tietysti myös todellinen ilmiö, joka ei aina liity salaliittoteorioihin. Nämä huomiot kuuluvat muun muassa lähdekritiikin ja medialukutaidon perusteisiin.

On myös salaliittoteorioita, joiden mukaan joku kuolleeksi luultu henkilö onkin todellisuudessa elossa, mahdollisesti salaliiton vankina tai hoidettavana. Tällaisia väitteitä esitettiin esimerkiksi Adolf Hitleristä toisen maailmansodan jälkeen. Lavastetusta kuolemasta on puhuttu myös populaarikulttuuri-idolien, esimerkiksi Elvis Presleyn kohdalla.

Avaruusolentojen vierailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusolentojen vierailut on erittäin suosittu salaliittoteorioiden osa-alue, joka on ollut esillä muun muassa elokuvissa (esimerkiksi Men in Black – miehet mustissa) ja televisiosarjoissa (esimerkiksi Salaiset kansiot). Perusväittämä on, että Yhdysvaltain hallitus on salaliitossa avaruusolentojen kanssa, tai on saanut haltuunsa pudonneista ufoista pelastettua tekniikkaa ja on salannut avaruusolentojen vierailuita koskevat tiedot.

Tunnetuimmista teorioista monet käsittelevät vuoden 1947 Roswellin tapausta. Teorioiden mukaan Roswellin tapauksessa maahan syöksyneestä ufosta kerättyä materiaalia ja tietoa on kätketty Area 51:n kaltaisiin tukikohtiin.

Suuronnettomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurten onnettomuuksien aiheuttajiksi väitetään usein salaliittoja, joiden epäillään toimineen esimerkiksi taloudellisen hyödyn toivossa. Tällaisia teorioita on esitetty muun muassa Titanicin ja autolautta Estonian uppoamisista sekä syyskuun 11. päivän terrori-iskuista.

Sodat ja terrori-iskut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terrori-iskut ovat useiden salaliittoteorioiden aiheena.

WTC-tornien terrori-iskut 11. syyskuuta 2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuun 11. päivän terrori-iskuja on väitetty presidentti George W. Bushin hallinnon järjestämiksi Afganistanin ja Irakin sotien oikeuttamiseksi.

Muu terrorismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes WTC-iskusalaliittoa vastaavia teorioita esitettiin toisen Tšetšenian sodan alusta ja sitä edeltäneistä pommi-iskuista.

Espanjassa eräät oikeistolaiset ovat väittäneet sosialistien juonineen baskien ETA:n kanssa vuoden 2004 Madridin pommi-iskut noustakseen valtaan.[6] 1970-luvun vasemmistoterrorismin väitettiin olevan Neuvostoliitosta tuettua.

Koska monien salaliittoteorioiden kohdalla koko maailmanhistoria on salaisen organisaation käsissä, myös erilaiset sodat ja muut selkkaukset nähdään tällöin osana salaisten organisaatioiden toimintaa.

Viestintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viihteen, esimerkiksi musiikin avulla on myös väitetty vaikutettavan yleisöön, erityisesti nuorisoon.

Piiloviestit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollywood-elokuvissa esiintyviä toistuvia merkkejä, vertauskuvia on väitetty piiloviesteiksi. Joissain muissakin yhteyksissä, kuten esimerkiksi mainoksissa on esitetty olevan piilokuvia, joita on epäilty tarkoituksellisiksi piiloviesteiksi.

Fluori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkokeskusteluissa ja näennäistieteeseen kallellaan olevissa terveysblogeissa tulee säännöllisesti vastaan salaliittoteoria, jonka mukaan fluoria lisätään hammastahnaan ”ihmisten myrkyttämiseksi” tai jotta ”teollisuus pääsee eroon myrkyllisestä jätteestä”.[7]

Koronaviruspandemia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koronaviruspandemian aikana on keväästä 2020 lähtien esitetty lukemattomia salaliittoteorioita, joista monet ovat yksi yhteen samoja kuin aiemmat teoriat – vain nimi on muuttunut – joita asiantuntijat pyrkivät asiatiedoin kumoamaan.[8] Monien lähteeksi on osoitettu venäläisiä valtionmedian sivustoja.[9]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikkojen mukaan[10] salaliittoteoriat eivät selitä mitään, sillä niitä ei useinkaan voi todistamalla todistaa vääräksi. Vaikka salaliittoteorian osa osoitettaisiin vääräksi, voidaan tämä tulkita olevan vieläkin monimutkaisemman salaliiton aikaansaannos, jolla on tarkoitus hämätä salaliittoteoreetikkoja. Lisäksi mikä tahansa kritiikki voidaan ohittaa perusteella, että kriitikot ovat osallisina salaliitossa tai maksettuja tai komennettuja peittelemään salaliittoa.

Salaliittoteorioissa pidetään myöntymisen merkkinä, jos virallinen taho ei kiistä asiaa X.[11] Ja tietysti jos asia kiistetään, niin sitäkin voidaan pitää merkkinä salaliitosta.

Tiedon puutetta pidetään merkkinä salaliitosta. Kuitenkin esimerkiksi toisen maailmansodan jälkeen ydinase oli suojelluin salaisuus ja se vuodettiin Neuvostoliittoon. Kuitenkaan salaliitosta ei saada koherenttia informaatiota.[12]

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jollain lailla salaliittoteorioihin liitettyjä henkilöitä.

 • Alex Jones, salaliitto-radioshown juontaja
 • Paul Joseph Watson, YouTube-persoona, radiotoimittaja ja Infowars-verkkolehden toimittaja
 • David Icke, kuuluisa britti salaliittoteoreetikko, väittää maailman eliitin olevan muotoaan muuttavia olentoja, joiden suvut ovat hallinneet sukupolvesta toiseen
 • Louis Farrakhan, amerikkalainen muhamettilainen johtaja
 • Jim Marrs, teksasilainen uutistoimittaja ja kirjan Crossfire: The Plot that Killed Kennedy John F. Kennedyn murhasta kirjoittanut kirjailija, jota kirjaa ohjaaja Oliver Stone käytti yhtenä lähteenä elokuvaan JFK – avoin tapaus
 • Juhan af Grann, elokuvaohjaaja ja ufo-asiantuntija
 • Rauni-Leena Luukanen-Kilde, lääkäri, kirjailija ja ufo- sekä yliluonnollisten asioiden asiantuntija
 • Michael Moore, kuuluisa yhdysvaltalainen dokumentti-elokuvaohjaaja
 • Fritz Springmeier, paljastuskirjailija Illuminatin mielenhallinnasta
 • Eric Jon Phelps, jesuiittojen salaliitosta kertonut nettikirjoittaja
 • Doc Marquis, kirja: Secrets of the Illuminati (Illuminatin salaisuudet)
 • Aaron Russo, Vapaus fasismiin (Freedom to fascism)-elokuvan tekijä
 • Jesse Ventura, poliitikko ja salaliittoaiheisen tv-sarjan tekijä
 • Pekka Lahtinen, Maailman yhdentyminen -salaliitto kirjailija
 • Texe Marrs, kristillinen salaliittoteoreetikko
 • Janus Putkonen, Verkkomedian toimittaja
 • Lyndon LaRouche, LaRouche-liikkeen perustaja, poliittinen aktivisti
 • Henry Makow, nettiin kirjoittava salaliittoteoreetikko
 • Svali, sairaanhoitaja, illuminaatti-vapaamuurarien lapsi, joka oli mielenohjailu-ammattilainen, mutta ei kestänyt ko. touhua, vaan alkoi paljastaa netissä asioita, väittää muun muassa että kaikissa isoissa kaupungeissa johtaa illuminaatti-neuvosto. Uskaltaa käyttää vain nimimerkkiä nettijulkaisuissaan.
 • Jack Chick, (Jack T. Chick), kristillinen sarjakuvapiirtäjä ja katolisen kirkon arvostelija
 • Daniel Estulin, Bilderberg-ryhmän kokouksiin erikoistunut tutkija
 • Beppe Grillo, italialainen korruption vastainen poliitikko, joka julkaisee blogia
 • Antony C. Sutton, historioitsija, taloustieteilijä, Skull & Bones -salaseuran paljastaja, kirjailija.
 • John Todd
 • ’Doc Marquis’, eli Joseph ”Doc” Marquis (s. 1956) – kristillinen kirjailija, joka väittää kuuluneensa Illuminatiin
 • Riku Nieminen, näyttelijä, Suomen Zeitgeist-liikkeen jäsenenä on ollut osin leimautunut salaliittoteoreetikoksi.

Internetsivustoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukuisat sivustot internetissä ovat keskittyneet salaliittoteorioihin ja uutisointiin kyseisiin asioihin liittyvistä asioista tai mielipiteistä. Jotkut kyseiset sivustot ovat uskonnollisesti asennoituneita. On myös olemassa äärioikeistolaisia salaliittosivustoja.

 • davidicke.com
 • nwohavaintoja.blogspot.com
 • verkkomedia
 • magneettimedia.com
 • bilderberg.org
 • jimmarrs.com/
 • beforeitsnews.com
 • wanttoknow.info
 • cuttingedge.org/
 • infowars.com
 • prisonplanet.com
 • gatesofvienna.blogspot.fr
 • serendipity.li/
 • vaticanassassins.org
 • svalispeaks.com

Suomalaisia salaliittosivustoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisiä tai suomalaisia salaliittosivustoiksi tulkittuja tai salaliittoja sivuavia sivustoja.

 • nwohavaintoja.blogspot.com
 • verkkomedia
 • magneettimedia.com
 • 11syyskuu.org
 • heinola.org/~patato/
 • infosota.fi

Salaliittoteoriat joukkotiedotusvälineissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viihde-elokuvia aiheesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mel Gibsonin tähdittämä jännityselokuva Salaliittoteoria liikkuu salaliitto-aiheen parissa.
 • Oliver Stonen ohjaama, kohua herättänyt elokuva JFK – avoin tapaus käsitteli syyttäjä Jim Garrisonin kirjan tietojen pohjalta John F. Kennedyn salamurhaa, ja elokuvassa myös kuvattiin oikeudenkäyntiä, jossa – kuten todellisuudessakin, todettiin kyseisen murhan olleen salaliitto.

Tietoelokuvia aiheesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Huomiota herättänyt Loose Change -elokuva kertoo salaliittoteoriaa WTC-iskuista.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaliittoteoriat Jesse Venturan johdolla on salaliittoteorioita käsittelevä yhdysvaltalainen dokumenttisarja, jonka juontaa Jesse Ventura.

Muu viihde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvittaja David Dees julkaisee salaliittoaiheisia pilakuvia muun muassa internetissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Ayto, John: 20th Century Words, s. 15. Oxford University Press, 1999.
 2. Birchall, Clare: Knowledge Goes Pop: From Conspiracy Theory to Gossip. Oxford University Press.
 3. Popular Illuminati Books Goodreads.com. (englanniksi)
 4. Kanerva, Arla: Miksi ihmiset haluavat uskoa pahaan?. Helsingin Sanomat, 13.6.2015. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.6.2015.
 5. Operation INFEKTION CIA. Viitattu 25.1.2020. (englanniksi)
 6. Golpe de muerte a la ”teoría de la conspiración” El Dia. 10.7.2008. (espanjaksi) [vanhentunut linkki]
 7. Nystén, Anja (toim. Tiina Raevaara): ”Rasvasodasta sitruunahappotaisteluihin”, Voiko se olla totta?, s. 103. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2017.
 8. THL:n asiantuntijat tarkistivat villeimmät koronasalaliittoteoriat, Yle.fi, uutiset, 4.7.2020
 9. Venäjän valtionmediat levittävät koronasta salaliittoteorioita länsimaihin, Yle.fi, uutiset, 4.7.2020
 10. Pigden, Charles R: ”4:2”, Episteme: A Journal of Social Epistemology: Conspiracy Theories and the Conventional Wisdom, s. 222. Edinburgh University Press, 2007. (englanniksi)
 11. 9/11 truther-liike 911truth.org. Viitattu 9.2.2012. (englanniksi)
 12. Sagan, Carl: The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark. Ballantine Books, 1997. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bugge, Lars: Parhaat salaliittoteoriat. Suomentanut Veijo Kiuru. Helsinki: Bazar, 2006. ISBN 951-9107-38-X.
 • Fenster, Mark: Conspiracy Theories: Secrecy and Power in American Culture Minneapolis: University of Minnesota Press, 1999.
 • Sivelä, Jonas: Kaiken takana on salaliitto: Tutkimusmatkoja epäilysten maailmaan. Jyväskylä: Atena, 2015. ISBN 978-952-300-170-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Salaliittoteoria.