Kommunistinen vallankumous

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kulttuurimarxilaisuus)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kommunistinen vallankumous on marxilaisuuteen liittyvä vasemmistolainen vallankumous, jossa kehittynyt kapitalistinen yhteiskunta muuttuu kommunistiseksi ihanneyhteiskunnaksi. Kommunistista vallankumousta voi edeltää sosialismin välivaihe. Kommunistisesta vallankumouksesta kirjoittanut Karl Marx näki kommunistisen yhteiskunnan yhteiskunnallisen kehityskulun huipentumana ja vääjäämättömänä.

Kommunistinen vallankumous olisi useampia kehittyneitä kapitalistisia maita käsittävä, luonteeltaan kansainvälinen vallankumous. Kommunistisessa vallankumouksessa kapitalistiluokka syrjäytetään vallasta. Marxismi-leninismin mukaan kommunistinen vallankumous voi onnistua vain marxilais-leniniläisen puolueen avulla.

1990-luvun alussa kansainvälinen kommunistinen vallankumous kuitenkin vaikeutui Neuvostoliiton lakkautuessa ja itäblokin sortuessa. 2010-luvulla kultuurimarxilaisuutta eli kulttuurimarxismia on esitetty ajattelusuuntaukseksi, joka muokkaa yhteiskuntaa lopulliselle kommunistiselle vallankumoukselle otollisemmaksi.

Vallankumoukseen johtavat syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karl Marxin Kommunistisen manifestin ja hänen myöhempien kirjoitusten johtoajatuksena oli luokkataisteluteoria ja materialistinen historiakäsitys. Marxin mukaan historian edetessä omistajien ja työtätekevien välille oli kärjistynyt taistelu. Marxin mukaan teollistuminen johti omaisuuden keskittymiseen harvojen käsiin ja työläisten olot jatkuvasti heikkenivät. Kriisi tulisi lopulta johtamaan vallankumoukseen, jonka tuloksena olisi kommunistinen yhteiskunta ilman luokkaeroja. Kapitalismin korvaaminen kommunismilla mielletään yhteiskunnalliseksi parannukseksi.

Vallankumouksen edellytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marxin mukaan kommunistinen vallankumous edellyttää kehittyneen kapitalisen maan. Marxin mukaan kommunismi ei onnistu jos sitä harjoitetaan vain yhdessä maassa. Siten kommunistisen vallankumouksen on oltava kansainvälinen, useampia maita käsittävä. Kommunistista vallankumousta onkin edistetty internationaalien avulla.

Ennen kommunistista vallakumousta vallitsisi ”proletariaatin diktatuuri”, joka on kommunistista yhteiskuntaa edeltävä siirtymävaihe, jossa valtio on työväenluokan (eli proletariaatin) hallitsema. Marxismi-leninismin mukaan marxilais-leniniläinen puolue on onnistuvan vallankumouksen välttämätön edellytys. Yksipuoluejärjestelmä estäisi kapitalistien vallankaappauksen sekä kommunistista vallankumousta horjuttavan kapitalistien mielipidevaikuttamisen.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Communist revolution