Uusi kronologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anatoli Fomenko ja Gleb Nosovski päättelevät kirjassaan "Царь славян" että Jeesuksen historiallinen prototyyppi oli Bysantin keisari Andronikos I Komnenos. "Uusi Kronologia" katsoo, että Jeesus ristiinnaulittiin vuonna 1185 Yusa Türbesilla koska Evankelinen Jerusalem = Yoros Kalesi.

Uusi kronologia on uudelleen kirjoitettu ajanlasku, joka perustuu väitteeseen, jonka mukaan maailmanhistorian tavanomainen kronologia on perustavanlaatuisesti väärä. Uuden kronologian keskeiset ajatukset kumpuavat Nikolaj Morozovin ideoista[1], vaikka Jean Hardouinia voidaan pitää edeltäjänä[2]. Kronologia yhdistetään yleisesti Anatoli Fomenkoon[3], vaikka se on Fomenkon ja useiden venäläisten matemaatikoiden, mukaan lukien Gleb Nosovskin, yhteistyö.

Uusi kronologia on merkittävästi lyhyempi kuin tavanomainen kronologia, sillä antiikin Kreikan, Rooman ja Egyptin historia on sulautettu keskiajalle. Uuden kronologian mukaan ihmiskunnan historia ulottuu ajassa taaksepäin ainoastaan vuoteen 800 jaa., eikä tapahtumista vuosien 800–1000 jaa. välillä ole juurikaan tietoa, ja useimmat tunnetut historialliset tapahtumat ajoittuvat vuosille 1000–1500.

Historiantutkijat teilaavat yleisesti uuden kronologian, ja se on ristiriidassa tiedeyhteisön yleisesti käyttämien absoluuttisten ja suhteellisten ajoitustekniikoiden kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sheiko, Konstantin & Brown, Stephen: ”Empires of the Mind Russias Ancient History”, History as Therapy: Alternative History and Nationalist Imaginings in Russia, s. 74. ibidem-Verlag / ibidem Press, 2014. ISBN 978-383-826-565-0. Google-kirjat (viitattu 20.1.2020). (englanniksi)
  2. Colavito, Jason: Who Lost the Middle Ages? What's Behind the Attempt to Impose a "New Chronology" on History?. Skeptic (Altadena, CA), Kesäkuu 2004, 11. vsk, nro 2. Skeptics Society. ISSN 1063-9330. Questia. Viitattu 20.1.2020. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. Eremenko, Alex & Grinberg, Victor: “New Chronology’’ of Nosovskii and Fomenko in the Notices (60. vuosikerta, numero 7) Notices of the AMS. 2013. Purdue Science (Department of Mathematics). Viitattu 20.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.