Hannibal (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hannibal
Sarjan tunnus
Sarjan tunnus
Tyyli psykologinen trilleri
rikosdraama
kauhu
Kestoaika 42 minuuttia
Kehittäjä(t) Bryan Fuller
Pääosissa Hugh Dancy
Mads Mikkelsen
Caroline Dhavernas
Hettienne Park
Laurence Fishburne
Scott Thompson
Aaron Abrams
Gillian Anderson
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat NBC
Suomi Nelonen, Nelonen Prime, Liv
Esitetty Yhdysvallat 4. huhtikuuta 2013 – 29. elokuuta 2015
Suomi 7. marraskuuta 2013
Tuotantokausia 3
Jaksoja 39 (luettelo jaksoista)
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 16
Tuotanto
Tuottaja(t) Carol Dunn Trussell
Michael Wray
Vastaava(t) tuottaja(t) Bryan Fuller
Martha De Laurentiis
Sidonie Dumas
Christophe Riandee
Katie O'Connell
Elisa Roth
Sara Colleton
David Slade
Chris Brancato
Jesse Alexander
Michael Rymer
Steve Lightfoot
Kuvaaja(t) James Hawkinson
Karim Hussain
Tuotantoyhtiö(t) Dino de Laurentiis Company
Living Dead Guy Productions
AXN Original Productions
Gaumont International Television
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Hannibal on yhdysvaltalainen psykologinen jännityssarja, jonka on kehittänyt Bryan Fuller. Se perustuu Thomas Harrisin kirjoittaman Punainen lohikäärme -romaanin henkilöhahmoihin. Sarja keskittyy FBI:n erikoistutkijan Will Grahamin (Hugh Dancy) ja psykiatri tri Hannibal Lecterin (Mads Mikkelsen) väliseen suhteeseen.

Hannibal alkoi NBC-kanavalla 4. huhtikuuta 2013. NBC vahvisti saman vuoden toukokuussa, että sarjaa jatketaan 13 jaksoa sisältävällä toisella tuotantokaudella, joka esitetään vuonna 2014.[1] Kolmas kausi vahvistettiin 9. toukokuuta 2014.[2] Sitä alettiin esittää NBC-kanavalla 4. kesäkuuta 2015. Kesäkuussa 2015 NBC ilmoitti, ettei sarjaan tehdä enää neljättä kautta pienten katsojalukujen takia.[3]

Sarjan ensimmäisten kausien tapahtumat on ajoitettu aikaan ennen Punaisen lohikäärmeen tapahtumia, kun Lecter vielä oli poliisia avustava oikeuspsykiatri. Sarjan jaksojen nimet liittyvät kulinarismiin ja ensimmäisen kauden nimet on otettu ranskalaisesta keittiöstä.[4] Toisen kauden jaksojen niminä käytetään japanilaisen keittiön nimistöä. Kolmannen kauden jaksojen nimiteemana on jaksoissa 1–7 italialainen keittiö ja 8–13 William Blaken ”Suuri punainen lohikäärme” -vesivärityöt.[5]

Suomessa sarjaa on esittänyt Nelonen Prime 24. syyskuuta 2013 alkaen ja Nelonen marraskuusta 2013 sekä Liv tammikuusta 2017.[6]

  Hugh Dancy    Will Graham, lahjakas profiloija. Perheetön koiranomistaja.  
  Mads Mikkelsen    Tri Hannibal Lecter, nerokas psykiatri ja kannibalistinen sarjamurhaaja ja kulinaristi.  
  Laurence Fishburne    Jack Crawford, FBI:n käyttäytymistieteen osaston johtaja ja Grahamin esimies.  
  Caroline Dhavernas    Tri Alana Bloom, psykiatrian professori ja konsultoiva profiloija.  
  Gillian Anderson    Tri Bedelia Du Maurier, Lecterin psykoterapeutti.  
  Hettienne Park    Beverly Katz, rikospaikkatutkija.  
  Scott Thompson    Jimmy Price, rikospaikkatutkija.  
  Aaron Abrams    Brian Zeller, rikospaikkatutkija.  

Sivurooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Lara Jean Chorostecki    Fredricka ”Freddie” Lounds, bloggeri.  
  Kacey Rohl    Abigail Hobbs, sarjamurhaaja Garrett Jacob Hobbsin tytär, jolla on mutkikas suhde Lecteriin.  
  Vladimir Jon Cubrt    Garret Jacob Hobbs, "Minnesotan lepinkäinen"  
  Gina Torres    Phyllis "Bella" Crawford, Jack Crawfordin vaimo.  
  Raúl Esparza    Tri Frederick Chilton, Baltimoren vankimielisairaalan johtaja.  
  Eddie Izzard    Tri Abel Gideon, perheensä murhannut kirurgi, jota epäillään "Cheasapeakin viiltäjäksi".  
  Cynthia Nixon    Kade Prurnell, hallituksen tutkija.  
  Katharine Isabelle    Margot Verger, Lecterin potilas, joka on vuosia kärsinyt kaksoisveljensä takia.  
  Michael Pitt    Mason Verger, Margotin sadistinen kaksoisveli, joka ei ole täysin sujut tri Lecterin kanssa.  

Alkutuotanto, käsikirjoittaminen ja tarinankerronnan pohja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ensimmäisen tuotantokauden promootiojuliste.

NBC aloitti sarjan työstämisen vuonna 2011. Marraskuussa aiemmin muun muassa NBC:n Heroes -televisiosarjan käsikirjoittajana ja tuottajana työskennellyt Bryan Fuller valittiin käsikirjoittamaan sarjan pilottijakso. Vuoden 2012 helmikuussa NBC ohitti tavanomaisen ”ensin pilotti, sitten sarja” -tuotantovaiheen, ja päätti tehdä sarjan koko ensimmäisen tuotantokauden kolmetoista jaksoa perustaen päätöksensä Fullerin tekstin vahvuuteen.[7] Sarjan tuotanto aloitettiin pian tämän jälkeen, ja ensimmäisen jakson ohjaajaksi palkattiin muun muassa 30 päivää kaamosta -elokuvastaan tunnettu David Slade. Espanjalaissyntyinen kokki José Andrés tuotiin mukaan sarjan tuotantoon ”kulinaristiseksi kannibalismi-konsultiksi” ja neuvomaan, kuinka tehdä ruokaa ihmisistä, sopien Hannibal Lecterin mantraan ”moukkien syömisestä” (engl. Eating the Rude).[8] Sarjaa kuvattiin Kanadan Torontossa.[9]

Entertainment Weeklyn haastattelussa Bryan Fuller kertoi, miten hän visioi sarjan tarinan kehittyvän ensimmäisen tuotantokauden kuluessa: ”Meidän ei tarvitse viivytellä tarinankerronnassa, koska meillä on paljon tilaa täytettävänä.” Hannibal Lecterin hahmosta Fuller kertoi, että ”Hannibalia ei alleviivata pahikseksi, sillä jos yleisö ei jo tietäisi kuka hän on, he eivät osaisi aavistaa, mitä tuleman pitää. Pelaamme Alfred Hitchcockin periaatteen mukaan, jossa yleisö tietää enemmän kuin roolihenkilöt. Grahamin ja Lecterin suhde on ’rakkaustarina’, kuten Hannibal on sanonut Grahamille parissa elokuvassa: ’Olet minulle enemmän kuin tajuatkaan’. Tulemme näkemään tarkalleen mitä tämä tarkoittaa kahden ensi kauden parissa”.[10]

Fuller kertoi alun perin suunnittelevansa sarjasta seitsemän tuotantokauden mittaista, joista kolme ensimmäistä tuotantokautta koostuisivat käsikirjoitetusta materiaalista, Punainen lohikäärme olisi juonenkerronnan pohjana neljännellä tuotantokaudella, Uhrilampaat viidennellä tuotantokaudella ja Hannibal kuudennella tuotantokaudella, jonka jälkeen seitsemäs tuotantokausi olisi jälleen käsikirjoitettua materiaalia Hannibalin juonta seuraten.[11] Sarjan toisen tuotantokauden päätyttyä Fuller kuitenkin kertoi, että hän haluaisi tehdä sarjasta yhteensä kuuden tuotantokauden mittaisen. Hän myös kertoi haluavansa sarjaan myös alkuperäisissä romaaneissa esiintyviä hahmoja, kuten Jame ”Buffalo Bill” Gumbin ja Clarice Starlingin, edellyttäen että tuotantoyhtiö olisi saanut Metro-Goldwyn-Mayerilta oikeuden hahmojen käyttöön.[12] Koska Uhrilampaissa esiintyvien Benjamin Raspailin ja Gumbin hahmojen oikeuksia ei saatu sarjan käytettäväksi, tilalle luotiin uusina hahmoina Franklin Froideveaux ja Tobias Budge.

Sarjan innoittajana Fullerin käsikirjoittaessa ovat toimineet David Lynchin ja Stanley Kubrickin työt. Fuller kertoi pohtineensa käsikirjoittaessaan sarjaa, mitä ”David Lynch tekisi Hannibal Lecterin kaltaisella hahmolla ja millaisiin outoihin, odottamattomiin paikkoihin hän veisi tämän?”

Toisen kauden promootiojuliste.

Ensimmäisenä näyttelijänä sarjaan kiinnitettiin Will Grahamin rooliin brittiläinen Hugh Dancy. Vuoden 2012 kesäkuussa tanskalainen Mads Mikkelsen kiinnitettiin Hannibal Lecterin rooliin, ja pian tämän jälkeen Laurence Fishburne valittiin Jack Crawfordin osaan. Sarjan muihin keskeisiin osiin kiinnitettiin Caroline Dhavernas, Hettienne Park, Lara Jean Chorostecki, Kacey Rohl, Scott Thompson ja Aaron Abrams. Laurence Fishburnen vaimo Gina Torres valittiin mukaan sarjaan Jack Crawfordin vaimo Phyllis ”Bella” Crawfordin rooliin. Sarjan ensimmäisen tuotantokauden myöhemmässä vaiheessa Ellen Greene, Raúl Esparza ja Gillian Anderson tekivät ensiesiintymisensä sarjassa, ja ensimmäisen tuotantokauden vierailevina näyttelijöinä esiintyivät Molly Shannon, Eddie Izzard ja Lance Henriksen.

Bryan Fuller oli tehnyt yhteistyötä sarjan näyttelijäkaartin kanssa jo aiemmin urallaan: Caroline Dhavernas esiintyi hänen luomansa sarjan Wonderfalls pääosassa vuonna 2004, ja Gina Torres, Ellen Greene, Raúl Esparza ja Gillian Anderson esiintyivät Fullerin luomassa sarjassa Pushing Daisies. Chelan Simmons uusi Wonderfalls-sarjan roolinsa Gretchen Speck-Horowitzina Hannibalin ensimmäisen tuotantokauden toisessa jaksossa.

David Bowieeta kaavailtiin Hannibalin setä Robert Lecterin rooliin, mutta hän ei muiden kiireidensä vuoksi voinut ottaa roolia vastaan.

Alan Sepinwall viihdealan HitFix-nettisivustolta ylistää sarjan Hannibal Lecteriä, joka hänen mukaansa esitetään uskottavana suurrikollisena silti laittamatta virkavallan edustajia näyttämään epäpäteviltä.[13]

Kolmannen kauden promootiojuliste

Ensimmäisen kauden alkuasetelma

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jack Crawford, FBI:n käyttäytymistieteen osaston johtaja pyytää FBI:n erikoisagentin Will Grahamin tutkimaan Minnesotan osavaltiossa tapahtuneita kahdeksan nuoren tytön katoamisia. Tutkimusten paineiden alla painivan Grahamin tueksi pyydetään psykiatri Hannibal Lecter, joka on tuottelias Chesapeaken Viiltäjä -nimen alla toimiva sarjamurhaaja. Graham ja Crawfordin tutkijaryhmä tutkii useita peräkkäisiä murhatapauksia yrittäen samalla saada Viiltäjän kiinni, vaikka tämä heidän tietämättä piileksii heidän keskellään.

Toisen kauden alkuasetelma

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Will Grahamia syytetään useista murhista ja hänet esitellään erittäin laskelmoivana ja nerokkaana sarjamurhaajana. Hannibal Lecter toimii hänen tilallaan FBI:n rikospaikka-avustajana.

Kolmannen kauden alkuasetelma

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannibal Lecter alkaa toimia vanhalla mantereella. "Hammaskeiju" astuu kuvioihin.

 1. Andreeva, Nellie: ‘Hannibal’ Renewed By NBC For Season 2 Deadline. 30.5.2013. Viitattu 31.5.2013.
 2. Andreeva, Nellie: NBC Renews ‘Hannibal’ For Third Season Deadline. 9.5.2014. Viitattu 9.5.2014. (englanniksi)
 3. Peltonen, Jari Tapani: Hannibal Lecterin tv-sarja lopetetaan V2.fi. 23.06.2015. Viitattu 23.06.2015.
 4. Govani, Shinah: The queasy haute cuisine of NBC's Hannibal National Post. 13.4.2013. Viitattu 17.4.2013. (englanniksi)
 5. Dibdin, Emma: Bryan Fuller serves up 11 delicious new spoilers for Hannibal season 3 Digital Spy. 25.4.2015. Viitattu 8.5.2015. (englanniksi)
 6. Uusi sarja: Hannibal (Arkistoitu verkkosivu) 5.3.2012. Nelonen Kino. Arkistoitu 13.7.2013. Viitattu 20.6.2013.
 7. Andreeva, Nellie: NBC Gives Straight-To-Series Order To Hannibal, Picks Up 'Notorious' Drama Pilot Deadline. 14.2.2014. Viitattu 21.4.2012. (englanniksi)
 8. Team TVLine: Is Pushing Daisies Bound for Broadway? 16.7.2012. TV Line. Viitattu 26.7.2012. (englanniksi)
 9. Schou, Solvej: Mads Mikkelsen on playing 'Hannibal' in upcoming NBC series; Anna Chlumsky to guest star in one episodeArkistoitu kopio Entertainment Weekly. 20.11.2012. Arkistoitu 16.10.2014. Viitattu 12.12.2012. (englanniksi)
 10. Hibberd, James: Hannibal on NBC: How Bryan Fuller will reinvent Dr. Lecter – EXCLUSIVE Entertainment Weekly. 19.4.2012. Viitattu 21.4.2012.
 11. Bernstein,Abbie: Exclusive Interview: HANNIBAL news on Season 1, Season 2 and beyond from showrunner Bryan Fuller 13.6.2013. Assignment X. Viitattu 24.10.2013. (englanniksi)
 12. Goldman, Eric: Hannibal: How Bryan Fuller Approached the Iconic Character 3.4.2013. IGN. Viitattu 5.4.2013. (englanniksi)
 13. Sepinwall, Alan: 'Releves': A little chicken soup couldn't hurt Hitfix.com. 13.6.2013. Viitattu 15.6.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]