Hannibal (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 2001 julkaistua yhdysvaltalaista jännityselokuvaa. Samannimisestä televisiosarjasta ja vuonna 1959 julkaistusta historiallisesta elokuvasta on erillinen artikkeli.
Hannibal
Elokuvan teatterijuliste.
Elokuvan teatterijuliste.
Ohjaaja Ridley Scott
Käsikirjoittaja
Perustuu Thomas Harrisin romaaniin Hannibal
Tuottaja
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja John Mathieson
Leikkaaja Pietro Scalia
Tuotantosuunnittelija Arthur Max
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Dino De Laurentiis Company
Scott Free Productions
Levittäjä Universal Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 9. helmikuuta 2001
Kesto 131 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 87 000 000 dollaria
Tuotto 351 692 268 dollaria
Edeltäjä Uhrilampaat
Seuraaja Punainen lohikäärme
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Hannibal on vuonna 2001 julkaistu yhdysvaltalainen jännityselokuva, jonka on ohjannut Ridley Scott.[1] Hannibalin pääosassa esiintyvät Anthony Hopkins sarjamurhaaja Hannibal Lecterinä ja Julianne Moore FBI:n agentti Clarice Starlingina. Elokuvan muissa keskeisissä rooleissa esiintyvät Ray Liotta Paul Krendlerinä ja Gary Oldman Mason Vergerinä.[1]

Elokuva perustuu Thomas Harrisin kirjoittamaan, vuonna 1999 julkaistuun samannimiseen romaaniin, ja se on jatko-osa niin ikään Harrisin romaaniin perustuvalle elokuvalle Uhrilampaat.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat kymmenen vuoden päähän Uhrilampaiden tapahtumista. Elokuvassa Clarice Starling pyrkii tavoittamaan Hannibal Lecterin, ennen kuin Lecterin kostonhaluinen uhri Mason Verger vangitsee ja surmaa hänet. Hannibalin tapahtumaympäristö vaihtelee Yhdysvaltojen ja Italian välillä.

Hannibal keräsi valtavasti kiinnostusta jo varhaisessa tuotantovaiheessaan Uhrilampaiden suosion johdosta. Uhrilampaat -elokuvan ohjaaja Jonathan Demme, käsikirjoittaja Ted Tally ja Clarice Starlingia näytellyt Jodie Foster eivät enää osallistuneet Hannibalin tekoon. Elokuva oli valtava kaupallinen menestys ja se rikkoi julkaisunsa aikana lipputulojen ennätykset Yhdysvalloissa, Australiassa, Kanadassa ja Britanniassa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kymmenen vuotta sitten FBI-agentti Clarice Starling nappasi sarjamurhaaja Jame Gumbin (elokuvassa Uhrilampaat). Nyt Claricea syytetään huonosti onnistuneesta huumeratsiasta, jossa hän joutui ampumaan vauvaa sylissä pitäneen naisen. Media kaivaa kaiken Claricen menneisyydestä esille, missä paljastuu myös hänen kytköksensä Hannibal Lecteriin. Tämän seurauksena Lecterin ainoa eloonjäänyt uhri Mason Verger ottaa yhteyttä Clariceen ja tarjoaa uutta tietoa Lecteriin liittyen.

Vergerin entinen terapeutti, Hannibal Lecter, pakotti Vergerin muun muassa viiltelemään itseään kasvoihin lasinsirpaleilla, minkä seurauksena hän menetti suuren osan kasvoistaan. Nyt vammautunut ja liikuntakyvytön Verger pakottaa vaikutusvallallaan ja varakkuudellaan Claricen selvittämään Lecterin olinpaikkaa.

Sattumalta Lecter on lähettänyt Claricelle kirjeitä, jotka eivät tosin paljasta mitään tarkkaa tietoa hänen sijainnistaan. Kirjeistä kuitenkin paljastuu tietyn ihovoiteen tuoksu, jonka hajuvesiasiantuntijat tunnistavat harvinaiseksi, ja jota myydään vain tietyssä kaupungeissa maailmalla. Clarice ottaa yhteyttä näiden kaupunkien poliiseihin, ja pyytää turvakameroiden kuvanauhoja eri parfyymikaupoista. Yksi näistä kaupungeista on Italian Firenze, jossa johtava komisario Rinaldo Pazzi tutkii kirjaston johtajan mysteeristä katoamista. Näin ollen Pazzi tutustuu uuteen johtajaan, tohtori Felliin, joka onkin oikeasti Hannibal Lecter.

Tunnistettuaan tohtori Fellin Lecteriksi, Pazzi kirjautuu omalla tunnuksellaan FBI:n etsityimpien rikollisten tietokantaan. Hän saa selville, että Mason Verger tarjoaa palkkioksi kolme miljoonaa dollaria sille, joka tuo Lecterin ennemmin Vergerille itselleen kuin FBI:lle. Clarice saa selville että Pazzi yrittää saada Lecterin kiinni omin keinoin, ja varoittaa tätä Lecterin vaarallisuudesta. Pazzi ei ota Claricen varoituksia huomioon, mikä myöhemmin johtaa siihen että Lecter hirttää Pazzin. Lecter pakenee takaisin Yhdysvaltoihin.

Mason Verger lahjoo Yhdysvaltain oikeusministeriössä istuvan virkamies Paul Krendlerin, joka syyttää Claricea vihjeiden pimittämisestä Lecterin tutkintaan liittyen, näin ollen Clarice hyllytetään virastaan FBI-agenttina. Lecter houkuttelee Claricen Washingtonin juna-asemalle, missä he keskustelevat puhelimen välityksellä. Vergerin palkkaamat miehet seuraavat Claricea ja huomaavat samalla Lecterin, jonka he vangitsevat ja vievät Vergerin luo.

Verger aikoo syöttää Lecterin elävältä villisioille, mutta Clarice saapuu paikalle. Clarice saa osuman luodista, mutta Lecter pelastaa hänet. Kimpaantunut Verger käskee lääkäriään, Cordellia, ampumaan Lecterin. Lecter kuitenkin saa Cordellin houkuteltua tiputtamaan Vergerin alas karsinaan, jossa villisiat syövät tämän.

Lecter vie Claricen syrjäiseen taloon saarelle ja hoitaa Claricen ampumahaavan. Huvila osoittautuukin Krendlerin omistamaksi. Clarice, joka on sekavana suuresta morfiiniannoksesta, löytää Krendlerin ruokasalista. Pöytä on katettu juhlallisesti ja elegantisti ja pöydän päässä istuu huumattu Krendler pyörätuolissa. Clarice istuu pöytään ja katsoo kauhuissaan kuinka Lecter ottaa Krendlerin kallon yläosan pois, leikkaa aivoista palan, paistaa ja syöttää sen Krendlerille.

Ruokailun jälkeen Clarice yrittää hyökätä Lecterin kimppuun. Yrityksen epäonnistuesa Clarice kahlitsee oman kätensä käsiraudalla Lecterin käsivarteen. Lecter ottaa lihaveitsen, tarkoituksenaan katkaista Claricen ranne. Kun poliisit saapuvat paikalle, Lecter on paennut.

Lecter pääsee karkuun, ja elokuva loppuu kohtaukseen, jossa Lecter istuu lentokoneessa, käsi paketoituna kantohihnassa syömässä itse tehtyä ruokaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Anthony Hopkins  Hannibal Lecter  
 Julianne Moore  Clarice Starling  
 Gary Oldman  Mason Verger  
 Ray Liotta  Paul Krendler  
 Giancarlo Giannini  Rinaldo Pazzi  
 Željko Ivanek  Cordell Doemling  
 Frankie R. Faison  Nurse Barney  
 Ivano Marescotti  Carlo Deogracias  
 Francesca Neri  Allegra Pazzi  
 Danielle de Niese  Beatrice  
  1. a b Hannibal Internet Movie Databasessa (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


 

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.