Thomas Harris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Harris
Henkilötiedot
Syntynyt11. huhtikuuta 1940 (ikä 84)
Jackson, Tennessee
Aiheesta muualla
thomasharris.com
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Thomas Harris (s. 11. huhtikuuta 1940 Jackson, Tennessee) on yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten elokuvaksi sovitetusta romaanistaan Uhrilampaat.

Harris valmistui vuonna 1964 yliopistosta Wacossa, Teksasissa pääaineenaan äidinkieli ja alkoi työskennellä toimittajana vuodesta 1968 New Yorkissa.lähde? Thomas Harris välttelee julkisuutta, eikä juuri anna haastatteluja. Hän viimeistelee romaanejaan erittäin pitkään ja onkin sanottu, että Harrisin käsikirjoitukset ovat kustantajalle tullessaan niin valmiita, että tarvitsevat tuskin lainkaan toimittamista.lähde?

Yhdentoista israelilaisen urheilijan kuolema Münchenin olympialaisten yhteydessä tapahtuneessa Münchenin verilöylyssä 1972 sai Harrisin kirjoittamaan vuonna 1975 julkaistun romaanin nimeltä Musta sunnuntai (Black Sunday), joka kertoo Super Bowl -otteluun suunnitellusta terrori-iskusta. Romaanista tuli menestys ja siitä tehtiin myös elokuva. Romaania on sanottu ensimmäiseksi amerikkalaiseksi romaaniksi, joka kertoo Yhdysvaltain maaperällä tehtävästä terrori-iskusta.lähde?

Vuonna 1981 Harris kirjoitti romaanin Punainen lohikäärme (Red Dragon), jonka sivuhenkilönä esiintyi ensimmäistä kertaa hänen tunnetuin hahmonsa, sarjamurhaaja Hannibal Lecter. Romaanista on tehty kaksi elokuvaversiota, Psykopaatin jäljillä (Manhunter, 1986) ja Punainen lohikäärme (Red Dragon, 2002).

Vuonna 1988 Harris kirjoitti Hannibal Lecterille isomman osan romaanissaan Uhrilampaat, josta tuli menestys. Jonathan Demme ohjasi siitä sekä yleisömäärillä että palkinnoissa mitaten erittäin menestyneen elokuvan vuonna 1991. Harrisin vuonna 1999 julkaisema Uhrilampaiden jatko-osa, Hannibal tehtiin niin ikään elokuvaksi vuonna 2001. Romaani sai ilmestyttyään ristiriitaisen vastaanoton, koska se erosi merkittävästi Harrisin aiempien Hannibal Lecter -romaanien tyylistä, minkä takia elokuvaversion käsikirjoitukseen tehtiin paljon harkittuja muutoksia. Harrisilla on sopimus Bantam Books -kustantamon kanssa kahdesta romaanista, joista ensimmäinen, Hannibal Lecterin lapsuutta ja nuoruutta käsittelevä Nuori Hannibal (Hannibal Rising) julkaistiin joulukuussa 2006.

13 vuoden tauon jälkeen, vuonna 2019, Harris julkaisi seuraavan teoksensa Cari Mora. Kriitikko Pertti Avola haukkui sen Helsingin Sanomissa "täydelliseksi mahalaskuksi", "pohjanoteeraukseksi" ja "röpellykseksi, jossa ei ole jälkeäkään hänen aikaisempien kirjojensa huolellisuudesta".[1]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]