Hannibal Lecter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hannibal Lecter
Anthony Hopkins Hannibal Lecterinä elokuvassa Uhrilampaat.
Anthony Hopkins Hannibal Lecterinä elokuvassa Uhrilampaat.
Luoja(t) Thomas Harris
Näyttelijä(t) Brian Cox
(Psykopaatin jäljillä)
Anthony Hopkins
(Uhrilampaat, Hannibal, Punainen lohikäärme)
Gaspard Ulliel ja Aaran Thomas
(Nuori Hannibal)
Mads Mikkelsen
(Hannibal)
Ensi-
esiintyminen
Punainen lohikäärme
Henkilötiedot
Ammatti Psykiatri
Sukupuoli Mies
Suhteet
Sisarukset sisko Mischa Lecter, kuollut
Puoliso(t)

Lady Murasaki

Rachel DuBerry

Clarice Starling (kirjat)

Alana Bloom (televisiosarja)

Will Graham (televisiosarja)

Bedelia Du Maurier (televisiosarja)
Tädit ja sedät setä Robert Lecter, kuollut

Hannibal Lecter on kirjailija Thomas Harrisin luoma kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy hänen kirjoittamissaan romaaneissa Punainen lohikäärme, Uhrilampaat, Hannibal ja Nuori Hannibal sekä niihin pohjautuvissa elokuvissa ja televisiosarjassa. Hän on hyvin älykäs ja arvostettu psykiatri, mutta myös kannibalistinen sarjamurhaaja, joka tapettuaan ihmisen valmisti hänestä itselleen aterian. Kirjojen mukaan hänestä käytettiin lehdistössä lempinimeä Kannibaali-Hannibal (engl. Hannibal the Cannibal).[1]

Elokuvissa Lecteriä ovat näytelleet Brian Cox (nimellä Hannibal Lecktor), Anthony Hopkins ja Gaspard Ulliel. Televisiosarjassa häntä esittää Mads Mikkelsen. Tunnetuimman roolityön tekee Hopkins, joka palkittiin suorituksestaan Oscar-palkinnolla.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nuori Hannibal

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Nuori Hannibal
Gaspard Ulliel Hannibal Lecterinä elokuvassa Nuori Hannibal vuonna 2007.

Romaanin Hannibal mukaan kreivi Hannibal Lecter syntyi vauraaseen aristokraattiperheeseen Liettuassa vuonna 1933. Hänen isänsä oli baltiansaksalainen kreivi, ja hänen äitinsä kuuluisan milanolaisen Visconti-suvun jälkeläinen. Tämän lisäksi hänellä on myös puolalaisia juuria. Hannibalin mainitaan olevan myös taiteilija Balthusin serkku, ja hänellä on nuorempi sisko Mischa Lecter. Hannibal osoitti älyllistä lahjakkuutta jo lapsena, ja hän muun muassa opiskeli omatoimisesti lukemaan neljävuotiaana ja puhui jo nuorena niin liettuaa kuin myöskin venäjää.

Kun Hannibal oli kahdeksanvuotias, hän joutuu pakenemaan kotilinnastaan Natsi-Saksan operaatio Barbarossan vuoksi perheensä omistamalle metsästysmajalle odottamaan sodan päättymistä. Kolme vuotta myöhemmin Neuvostoliiton armeijan panssarivaunu saapuu metsästysmajan edustalle, minkä seurauksena saksalainen Junkers Ju 87 -syöksypommittaja hyökkää kohti panssarivaunua. Tämän seurauksena tapahtuneessa räjähdyksessä Hannibal menettää vanhempansa, ja joutuu siskonsa Mischan kanssa liettualaisten sotilaiden vangeiksi. Mischa joutuu kannibalististen sotilaiden uhriksi, mutta Hannibal onnistuu pakenemaan. Hän selviytyy ankaran talven vaativista olosuhteista, mutta kevään tullen Neuvostoliiton sotilaat löytävät hänet vaeltamasta metsästä traumatisoituneena ja puhekykynsä menettäneenä. Lecterin suvun kotilinnasta on tällä välin tehty neuvostoliittolainen orpokoti, jonne myös Hannibal joutuu. Hän joutuu orpokodin muiden lasten kiusanteon ja orpokodin dekaanin hyväksikäytön kohteeksi, kunnes hänen setänsä Robert Lecter tulee noutamaan Hannibalin pois orpokodista luokseen Ranskaan.

Ranskassa Hannibal elää yhdessä setänsä ja tämän japanilaisen vaimon, Murasakin kanssa. Robertin menehtyessä sydänkohtaukseen Hannibal jää kaksin Murasakin kanssa. Vuonna 1946 kolmetoistavuotias Hannibal tappaa ensimmäisen kerran ihmisen, koska rasistinen teurastaja nimeltä Paul Momund on loukannut Murasakia, ja Hannibal kostaa tapahtuneen tappamalla Momundin. Häntä epäillään murhasta, mutta hän ei joudu vastuuseen teoistaan. Kahdeksantoistavuotias Hannibal pääsee opiskelemaan lääketiedettä nuorimpana henkilönä Ranskan historiassa vuonna 1951. Opintojensa ohella hän suorittaa gastronomisia kokeilujaan, ja alkaa yksitellen jäljittää ja tappaa sotilaita, jotka murhasivat hänen siskonsa vuosia aiemmin. Hän myös rakastuu Murasakiin, mutta Hannibalin todellisen luonteen paljastuttua tämä ei halua olla enää tekemisissä Hannibalin kanssa. Tämän johdosta Hannibal matkustaa Kanadaan tappamaan viimeisen sotilaan ja jatkaa sieltä matkaansa Yhdysvaltoihin.

Baltimore, Maryland, 1975

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutettuaan Yhdysvaltoihin 1970-luvulla Lecter avaa psykiatrisen klinikan Baltimoressa, Marylandissa. Hänestä tulee Baltimoren alueen seurapiirien johtava hahmo ja suuresti arvostettu psykiatri, jonka todellinen murhaajan luonne kätkeytyy hänen karismaattisen olemuksensa alle. Vuonna 1975 hänet tuomitaan yhdeksän ihmisen murhasta.[2]

Hannibalin uhreilta oli poistettu muun muassa haima, josta Hannibal teki ateriansa. Vain kaksi hänen uhreistaan selvisi hengissä.[2]. Kirjassa Hannibal heidän henkilöllisyyksikseen paljastuvat miljonääri Mason Verger ja tämän sisko Margot. Lisäksi FBI:n agentti Will Graham, joka sai Lecterin kiinni, kärsi vammoja. Kirjassa Punainen lohikäärme kerrotaan, kuinka Lecter ehti ennen pidätystä viiltää Grahamin vatsan auki mattoveitsellä, mutta hänet onnistuttiin pelastamaan.[1] Lecterin pidätys on esitetty elokuvan Punainen lohikäärme alussa.

Oikeudessa valamiehistö totesi Lecterin mielenvikaiseksi ja hänet siirrettiin vankimielisairaalaan. Näin Lecter vältti kuolemantuomion. Hänen vaarallisuutensa kuitenkin tiedettiin alusta alkaen, sillä hänen kanssaan noudatettiin äärimmäistä varovaisuutta.

Punainen lohikäärme

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Punainen lohikäärme

FBI:n profiloija Will Graham, joka alun perin pidätti Lecterin, pyytää tältä apua Francis Dolarhyde -nimisen sarjamurhaajan nappaamisessa. Lehdistö käyttää Dolarhydesta nimitystä Hammaskeiju, mutta hän itse suosii nimeä Punainen lohikäärme. Graham saa tietää Dolarhyden ihailevan Lecteriä ja lähettäneen tälle kirjeen nimimerkillä ”Salainen ihailija”. Lecterin pitäisi vastata viestiin National Tattler -lehden palstalla salakielisenä. Hänen käyttämäänsä kirjakoodia ei kuitenkaan pystytä murtamaan ennen lehden joutumista painettavaksi ja viesti julkaistaan sellaisenaan epäilyksien välttämiseksi. Kun seuraavana päivänä koodi saadaan murrettua, käy ilmi, että Lecter on antanut Dolarhydelle Grahamin osoitteen. Rangaistukseksi tästä vankimielisairaalan johtaja Chilton takavarikoi Lecterin kirjat.

Elokuvissa Psykopaatin jäljillä ja Punainen lohikäärme Graham onnistuu nappaamaan Dolarhyden (Psykopaatin jäljillä -elokuvassa Dollarhyde) ilman suuria vahinkoja, mutta kirjassa Dolarhyde puukottaa häntä kasvoihin pahasti. Viimeinen maininta Lecteristä kirjassa on, kun FBI:n osaston johtaja Jack Crawford löytää Lecterin Grahamille lähettämän kirjeen, jossa hän kertoo ajattelevansa tätä usein ja heidän molempien saaneen rangaistuksensa. Lecterin rangaistus oli kirjojen menettäminen. Uhrilampaissa Grahamin kerrotaan elävän edelleen Floridassa vahvasti alkoholisoituneena.

Pääartikkeli: Uhrilampaat

FBI:n osastonjohtaja Jack Crawford lähettää opiskelija Clarice Starlingin laatimaan Lecterin psykologista profiilia. Kesken haastattelun käy ilmi, että Lecterillä on tietoja uudesta sarjamurhaajasta, joka käyttää itsestään nimeä Buffalo Bill. Lecterin vartijana toimii tuolloin asiansa osaava Barney Matthews, joka ei huolellisuutensa ansiosta ole antanut Lecterille tilaisuutta yrittää pakoa. Lecterin ja Starlingin väliset keskustelut muodostuvat kirjan aikana merkittäväksi osaksi tutkimusta. Lecter vaatii, että Starling paljastaa hänelle tietoja omasta elämästään vastineeksi hänen tiedoistaan Buffalo Billistä.

Vankimielisairaalan johtaja Chilton uskoo olevansa Lecteriä älykkäämpi ja yrittää hankkia itselleen ylennyksen. Buffalo Bill kidnappaa osavaltion kuvernöörin tyttären, jonka jälkeen Chilton lupaa tälle saavansa Lecterin paljastamaan murhaajan henkilöllisyyden. Lecter viedään pois sairaalasta väliaikaiseen selliin, jonka turvatoimet ovat joustavammat. Hän saa käsirautansa auki kehittämällään tiirikalla, tappaa kaksi vartijaansa ja onnistuu pakenemaan Etelä-Amerikkaan. Hänen antamansa tiedot auttavat kuitenkin Starlingia pidättämään Buffalo Billin, eli oikealta nimeltään Jame Gumbin. Viimeisenä kirjassa Lecter soittaa Starlingille onnitellakseen tätä.

Pääartikkeli: Hannibal (elokuva)

Pakonsa jälkeen Hannibal muuttaa Firenzeen ja käyttää nimeä tohtori Fell. Hän surmaa firenzeläisen historiallisen kirjaston Biblioteca Capponin kuraattorin ja saa itselleen tämän viran. Hannibal muuttaa kasvojensa muotoa silikonilla, kampaa hiuksensa eri tavalla kuin ennen ja alkaa käyttää silmälaseja.

Rikas sianlihatehtailija ja Lecterin entinen uhri Mason Verger lupaa hänestä kolmen miljoonan dollarin palkkion. Firenzen poliisipäällikkö Pazzi saa vihiä Lecteristä ja päättää ilmoittaa hänestä Vergerille, eikä poliisille. Kun poliisipäällikkö kerää todisteita kuraattorin todellisesta henkilöllisyydestä, yksi ihminen kuolee. Lopulta Lecter aavistaa ansan ja toisen pakonsa yhteydessä tappaa kolme ihmistä, muun muassa Pazzin. Tämän jälkeen hän matkustaa takaisin Yhdysvaltoihin tavatakseen vaikeuksiin joutuneen Clarice Starlingin.

Yhdysvalloissa Vergerin miehet saavat Lecterin kiinni, kun tämä on viemässä Starlingille syntymäpäivälahjaa. Verger aikoo syöttää Lecterin erityisesti tehtävää varten koulutetuille sioilleen. Starling kuitenkin saapuu Vergerin kartanoon ja vapauttaa Lecterin. Lecter neuvoo Vergerin siskoa Margotia, jonka tyttöystävälle Mason ei ole suostunut antamaan siemennestettä lasta varten, tappamaan Masonin ja lupaa ottaa syyn tästä omille niskoilleen.

Lecter pelastaa tajunsa menettäneen Starlingin ja ottaa hänet vangikseen seuraaviksi kuukausiksi. Heidän välilleen muodostuu rakkaussuhde ja he tappavat yhdessä Starlingia vihaavan FBI-johtaja Krendlerin. Kirjan Hannibal lopussa he ovat Buenos Airesissa katsomassa oopperaa. Barney Matthews näkee sattumalta heidät siellä ja lähtee kauhuissaan nopeasti pois Argentiinasta.

Elokuvaversiossa kirjaa on muutettu runsaasti. Mason Vergerin sisko Margot ja Lecterin entinen vartija Barney Matthews, joilla on kirjassa merkittävä rooli, on kokonaan poistettu. Loppua on muutettu siten, että Lecter pääsee karkuun, mutta joutuu hylkäämään Starlingin, joka ei halua lähteä hänen mukaansa.

Hannibal (televisiosarja)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjan ensimmäisten kausien tapahtumat on ajoitettu aikaan ennen Punaisen lohikäärmeen tapahtumia. FBI:n käyttäytymistieteen osaston johtaja Jack Crawford pyytää FBI:n erikoisagentin Will Grahamin tutkimaan kahdeksan tytön murhaa. Tutkimusryhmään otetaan myös avuksi oikeuspsykiatri Hannibal Lecter. Sarjan toisella kaudella Will Grahamia on syytettynä useista murhista ja Lecter korvaa hänet FBI:n rikospaikka-avustajana.

  • Lecterin suosikkimusiikkia ovat Bachin Goldberg-muunnelmat, jotka soivat hänen pakonsa taustalla Uhrilampaissa.
  • Lecter on hienostunut ja sivistynyt mies sekä etevä piirtäjä ja taidehistorian tuntija. Hän tuntee hyvin viinit, rakastaa kalliita autoja ja on myös loistava kokki. Toisaalta hänen esteettiset ja moraaliset katsantonsa ovat verraten jyrkkävalöörisiä, eikä hän oleta oikeuslaitoksen tai yhteiskunnan toteuttavan näillä aloilla selväpiirteistä oikeutta.
  • Lecterillä on toisessa kädessään ylimääräinen keskisormi, mikä on hyvin harvinaista. Pakonsa jälkeen hän poistatti sormen, mikä käy ilmi kirjassa Hannibal. Hänellä on sormestaan muistona toisessa kädessään viides rystynen. Elokuvissa tai televisiosarjassa ylimääräistä sormea ei ole.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lecter on nähty seuraavissa elokuvissa.

  1. a b Thomas Harris: Punainen lohikäärme, s. 10. Suomentaja Risto S. Valassaari. Weilin+Göös, 1981. ISBN 951-35-2910-X.
  2. a b Thomas Harris: Punainen lohikäärme, s. 58–59. Suomentaja Risto S. Valassaari. Weilin+Göös, 1981. ISBN 951-35-2910-X.