Will Graham

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Will Graham
Luoja(t) Thomas Harris
Näyttelijä(t)

William Petersen

(Psykopaatin jäljillä)

Edward Norton

(Punainen lohikäärme)

Hugh Dancy

(Hannibal (televisiosarja))
Henkilötiedot
Ammatti FBI:n profiloija
Sukupuoli Mies
Suhteet
Puoliso(t)

Molly Foster Graham

Hannibal Lecter (televisiosarja)

Will Graham on kuvitteellinen hahmo ja päähenkilö Thomas Harrisin kirjoittamassa romaanissa Punainen lohikäärme. Graham on päähenkilö myös kahdessa romaaniin perustuvassa elokuvassa, Psykopaatin jäljillä ja Punainen lohikäärme sekä televisiosarjassa Hannibal, joka hyödynsi lukuisia osia Hannibal -franchisesta.

Punaisessa lohikäärmeessä Grahamin kerrotaan olevan älyllisesti lahjakas ja arvostettu entinen FBI:n profiloija, jolla on kyky tuntea empatiaa psykopaatteja kohtaan oman mielensä kustannuksella.

Graham on vastuussa kannibalistisen sarjamurhaajan ja oikeuspsykiatri Hannibal Lecterin vangitsemisesta. Tapaus traumatisoi Grahamin vakavasti, ja hän jää eläkkeelle FBI:stä. Punaisen lohikäärmeen tapahtumien aikaan Graham palaa vastahakoisesti eläkkeeltä löytääkseen ja ottaakseen kiinni sarjamurhaajan, joka tunnetaan nimellä 'Hammaskeiju'. Tämä vaatii vangitun Lecterin kohtaamisen ja avun pyytämisen tältä.

Graham ei esiinny muissa sarjan kirjoissa lukuun ottamatta muutamia mainintoja jatko-osassa Uhrilampaat. Elokuvassa Psykopaatin jäljillä Grahamia esittää William Petersen ja elokuvassa Punainen lohikäärme häntä esittää Edward Norton. Televisiosarjassa Hannibal Grahamia esittää Hugh Dancy.

Kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graham on kuvattu älyllisesti lahjakkaaksi, taitavaksi kriminologiassa ja poikkeuksellisen empatiakykyiseksi. Hänen empatiansa ilmenee kykynä ottaa rikollisten ja psykopaattien näkökulma selvittääkseen elävästi tällaisten yksilöiden mielenlaatua ja motiiveja, hyvinkin rajallisilla tiedoilla. Tämä tekee hänestä taitavan väkivaltarikollisten jäljittäjän, mutta saa hänet henkisesti häiriintyneeksi: hän pelkää ymmärtävänsä psykopaatteja siksi, että on itsekin sellainen. Hänellä on myös valokuvamuisti.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen lohikäärme kertoo Grahamin taustatarinaa. Hän kasvoi köyhissä olosuhteissa Louisianassa muuttaen myöhemmin New Orleansiin, jossa hänestä tuli murhaetsivä. Hän jätti New Orleansin opiskellakseen oikeuslääketiedettä George Washingtonin yliopistossa. Valmistuttuaan Graham pääsee töihin FBI:n rikoslaboratorioon. Ansaittuaan poikkeuksellista menestystä sekä rikoslaboratoriossa että kentällä Graham saa viran opettajana FBI:n akatemiasta. FBI:n uransa aikana Graham saa tittelin "erikoistutkija" ollessaan kenttätyössä.

Grahamin ensimmäisessä merkittävässä tapauksessa "Minnesota Shrikeksi" nimetty sarjamurhaaja saalistaa naisopiskelijoita. Graham saa murhaajan, Garrett Jacob Hobbsin, kiinni tämän kotoa Hobbsin yrittäessä tappaa perhettään. Graham löytää Hobbsin vaimon asunnon edestä vuotamasta verta usean puukotushaavan takia. Graham murtaa oven ja ampuu Hobbsin, joka puukottaa omaa tytärtään niskaan. Hobbsin tytär selviää ja jatkaa lopulta elämäänsä. Graham järkyttyy syvästi tapauksesta ja hänet lähetetään psykiatriselle osastolle. Vietettyään kuukauden osastolla hän palaa FBI:lle.

Vuonna 1975 hän jäljittää toisen sarjamurhaajan nimeltä "Chesapeake Ripper", joka poistaa kirurgisesti uhriensa syötävät sisäelimet. Graham huomaa yhdellä useita puukotushaavoja kärsineellä uhrilla olevan parantunut puukotushaava. Potilaskertomusten mukaan uhri oli saanut haavansa metsästysonnettomuudessa viisi vuotta aiemmin. Hän jäljittää Hannibal Lecterin, lääkärin, joka hoiti uhria ensiavussa ja toimii nyt psykiatrina. Ensimmäisessä Grahamin järjestämässä haastattelussa Lecterin kanssa tämä väittää, ettei muista tapauksesta paljoa. Graham palaa myöhemmin tapaamaan Lecteriä tämän vastaanotolle ja muutamassa minuutissa ymmärtää Lecterin olevan hänen etsimänsä sarjamurhaaja. Graham soittaa FBI:n toimistoon Baltimoreen. Kenkänsä pois ottanut Lecter hiipii Grahamin taakse ja viiltää tämän vatsaa veitsellä lähes irrottaen tämän sisälmykset. FBI:N agentit ja Marylandin osavaltion sotilaat saapuvat ja pidättävät Lecterin. Graham viettää kuukausia sairaalassa toipumassa. Vasta sairaalassa ollessaan hän ymmärtää, mikä oli antanut hänelle vihjeen – antiikkinen lääketieteellinen kaavio, jonka haavat sopivat täydellisesti etsityn sarjamurhaajan uhrin haavoihin. Lecterin kiinniotto tekee Grahamista kuuluisuuden, ja häntä kunnioitetaan legendana FBI:ssä. Tabloidin toimittaja Freddy Lounds pääsee sisälle sairaalaan, jossa Graham on toipumassa ja kuvaa tämän haavoja sekä nöyryyttää tätä julkaisussaan. Kokemuksesta traumatisoitunut Graham jää FBI:ltä eläkkeelle pian toipumisensa jälkeen.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graham on esiintynyt kahdessa elokuvassa: Psykopaatin jäljillä, jossa häntä esittää William Petersen ja Punaisessa lohikäärmeessä, jossa häntä esittää Edward Norton.

Grahamin kuvaus elokuvassa Psykopaatin jäljillä on pääosin uskollinen romaanille, mutta siinä on joitakin merkittäviä muutoksia. Romaanissa Graham on naimisissa Mollyn kanssa ja toimii isäpuolena tämän pojalle, Willylle. Psykopaatin jäljillä Grahamilla ja Mollylla (Kim Greist) on poika nimeltä Kevin, eikä elokuvassa mainita etteikö Kevin olisi Grahamin biologinen poika. Elokuva muuttaa hieman myös Lecterin ja Grahamin suhdetta: romaanissa Graham konsultoi Lecteriä vain kerran, kun taas elokuvassa Graham puhuu Lecterin kanssa puhelimessa ymmärtääkseen paremmin sarjamurhaaja Dolarhydeä (Tom Noonan). Elokuvassa Lecterin nimi on kirjoitetaan "Lecktor" ja Dolarhyden "Dollarhyde". Elokuvassa myös romaanin loppua on muutettu: Graham pelastaa Reba McClanen (Joan Allen) Dollarhydeltä, joka yrittää murhata tämän ja hän onnistuu tappamaan Dollarhyden.

Vuoden 2002 elokuva Punainen lohikäärme muuttaa Grahamin ja Lecterin suhteen luonnetta. Kun romaanissa Graham tapaa Lecterin ensimmäistä kertaa hänen kuulustellessa tätä potilaan murhasta, elokuvassa hän ja Lecter ovat ilmeisesti tunteneet toisensa jo jonkun aikaa Grahamin konsultoidessa Lecteriä tämän tapauksissa. Graham keskustelee Lecterin kanssa viimeisimmästä sarjamurhaajasta jota hän tutkii, kannibaalista. Graham aistii Lecterin olevan etsimänsä sarjamurhaaja löytäessään Lecterin talosta reseptin, joka sisältää kaikki tappajan uhreilta otetut elimet. Toisin kuin romaanissa, elokuvassa Graham tapaa Lecterin kanssa useita kertoja. Toisin kuin Psykopaatin jäljillä, elokuva muuttaa Grahamin kamppailua Dolarhyden (Ralph Fiennes) kanssa vain vähän: vaikka kummatkin haavoittuvat vakavasti aseellisesta yhteenotosta, Grahamin kasvot selviävät vahingoittumina ja Dolarhyden tappaa Grahamin vaimo Molly (Mary-Louise Parker) ampumalla tätä päähän. Loppukohtauksessa vihjataan, että Grahamin elämä ja avioliitto kestivät mielen kestävyyden äärirajoille menemisestä huolimatta. Grahamilla ja Mollylla esitetään olevan biologinen lapsi, Josh (Tyler Patrick Jones) Grahamin isäpuolena toimimisen sijasta.

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Hannibal (televisiosarja)

Hugh Dancy esitti Grahamia Hannibalissa, joka kertoo Grahamin suhteesta Hannibal Lecteriin (Mads Mikkelsen) ennen Lecterin vangitsemista. Grahamille muodostuu monimutkainen side Lecteriin heidän työskennellessä yhdessä selvittäen muita sarjamurhia ennen Lecterin rikosten paljastamista. Sarjan ensi-ilta oli 4. huhtikuuta 2013.[1]

Kausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjan alussa Graham opettaa oikeuslääketiedettä FBI:n akatemiassa. Hän on jättänyt kenttätyön stressin takia ja asuu yksin adoptoimiensa koirien kanssa Wolf Trapissa, Virginiassa. Graham ja konsultoiva psykiatri, Hannibal Lecter värvätään erikoisagentti Jack Crawfordin (Laurence Fishburne) toimesta metsästämään sarjamurhaaja Garrett Jacob Hobbs (Vladimir Cubrt), jota kutsutaan nimellä "Minnesota Shrike". Graham löytää ja tappaa Hobbsin pelastaakseen tämän tyttären Abigail Hobbsin (Kacey Rohl).[2] Tämä on ensimmäinen kerta, kun Graham tappaa jonkun ja kokemus jää vainoamaan häntä. Graham pelkää, että hän nautti Hobbsin tappamisesta ja aloittaa terapian Lecterin luona ymmärtääkseen paremmin kykyään tuntea empatiaa psykopaatteja kohtaan.

Grahamille ja Lecterille kehittyy isällisiä tunteita Abigailia kohtaan ja he yrittävät auttaa tätä selviämään traumaattisesta kokemuksestaan. He yrittävät suojella tätä Crawfordilta, joka epäilee Abigailin auttaneen isäänsä tämän rikoksissa ja tabloidi-toimittaja Freddie Loundsilta (Lara Jean Chorostecki), joka yrittää hyötyä Abigailin tarinalla. Kun Graham saa tietää Abigailin tappaneen erään Hannibalin uhrin (josta Graham ei tiedä) veljen ja myöhemmin piilottaneen tämän ruumiin Hannibalin avustuksella, Graham kamppailee sen kanssa, paljastaako asian. Hän päätyy peittelemään asian uskoen tapon olleen itsepuolustusta ja halutessaan suojella kumpaakin. Grahamilla on hetkellisesti romanttinen suhde ystävänsä ja työtoverinsa, tohtori Alana Bloomin (Caroline Dhavernas) kanssa. Tämä kuitenkin lopettaa suhteen vedoten Grahamin henkiseen epävakauteen.

Kauden aikana Grahamin mielenterveys heikkenee lisääntyneiden murhatapausten ja diagnosoimattoman aivotulehduksen takia. Tämä aiheuttaa hänelle unissakävelyä, hallusinaatioita, muistinmenetystä ja lieviä kohtauksia. Lecter manipuloi Grahamia pahentaakseen tämän oireita kunnes saa tilanteen näyttämään siltä, että Graham murhasi Abigailin ja hävitti tämän ruumiin psykoosissa ymmärrettyään, että tämä auttoi isäänsä valitsemaan ja vainoamaan uhreja.

Grahan antautuu kollegoilleen, mutta kun esiin tulee uusia todisteita jotka lavastavat Grahamin usean Lecterin suorittaman murhan tekijäksi, hän karkaa. Graham pyytää Lecteriä viemään hänet Hobbsin hylätylle talolle, jossa Abigailin oletetaan kuolleen. Siellä Graham päättelee Lecterin olevan Chesapeake Ripper, sarjamurhaaja jota hän on koko ajan jahdannut. Graham olettaa Lecterin myös tappaneen Abigailin. Lecter haastaa Grahamin ampumaan hänet, mutta Crawford ehtii ensin ampumaan Grahamia olkapäähän ja ottamaan tämän uudestaan kiinni.

Grahamin ollessa taas vangittuna hänelle diagnosoidaan aivotulehdus ja Lecter säilyy vapaana.

Kausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen kauden alussa Graham on laitoshoidossa Baltimoren oikeuspsykiatrisessa sairaalassa Frederick Chiltonin (Raúl Esparza) hoivissa. Hän odottaa oikeudenkäyntiä koskien Lecterin tekemiä murhia, joista hänet on lavastettu. Lecterin manipulaation ja Grahamia vastaan käytettävän todistusaineiston takia Graham on epävarma siitä, onko hän oikeassa Lecteristä vai heijastaako hän syyllisyyttään Lecteriin oman psykoosinsa takia. Grahamin epäilykset hälvenevät, kun hän saa korjattua tukahdutettuja muistojaan Lecterin manipuloinnista sekä hyväksikäytöstä ja Lecterin oman psykiatrin, tohtori Bedelia Du Maurierin (Gillian Anderson) vierailun jälkeen, jossa Du Maurier vakuuttaa Grahamille uskovansa tätä.

Odottaessaan oikeudenkäyntiään Graham väittää entisille, skeptisille kollegoilleen Lecterin olevan todellinen tappaja samalla kun vetää naruja sellistään paljastaakseen tämän. Beverly Katz (Hettienne Park), Grahamin ystävä ja rikospaikan tutkija suostuu tutkimaan Lecteriä vastineeksi Grahamin avusta uusissa murhatapauksissa. Katz lopulta uskoo Grahamia ja murtautuu Lecterin kotiin etsiäkseen todisteita. Lecter kuitenkin murhaa Katzin ja asettaa tämän leikatun ruumiin julkisesti esille. Kun Lecter syyttää Grahamia Katzin kuolemasta ja uhkaa hienovaraisesti Alana Bloomin henkeä, Graham suostuttelee häiriintyneen sairaalan hoitajan (Jonathan Tucker) tappamaan Lecterin. Tämä epäonnistuu, mutta tapaus saa Bloomin vieraantumaan Grahamista, koska hänen mielestään se vahvistaa Grahamin näkemistä murhaajana. Lecter aloittaa seksuaalisen suhteen Bloomin kanssa, joka luo uuden särön Bloomin ja Grahamin välille.

Lecter jättää tahallaan todisteita Grahamin väitettyjen murhien uhreista omalle murhapaikalleen, joka johtaa Grahamin vapauttamiseen syytteistä. Graham palaa töihin ja tekee sovinnon Lecterin kanssa sekä pyytää tätä jatkamaan terapiaansa ymmärtääkseen paremmin pimeää puoltansa. Lecter tulee nopeasti tietoiseksi siitä, että tämä on osa Grahamin ja Crawfordin monimutkaista juonta, jolla he yrittävät saada hänet ansaan. Lecter kuitenkin kiehtoutuu kokemuksesta ja sallii sen jatkua tunnustellakseen yhteyttä Grahamin kanssa ja ohjatakseen tätä tulemaan aidoksi sarjamurhaajaksi.

Lecter lähettää Randall Tierin (Mark O'Brien), entisen psykoottisen potilaansa tappamaan Grahamin yrittäessään saada Grahamista sarjamurhaajaa. Graham kuitenkin tappaa ja silpoo Tierin - juurin niin kuin Lecter oli toivonutkin. Myöhemmin Graham hyökkää Freddie Loundsin kimppuun, kun tämä on tunkeutunut tämän tontille ja löytänyt Tierin säilötyt jäännökset. Graham ja Lecter jakavat aterian, joka näyttää olevan Loundsin lihaa. Kuitenkin myöhemmin paljastetaan, että Lounds on elossa ja työskentelee Grahamin ja Crawfordin kanssa Lecterin vangitsemiseksi. Ihmisen liha oli siis todennäköisesti Tierin, ei Loundsin. Graham huomaa kuitenkin uskollisuutensa joutuneen ristiriitaan, kun "liittoutuminen" Lecterin kanssa houkuttelee häntä.

Graham ja Lecter löytävät paljon yhteistä heidän isällisistä tunteistaan Abigailia kohtaan, vaikka Graham myöntääkin kantavansa kaunaa Lecteriä kohtaan tämän tappamisesta. He saavat myös yhteisen vihollisen, Mason Vergerin (Michael Pitt), rikkaan sadistin jota he molemmat halveksivat kaksoissisarensa Margotin (Katharine Isabelle) emotionaalisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kun Mason uhkaa katkaista Margotin taloudellisesti, ellei tämä saa "Verger-vauvaa", epätoivoinen Margot makaa Grahamin kanssa ja tulee raskaaksi. Lecter kertoo hänellä terapiassa olevalle Masonille, että Margot yrittää tulla perilliseksi Vergerin omaisuudelle, joka saa Masonin poistamaan Margotin kohdun. Raivoissaan oleva Graham tapaa Masonin kanssa ja varoittaa, että Lecter manipuloi heitä molempia. Graham pelastaa Lecterin joutumasta syötetyksi Masonin palkintosioille ja löytää tämän jälkeen Masonin vangittuna talostaan Lecterin toimesta. Hän ei tee mitään estääkseen Lecteriä "kannustamasta" Masonia - jolle tämä on antanut hallusinogeenisiä huumeita - leikkaamaan paloja omista kasvoistaan ja syöttämään niitä Grahamin koirille. Grahamin hiljaisella hyväksynnällä Lecter taittaa Masonin niskat jättäen tämän halvaantuneeksi kaulasta alaspäin.

Crawford ja Graham suunnittelevat saavansa Lecterin ansaan rohkaisemalla tätä tappamaan Crawford illallisen aikana Lecterin talolla. Edellisenä iltana Lecter ehdottaa Grahamille, että he lähtisivät maasta välittömästi ja luopuisivat suunnitelmasta tappaa Crawford. Hetken harkinnan jälkeen Graham ehdottaa, että he toteuttaisivat sittenkin suunnitelman tappaa Crawford.

Graham saa tietää, että tämä aiotaan pidättää Crawfordin auttamisesta Lecterin saamiseksi sekä Tierin murhasta. Hän soittaa Lecterille ja kertoo "heidän tietävän", toivoen Lecterin pakenevan. Graham saapuu Lecterin talolle löytäen vakavasti loukkaantuneen Alana Bloomin, joka on työnnetty kolmannen kerroksen ikkunasta ja saa tietää, että myös Crawford on loukkaantunut vakavasti yrittäessään pidättää Lecterin. Graham on hämmästynyt huomatessaan Abigailin olevan elossa ja tämän ollessa se, joka työnsi Bloomin ikkunasta Lecterin käskemänä. Lecter puukottaa Grahamia ja leikkaa tämän vatsan auki veitsellä. Hän selittää, että väärensi Abigailin kuoleman suojellakseen tätä pidättämiseltä. Jos Graham olisi hyväksynyt hänen tarjouksensa lähteä maasta yhdessä, Abigail olisi tullut heidän mukanaan. Lecter kertoo Grahamille antavansa anteeksi tämän petoksen ja kysyy, pystyykö Graham tarjoamaan hänelle saman. Sitten Lecter viiltää Abigailin kurkun auki ja jättää heidät vuotamaan verta. Poliisi saapuu paikalle pian tämän jälkeen.

Grahamin ja Lecterin suhde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grahamin ja Lecterin suhde on sarjan perusta. Kolmannella kaudella heidän kehittyvä romanssinsa on viety subtekstistä tekstiksi.[3]

Muistellessa kuinka sarjan viimeisen jakson kappale – Siouxie Siouxien "Love Crime" – luotiin, Fuller sanoi: "Se oli mielenkiintoista. Hän [Siouxie Sioux] kertoi, että 'Haluan kirjoittaa tämän kappaleen, mitkä ovat asioita joita minun pitäisi todella ajatella?' Ja sanoin, 'tämä on rakkaustarina. Rakkaustarina täysivaltaisen psykopaatin ja jonkun, jolla on orastavia psykopaattisia kykyjä, välillä.' Itseasiassa, Hannibal Lecter ei ole psykopaatti, vaan jotain aivan muuta. Mutta se on kahden miehen välinen rakkaussuhde: toinen heistä on kannibaali, ja toinen ymmärtää noita kannibalistisia vaistoja aivan liian hyvin."[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. J. J. Gould: Who Is Will Graham? The Atlantic. 3.4.2013. Viitattu 19.4.2024. (englanniksi)
  2. Hannibal season 1. Wikipedia, 31.3.2024. Artikkelin verkkoversio. en
  3. The Number of the Beast Is 666. Wikipedia, 13.1.2024. Artikkelin verkkoversio. en
  4. ’Hannibal’s creator explains that dark, twisted and series finale UPROXX. 29.8.2015. Viitattu 24.4.2024. (englanniksi)