Clarice Starling

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clarice Starling
Näyttelijä(t) Jodie Foster (Uhrilampaat)
Julianne Moore (Hannibal)
Masha Skorobogatov (pieni tyttö Uhrilampaissa)
Henkilötiedot
Koko nimi Clarice M. Starling
Status elossa
Ammatti FBI-agentti
Sukupuoli nainen
Ikä noin 20-vuotias (Uhrilampaat)
noin 30-vuotias (Hannibal)
Suhteet
Sisarukset Mischa (sisko)

Clarice M. Starling on Thomas Harrisin luoma fiktiivinen FBI-agentti, joka esiintyy kirjoissa Uhrilampaat ja Hannibal. Elokuvassa Uhrilampaat Claricea esittää Jodie Foster, Hannibalissa Julianne Moore.

Fosterin esittämä Clarice Starling on sijoittunut kuudenneksi AFI:n myöntämässä 50 suurinta elokuvasankaria ja -roistoa -listassa. Hän on listassa myös korkeimmalle yltänyt naissankari.

Vaikka Jodie Foster voittikin Uhrilampaissa roolistaan Clarice Starlingina parhaan naispääosan Oscar-palkinnon, hän kieltäytyi esittämästä Claricea jatko-osassa Hannibal. Hannibal Lecteriä esittänyt Anthony Hopkins suositteli Julianne Moorea esittämään Claricea elokuvassa Hannibal.

Uhrilampaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uhrilampaat-elokuvassa Starling on FBI:n koulutuskeskuksen oppilas, joka haluaa opiskella käyttäytymistiedettä ja olla osallisena sarjamurhaajien kiinni ottamisessa. Claricen kouluttaja, FBI-johtaja Jack Crawford lähettää hänet Baltimoren mielisairaalaan haastattelemaan sarjamurhaaja Hannibal Lecteriä, kuuluisaa psykiatria ja kannibaalia.

Saapuessaan mielisairaalaan, paikan johtaja Frederick Chilton yrittää flirttailla Claricelle. Clarice torjuu Chiltonin lähentely-yritykset, joka auttaa Claricea luomaan paremman yhteyden Lecteriin, sillä tämä myös halveksuu Chiltonia. Ajan kuluessa Lecter antaa tietoa sillä hetkellä liikkuvasta raa'asta sarjamurhaajasta, Buffalo Billistä. Vastineeksi Clarice joutuu kertomaan henkilökohtaisia tietojaan, vaikka Crawford nimenomaan kielsi kertomasta mitään tietoja Lecterille.

Clarice kertoo Lecterille kasvaneensa isänsä kanssa pienessä kylässä Länsi-Virginiassa. Claricen isä oli myös poliisi, joka sai surmansa ampumavälikohtauksessa ryöstön yhteydessä. 10-vuotias Clarice joutui muuttamaan hänen enonsa maatilalle Montanaan, josta hän myöhemmin karkasi, koska huomasi kuinka eläimiä kidutettiin ja teurastettiin siellä (kirjassa kerrotaan kuinka hän kertoi nähneensä painajaisia kirkuvista ja kituvista lampaista). Clarice vietti lopun lapsuusajastaan luterilaisessa lastenkodissa. Hän valmistui Virginian yliopistosta luokkansa priimuksena, jonka jälkeen aloitti opiskelun FBI:n koulutuskeskuksessa.

Tutkimuksen aikana Clarice valittiin houkuttelemaan Lecter kertomaan tietoja Buffalo Billistä. Lecter ei kuitenkaan kerro mitään tarkkoja tuntomerkkejä hänestä, vaan antaa Claricelle vinkkejä ja vihjeitä, jotta tämä joutuisi itse selvittämään nämä tiedot. Kun Lecteriä siirretään Tennesseen vankilaan, hän onnistuu siirron aikana pakenemaan. Claricen ja Lecterin välille on kuitenkin syntynyt niin vahva side, ettei Clarice usko Lecterin jahtaavan häntä.

Clarice onnistuu päättelemään Lecterin antamistä vihjeistä, että Buffalo Billin ensimmäisellä uhrilla oli suhde Billin kanssa. Clarice menee ensimmäisen uhrin talolle Belvedereen, Ohioon haastattelemaan ihmisiä jotka tunsivat uhrin. Claricen tietämättä hän haastattelee itse sarjamurhaajaa, Jame Gumbia, joka sillä hetkellä esiintyy nimellä Jack Gordon. Haastattelun aikana Clarice näkee Gumbin asunnossa lentävän pääkallokiitäjän, samanlaisen joita on löydetty Billin uhrien kurkuista. Hän tajuaa löytäneensä Buffalo Billin, ja yrittää pidättää hänet. Gumbin paetessa Clarice seuraa häntä kellariin, missä Gumbin viimeisin uhri huutaa apua. Gumb sammuttaa kaikki kellarin valot ja sähköt, ja seuraa sokaistunutta Claricea pimeänäkölaseilla. Gumb on juuri aikomassa ampua Claricea, kun Clarice kuulee äänen takanaan ja ampuu pimeyteen, tappaen Buffalo Billin.

Viikkoja myöhemmin Lecter lähettää Claricelle kirjeen jostain päin Detroitia, ja kysyy ovatko lampaat jo lopettaneet kirkumisen. Kirjassa tarina loppuu siihen, kun Clarice nukkuu rauhanomaisesti ystävänsä huvilassa Marylandissa.

Hannibal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Hannibal Clarice Starling on noin 30-vuotias FBI-agentti, jonka ura on vaakalaudalla kostonhaluisen Yhdysvaltain oikeusministeriön virkamiehen Paul Krendlerin takia. Clarice osallistuu huumeratsiaan, jossa hän joutuu ampumaan vauvaa sylissä pitävän naisen, joka on aikeissa ampua Claricea. Claricen esimies syyttää häntä tästä aiheutuvasta sotkusta, ja hänet siirretään väliaikasesti pois virastaan, lähinnä Krendlerin yllyttämisen takia. Clarice saa kannustavan kirjeen Lecteriltä, joka majailee Firenzessä, Italiassa.

Yksi Lecterin harvoista eloonjääneistä uhreista, sadistinen pedofiili Mason Verger, haluaa saada Lecterin käsiinsä, ja on tarjonnut suuren palkkion sille, joka tuo Lecterin ennemmin Vergerille kuin FBI:lle. Korruptoitunut Firenzen poliisipäällikkö Renaldo Pazzi huomaa Vergerin ilmoituksen, ja yrittää saada Lecterin napatuksi omin avuin. Clarice saa selvillä Pazzin aikeet, ja yrittää varoittaa häntä, mutta Lecter kuitenkin hirttää Pazzin saadessaan tietää tämän suunnitelmista. Tämän jälkeen Lecter pakenee Yhdysvaltoihin ja alkaa seuraamaan Claricen liikkeitä. Samaan aikaan korruptoituneet agentit, varsinkin Krendler, työntävät Claricea nurkkaan FBI:ssä, ja Krendler avustaa salaisesti Vergeriä hänen yrityksessään napata Lecter. Clarice yrittää löytää Lecterin ensimmäisenä, ei ainoastaan napatakseen hänet, vaan myös pelastakseen Vergeriltä, joka on aikeissa kiduttaa ja syöttää Lecter elävältä villisioille.

Krendler on lavastanut Claricen kirjoittamalla väärennettyjä kirjeitä Lecterin nimissä. Tämä johtaa Claricen hyllyttämiseen FBI-virastaan, joka on nyt täysin voimaton Vergerin miehille, jotka onnistuvat vangitsemaan Lecterin. Clarice on tietoinen, että Lecter on vangittuna, ja yrittää pelastaa hänet. Clarice saa ampumahaavan, ja Lecter vie hänet saarella sijaitsevaan huvilaan hoitaakseen haavan. Lecter koittaa aivopestä Claricen huumaamalla tämän päihteillä, ja yrittää saada Claricen uskomaan, että Clarice olisi itse hänen kuollut siskonsa Mischa. Lecter vangitsee Krendlerin ja suorittaa hänelle kraniotomialeikkauksen, Krendlerin ollessa vielä elossa. Pramean illallisen aikana Lecter ottaa palan Krendlerin etuaivoista, ja ruskistaa sitä paistinpannulla. Kirjassa Lecter syöttää Krendlerin aivonpalasen Claricelle, joka pitää sitä herkullisena.

Kirjan kiistellyimmässä osuudessa Clarice riisuu paitansa ja tarjoaa toisen rintansa Lecterille. Tämä ottaa tarjouksen vastaan, ja heistä tulee rakastavaisia. He molemmat katoavat, ja heidät huomataan yhdessä uudestaan vasta kolmen vuoden kuluttua oopperatalolla Buenos Airesissa.

Erot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Uhrilampaat Claricen rooli pysyy lähes muuttumattomana kirjan versioon nähden, sen sijaan Hannibal-elokuvassa hänen tekemisensä ja tarina eroavat huomattavasti kirjan versiosta. Esimerkiksi elokuvan lopussa Lecter ei yritä aivopestä Claricea, ja Clarice ei halua syödä Krendlerin aivoja. Hän laittaa Lecterin käsirautoihin itsensä kanssa, saadakseen Lecterin pysymään talossa poliisin tuloon asti. Clarice tajuaa, että ainoa tapa, jolla Lecter pääsisi karkuun, on katkaista Claricen käsi. Claricen käden sijaan Lecter kuitenkin katkaisee oman kätensä lihaveitsellä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.