Tennessee Williams

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tennessee Williams
Tennessee Williams vuonna 1965
Tennessee Williams vuonna 1965
Syntynyt 26. maaliskuuta 1911
Mississippi, Yhdysvallat
Kuollut 25. helmikuuta 1983
New York, Yhdysvallat
Ammatit näytelmäkirjailija
Aikakausi 19301983
Tyylilajit draama
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Thomas Lanier Williams III (26. maaliskuuta 1911 Mississippi, Yhdysvallat25. helmikuuta 1983 New York, Yhdysvallat), oli yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Tennessee Williams. Aluksi hän elätti itseään erilaisilla ammateilla mutta ryhtyi sitten vapaaksi kirjailijaksi. Kirjailijan uransa hän aloitti runoilijana, mutta siirtyi lopulta näytelmäkirjallisuuden pariin.

Williams on eräs tunnetuimmista ja esitetyimmistä 1900-luvun yhdysvaltalaisista näytelmäkirjailijoista. Läpimurto tapahtui 1945 näytelmällä Lasinen eläintarha. Hänen tunnetuimmat näytelmänsä ovat Viettelyksen vaunu ja Kissa kuumalla katolla. Viettelyksen vaunun ensiesitys oli 1947, ja vuotta myöhemmin näytelmä voitti Pulitzer-palkinnon. Kissa kuumalla katolla voitti samaisen palkinnon vuonna 1955. Kumpaakin näytelmää on esitetty Suomessa muun muassa Suomen Kansallisteatterissa.

Monista Williamsin näytelmistä muokattiin erityisesti 1950-luvulla menestyksekkäitä Hollywood-elokuvia, joissa näytteli aikansa suuria tähtiä, muiden muassa Elizabeth Taylor ja Paul Newman. Elokuvista kuitenkin poistettiin uskallettuna pidettyjä sisältöjä.

Myös Suomen Kansallisteatterissa on esitetty Williamsin elämään perustuva Charlotte Chandlerin ja Ray Stricklyn kirjoittama monologinäytelmä Satakielen tunnustuksia, Williamsina Stig Fransman.

Tennessee Williams teki toisen uransa taidemaalarina. Hänen taiteilijatoverinsa Michael Garady muistelee, että maalaaminen oli hänelle intohimo, jota hän teki toisena ammattinaan. Williams alkoi maalata 1960-luvulla ja Garadyn mukaan hän omistautui maalaamiselle ja piti sitä terapeuttisena. [1]

Williams kuoli 71-vuotiaana yksin hotellihuoneessaan tukehtumalla lääkepurkin korkkiin.

Näytelmätuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Tennessee Williams -sitaatteja. (englanniksi)
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.