Ponyo rantakalliolla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ponyo rantakalliolla
崖の上のポニョ
Gake no ue no Ponyo
Ohjaaja Hayao Miyazaki
Käsikirjoittaja Hayao Miyazaki
Tuottaja Toshio Suzuki
Säveltäjä Joe Hisaishi
Kuvaaja Atsushi Okui
Leikkaaja Hayao Miyazaki
Takeshi Seyama
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Studio Ghibli
Levittäjä Tōhō
Netflix
HBO Max
Ensi-ilta 19. heinäkuuta 2008
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli japani
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Ponyo rantakalliolla (jap. 崖の上のポニョ, Gake no ue no Ponyo) on 19. heinäkuuta 2008 maailmanensi-iltansa saanut Tōhōn levittämä ja Studio Ghiblin tuottama japanilainen animaatioelokuva, jonka on ohjannut Hayao Miyazaki. Se on Henkien kätkemän jälkeen seitsemään vuoteen ensimmäinen elokuva, jossa Miyazaki on vastannut sekä alkuperäisideasta, ohjauksesta että käsikirjoituksesta. Elokuvan yksityiskohdat julkistettiin virallisesti 19. maaliskuuta 2007. Elokuvan Suomen-ensi-ilta oli 25. syyskuuta 2009.

Elokuva sijoittuu pieneen merenrantakaupunkiin ja kertoo ihmiseksi haluavan kalanpoikasen Ponyon ja kaupungissa asuvan viisivuotiaan Sōsuke-pojan tarinan. Elokuva muistuttaa tarinaltaan H. C. Andersenin satua Pienestä merenneidosta, mutta siinä on sanottu olevan paljon japanilaistyyppisiä aineksia.[1]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Miyazakin työstettyä elokuvan ideoita parin vuoden ajan Liikkuvan linnan valmistumisen jälkeen Studio Ghiblin henkilöstö aloitti Ponyo rantakalliolla -elokuvan parissa työskentelyn lokakuussa 2006. Alun perin Miyazaki aikoi käyttää elokuvassa samaa tyyliä kuin sitä edeltävissäkin Ghibli-elokuvissa, mutta nähtyään John Everett Millais'n maalauksen Ofelia hän päätyi vaihtamaan työskentelytapaa. Miyazaki päätti, että uusi elokuva piirrettäisiin kokonaan käsin tietokoneita käyttämättä. Tarkoitus oli saada lopputulos näyttämään kuin lapsen värikynillä piirtämältä. Tuottaja Toshio Suzukin mukaan erityistä vaivaa nähtiin meren aaltojen piirtämiseen. Nimihenkilö Ponyon nimi pohjautuu Miyazakin mietteisiin hahmon olemuksesta luomisprosessin aikana, kun taas Sōsuken nimi on peräisin Sōseki Natsumen romaanista.

Miyazaki oli jo vuosia halunnut tehdä merelle sijoittuvan elokuvan, mutta lykkäsi ajatuksen toteutusta, koska aaltojen piirtäminen olisi niin työlästä. Toteuttaakseen haaveensa Miyazaki vietti kesällä 2006 yksin aikaa tuttavansa talossa Fukuyamassa Seton sisämeren rannalla.

Elokuvan teemakappaletta Gake no ue no Ponyo alettiin poikkeuksellisesti myydä jo joulukuussa 2007, puoli vuotta ennen elokuvan julkaisua. Kappaleen esittävät kahdeksanvuotias Nozomi Ōhashi ja Fujioka Fujimaki -duo. Kappale on Ghiblin vakiosäveltäjä Joe Hisaishin käsialaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ponyo pakenee isänsä vedenalaisesta laivasta, ja ui meduusan kyydissä meren pintaan. Ponyo on pieni ja juuttuu lasipulloon, joka ajautuu aaltojen mukana rantakalliolle. Viisivuotias Sosuke-poika löytää pullon ja irrottaa Ponyon siitä. Hän laittaa Ponyon muoviämpäriin ja vie tämän esikouluun. Sosuke pelästyy kuitenkin opettajan olevan vihainen, ja vie Ponyon ulos piiloon. Sosuke vie Ponyon rannalle, josta Ponyon isän Fujimoton vesikalat nappaavat Ponyon vieden tämän mereen. Sosuke on surullinen. Ponyo karkaa jälleen isänsä luota sisarustensa kanssa ja käyttää voimiaan muuttuakseen ihmiseksi, koska hän haluaa olla Sosuken kaltainen pieni lapsi. Ponyo voi muuttua ihmiseksi, koska maistoi Sosuken verta nuolaistessaan tämän sormessa olevaa haavaa ja sai samalla ihmisen DNA:ta itseensä. Ponyo aiheuttaa vahingossa hyökyaallon, jonka seurauksena koko kaupunki häviää veden alle. Sosuken äiti Lisa on lähtenyt vanhainkodille, ja Sosuke odottaa kotona Ponyon kanssa tämän paluuta. Kun vesi on noussut liikaa eikä Lisa voisi tulla kotiin, lähtevät Ponyo ja Sosuke etsimään häntä. Lopulta he löytävät tämän vedenalaisesta ilmakuplasta, mutta Ponyo on liian väsynyt matkasta ja muuttuu jälleen kalaksi. Ponyon äiti, merten haltijatar, kertoo, että jos Sosuken ja Ponyon rakkaus on aitoa ja vahvaa, voi Ponyo muuttua aivan tavalliseksi tytöksi. Sosuke vie Ponyon veden pinnalle, missä Sosuken on suudeltava kuplaa, jonka sisään Ponyo on laitettu. Näin käy ja Ponyo muuttuu normaaliksi tytöksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Englanninkielinen ääninäyttelijä Suomenkielinen ääninäyttelijä Rooli
Yuria Nara Noah Cyrus Aada Kuoppa Ponyo
Hiroki Doi Frankie Jonas Akira Takaki Sōsuke
Tomoko Yamaguchi Tina Fey Elena Leeve Lisa
Kazushige Nagashima Matt Damon Pertti Koivula Kōichi
Yūki Amami Cate Blanchett Henna Hyttinen Gran Manmare
George Tokoro Liam Neeson Ismo Alanko Fujimoto
Akiko Yano Ponyon sisarukset
Kazuko Yoshiyuki Lily Tomlin ? Toki
Tomoko Naraoka Betty White Titta Jokinen Yoshie
Akiko Takeguchi Cloris Leachman ? Noriko
Tokie Hidari ? Kayo
Emi Hiraoka Jennessa Rose ? Kumiko
Nozomi Ōhashi Colleen O'Shaughnessey ? Karen
Rumi Hiiragi Mona Marshall ? nuori äiti
Shin’ichi Hatori Kurt Knutsson ? uutisankkuri

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyt-liitteen Leena Virtanen piti elokuvan loppuratkaisua kovin mahtipontisena ja maailmojasyleilevänä, mutta ”sekin näyttää menevän ihan täydestä lapsikatsojille.”[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sankei shinbun: Miyazaki Hayao kantoku no shinsaku ”Gake no ue no Ponyo” rainatsu kōkai e SankeiWeb. 19.3.2007. Arkistoitu 29.3.2007. Viitattu 20.3.2007. (japaniksi)
  2. Virtanen, Leena: Ponyo, pieni merenneito. Nyt-liite, 2009, nro 39, s. 13. Arkistoitu 1.10.2009. Viitattu 14.10.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]