Tina Fey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tina Fey
Fey ensi-illassa vuonna 2014.
Fey ensi-illassa vuonna 2014.
Henkilötiedot
Koko nimi Elizabeth Stamatina Fey
Syntynyt18. toukokuuta 1970 (ikä 53)
Pennsylvania, Yhdysvallat
Ammatti koomikko, käsikirjoittaja, näyttelijä, tuottaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1997–
Merkittävät roolit 30 Rock
Mean Girls
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Elizabeth Stamatina ”Tina” Fey (s. 18. toukokuuta 1970 Pennsylvania) on yhdysvaltalainen koomikko, käsikirjoittaja, näyttelijä ja tuottaja. Hänet tunnetaan televisiosarjastaan 30 Rock, jota hän käsikirjoitti, tuotti ja jossa hän näyttelee pääosaa. Hän on myös Saturday Night Liven kirjoittaja. Fey on palkittu kahdeksalla Emmyllä, kahdella Golden Globella, neljällä SAG:llä, neljällä Writers Guild of America -palkinnolla.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fey syntyi Pennsylvanian Upper Darbyssä, Philadelphian lähiöalueella. Hän on Jeanne ja Donald Feyn tytär. Feyn isällä on saksalaiset ja skotlantilaiset sukujuuret ja hänen äitinsä on amerikankreikkalainen. Fey kävi Cardingtonin peruskoulua ja Beverly Hills Middle School keskikoulun Pennsylvaniassa. Fey kiinnostui huumorista yläkoulun aikana. Hän valmistui Upper Darby High Schoolista vuonna 1988. lähde?

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistuttuaan Virginian yliopistosta vuonna 1992 Fey muutti Chicagoon. Hän kävi improvisaatiokursseilla The Second City -nimisessä komediakerhossa. Siellä hän teki stand-up -esiintymisiä ja opetteli improvisaatiota. Vuonna 1994 Feystä oli jo tullut osa The Second Cityn ryhmää. Hän sai urastaan tähden Hollywood Walk of Famelle syyskuussa 2011.[1]

Saturday Night Live[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittaja Adam McKayn avustuksella Feystä tuli NBC:n televisiosarjan Saturday Night Liven käsikirjoittaja vuonna 1997. Fey aloitti vuonna 1999 Saturday Night Liven ensimmäisenä naispuolisena pääkäsikirjoittajana. Hän voitti 2001 Writers Guild of America -palkinnon, ja vuonna 2002 Fey voitti käsikirjoittajatiiminsä kanssa Emmy-palkinnon työstään sarjassa. lähde?

30 Rock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fey kehitti NBC:lle tilannekomedian 30 Rock, sarjan ensiesitys oli syksyllä 2006. Sarjaa kuvattiin NBC:n studiolla Rockefeller Centerissä. Sarja sai pääosin positiivisen vastaanoton, mutta katsojaluvut olivat odotettuja alhaisemmat keskiviikon kello 20 ohjelmapaikalla, joten NBC päätti siirtää 30 Rockin torstain komediaputkelle. Ohjelman ensimmäisen esityksen jälkeen uudella torstain 22.30 ohjelmapaikalla NBC päätti näyttää 30 Rockia koko kauden ajan. Tina Fey sai roolistaan Liz Lemonina Emmy-palkinnon. Itse ohjelma voitti parhaan komediasarjan Emmy-palkinnon vuonna 2007. lähde?

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fey käsikirjoitti ja näytteli vuonna 2004 elokuvassa Mean Girls. Elokuvan roolihahmot ja niiden käytös perustuvat Feyn omiin kokemuksiin Upper Darby High Schoolissa. Vuonna 2008 Fey näytteli elokuvassa Baby Mama. Elokuva kertoo bisnesnaisesta, joka haluaa saada lapsen. Koska mahdollisuus siihen on hyvin pieni, hän käyttää kohdunvuokrausta. lähde?

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fey paljasti lehtihaastattelussa vuonna 2009 että hänen leuassaan näkyvä arpi johtuu siitä, että hän joutui viisivuotiaana tuntemattoman hyökkääjän puukotuksen uhriksi.[2]

Fey meni naimisiin Jeff Richmondin kanssa vuonna 2001. Vuonna 2005 heille syntyi tytär, jolloin Fey jäi äitiyslomalle työstään Saturday Night Livessa. Fey kertoi heinäkuussa 2006 The Tonight Show’ssa, ettei aio palata töihin Saturday Night Liveen. lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Schneider, Michael: Oprah, Neil Patrick Harris, Tina Fey to Get Hollywood Walk of Fame Stars Variety. 17.6.2010. Los Angeles: Penske Media Corporation. Arkistoitu 20.1.2012. Viitattu 27.4.2012. (englanniksi)
  2. Vehmas, Ilona: Oletko huomannut? Huippukoomikko Tina Feyn leuassa on suuri arpi – tuntematon hyökkääjä viilsi viisivuotiaan Tinan kasvoja Iltalehti. 18.5.2016. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 19.5.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tina Fey Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
  • Tina Fey Box Office Mojossa. (englanniksi)
  • 30 Rock. 2013. NBC. Arkistoitu 31.12.2013. (englanniksi)