Tina Fey

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tina Fey
Fey ensi-illassa vuonna 2014.
Fey ensi-illassa vuonna 2014.
Syntymäaika 18. toukokuuta 1970 (ikä 48)
Syntymäpaikka Pennsylvania, Yhdysvallat
Aktiivisena 1997–
Oikea nimi Elizabeth Stamatina Fey
Ammatti näyttelijä, koomikko, käsikirjoittaja, tuottaja
Merkittävät roolit 30 Rock
Mean Girls
Puoliso Jeff Richmond (2001–)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Elizabeth Stamatina ”Tina” Fey (s. 18. toukokuuta 1970, Pennsylvania, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, koomikko, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hänet tunnetaan muun muassa televisiosarjastaan 30 Rock, jota hän käsikirjoitti, tuotti ja jossa hän näyttelee pääosaa. Hänet tunnetaan myös Saturday Night Liven kirjoittajana. Fey on palkittu muun muassa kahdeksalla Emmyllä, kahdella Golden Globella, neljällä SAG-palkinnolla, neljällä Writers Guild of America -palkinnolla.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fey syntyi Pennsylvanian Upper Darbyssä, Philadelphian lähiöalueella. Hän on Jeanne ja Donald Feyn tytär. Feyn isällä on saksalaiset ja skotlantilaiset sukujuuret ja hänen äitinsä on amerikankreikkalainen. Fey kävi Cardingtonin peruskoulua ja Beverly Hills Middle School keskikoulun Pennsylvaniassa. Fey kiinnostui huumorista yläkoulun aikana. Hän valmistui Upper Darby High Schoolista vuonna 1988.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistuttuaan Virginian yliopistosta vuonna 1992 Fey muutti Chicagoon. Hän kävi improvisaatiokursseilla The Second City -nimisessä komediakerhossa. Siellä hän teki stand-up -esiintymisiä ja opetteli improvisaatiota. Vuonna 1994 Feystä oli jo tullut osa The Second Cityn ryhmää. Hän sai urastaan tähden Hollywood Walk of Famelle syyskuussa 2011.[1]

Saturday Night Live[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittaja Adam McKayn avustuksella Feystä tuli NBC:n televisiosarjan Saturday Night Liven käsikirjoittaja vuonna 1997. Fey aloitti vuonna 1999 Saturday Night Liven ensimmäisenä naispuolisena pääkäsikirjoittajana. Hän voitti 2001 Writers Guild of America -palkinnon, ja vuonna 2002 Fey voitti käsikirjoittajatiiminsä kanssa Emmy-palkinnon työstään sarjassa.

Fey oli mennyt naimisiin Jeff Richmondin kanssa vuonna 2001 ja 2005 heille syntyi tytär Alicia Zenobia Richmond ja samalla Fey jäi äitiyslomalle työstään Saturday Night Livessa. Fey kertoi heinäkuussa 2006 The Tonight Show'ssa, ettei aio palata töihin Saturday Night Liveen.

30 Rock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fey kehitti NBC:lle sitcomin, 30 Rockin, sarjan ensiesitys oli syksyllä 2006. Sarjaa kuvataan pääosin Rockefeller Centerissä, NBC:n studioilla.

Sarja sai pääosin positiivisen vastaanoton, mutta katsojaluvut olivat odotettuja alhaisemmat keskiviikon klo 20 ohjelmapaikalla, joten NBC päätti siirtää 30 Rockin torstain komediaputkelle. Ohjelman ensimmäisen esityksen jälkeen uudella torstain 22.30 ohjelmapaikalla NBC päätti näyttää 30 Rockia koko kauden ajan. Tina Fey sai roolistaan Liz Lemonina Emmy-palkinnon. Itse ohjelma voitti parhaan komediasarjan Emmy-palkinnon vuonna 2007.

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fey käsikirjoitti ja näytteli vuonna 2004 elokuvassa Mean Girls. Elokuvan roolihahmot ja niiden käytös perustuvat Feyn omiin kokemuksiin Upper Darby High Schoolissa. Vuonna 2008 Fey näytteli elokuvassa Baby Mama. Elokuva kertoo bisnesnaisesta, joka haluaa saada lapsen. Hän käsittää, että mahdollisuus siihen on hyvin pieni, joten hän keksii käyttää ns. kohdunvuokrausta.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fey paljasti lehtihaastattelussa vuonna 2009 että hänen leuassaan näkyvä arpi johtuu siitä, että hän joutui 5-vuotiaana tuntemattoman hyökkääjän puukotuksen uhriksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tina Fey.