Mean Girls

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mean Girls
Ohjaaja Mark Waters
Käsikirjoittaja Tina Fey
Perustuu Rosalind Wisemanin kirjaan Queen Bees and Wannabes
Tuottaja Lorne Michaels
Säveltäjä Rolfe Kent
Kuvaaja Daryn Okada
Leikkaaja Wendy Greene Bricmont
Pääosat Lindsay Lohan
Rachel McAdams
Lacey Chabert
Amanda Seyfried
Tina Fey
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 97 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 17 000 000 dollaria
Tuotto 129 042 871 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mean Girls on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut Mark Watersin ohjaama ja Tina Feyn käsikirjoittama teinikomedia. Elokuva perustuu löyhästi Rosalind Wisemanin bestsellerkirjaan Queen Bees and Wannabes. Elokuvan pääosissa ovat Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Lacey Chabert, Amanda Seyfried ja Tina Fey.

Elokuvan ensi-ilta oli Yhdysvalloissa 30. huhtikuuta 2004 ja Suomessa 27. elokuuta 2004.

Cady Heron muuttaa perheensä kanssa Afrikasta Amerikkaan, ja menee ensimmäisen kerran elämässään oikeaan kouluun. Hän saa huomata, että kamppailu suosiosta on suuri, ja ulkonäkö on viisautta tärkeämpää selviytymisen kannalta. Ensimmäisenä päivänään Cady tutustuu Janis Ianiin ja Damianiin, mutta ruokailemaan mennessään koulun teinikuningatar, Regina George, kutsuu Cadyn syömään pöytäänsä. Regina on teinitrion ”Plastikkien” johtaja, johon kuuluvat myös Gretchen Wieners ja Karen Smith. Regina on utelias Cadysta ja näkee omaksi parhaakseen ottaa kauniin tytön mukaan Plastikkeihin, sillä näin hän turvaa asemansa koulun kuningattarena. Janis ja Damian yrittävät turhaan saada Cadyn tajuamaan Reginan todellisen luonteen.

Regina kertoo Cadylle pilkkakirjastaan, johon hän on kirjoittanut ilkeitä kommentteja koulutovereistaan. Cady sopeutuu kouluun hyvin Reginan avulla ja ihastuu Aaron Samuelsiin, mutta saa tietää Aaronin olevan Reginan entinen poikaystävä. Aaron kutsuu Cadyn halloween-juhliinsa, ja Regina lupaa Cadylle puhua hänestä Aaronille. Cady odottaa innolla Aaronin suhtautumista Reginan puheisiin, kunnes näkee Reginan suutelevan Aaronia. Cady ymmärtää nyt Janisin ja Damianin varoitukset siitä, että Regina on mustasukkainen ja juonitteleva. Cady, Janis ja Damian päättävät suistaa Reginan pois vallasta. Se onnistuu kuitenkin vain, jos Cady teeskentelee olevansa edelleen Plastikkien ystävä.

Regina ryhtyy seurustelemaan uudestaan Aaronin kanssa, ja Cadylle tekee kipeää katsella ihastustaan Reginan kanssa. Cadya lohduttaa kuitenkin ajatus siitä, että hän pystyy pian tuhoamaan Reginan maineen. Hän ryhtyy syöttämään Reginalle lihottavia ravintopatukoita, uskotellen niiden olevan laihduttavia. Gretchen kertoo Reginan pettävän Aaronia, jonka Cady vahingossa lipsauttaa Aaronille. Aaron jättää Reginan. Reginan ja Plastikien välit menevät poikki, ja pian Cadysta tulee porukan ”uusi Regina”. Janis kutsuu Cadyn taidenäyttelyynsä ja hänen vanhempansa ovat viemässä Cadya tuttaviensa luo. Cady valehtelee vanhemmilleen menevänsä Janisin taidenäyttelyyn ja Janisille menevänsä vanhempiensa mukaan. Oikeasti hän pitää bileet, joihin Regina tulee kutsumattomana uuden poikaystävänsä kanssa ja löytää Cadyn Aaronin luota, raivostuen.

Regina tajuaa totuuden ravintopatukoista ja purkaa vihansa kirjoittamalla Cadystä pilkkakirjaansa. Hän kuitenkin tajuaa voivansa käyttää kirjaa hyväkseen ja kostaa Cadylle: hän lavastaa kirjan Cadyn kirjoittamaksi ja osoittaa pilkan olevan kohdistettu Reginaan liimaamalla sivulle oman kuvansa. Regina vie kirjan rehtorille ja kertoo löytäneensä sen vessasta. Rehtori ei usko Cadyn selityksiä eikä näe todennäköiseksi, että Regina olisi haukkunut itseään kirjassa. Regina heittelee kirjasta kopioimiaan sivuja ympäri koulua, ja tuntien päätyttyä paperit saavat koulun sekasortoon. Tytöt haukkuvat toisiaan ja tappelevat. Rehtori käskee tytöt liikuntasaliin, jossa kysellään pilkkakirjan tekijästä. Ms. Norbury johtaa harjoituksia, jossa tyttöjen pitäisi oppia sietämään toisiaan. Janisin tunnustettua miten yritti pilata Reginan elämän ja samalla paljastaen Cadyn, muut hurraavat ja ottaa Janisin innolla vastaan.

Regina säntää ulos koulusta ja Cady rientää hänen peräänsä. Regina jää kuitenkin bussin alle ja joutuu sairaalaan. Koulussa alkaa levitä huhu, että Cady olisi tönäissyt Reginan bussin alle. Cadyn vanhemmat eivät ole varmoja Cadyn osuudesta onnettomuuteen, joten he pistävät tämän arestiin. Arestista huolimatta Cady lähtee koulunsa matematiikkajoukkueen mukana kansainvälisiin kilpailuihin ja ansaitsee koululleen voiton. Samaan aikaan koululla vietetään Spring Flingiä, jossa valitaan koulun kuningatar ja kuningas. Cady ehtii juuri sopivasti kuulemaan, että hänet on valittu kuningattareksi. Kruunun saadessaan Cady pitää anteeksipyyntöpuheen ja lopulta murtaa kruununsa useiksi palasiksi, jotka jakaa kavereilleen ja Reginalle. Regina ryhtyy kohdistamaan vihaansa urheiluun ja Cady viettää aikaa Janisin ja Damianin ystävien kanssa.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Lindsay Lohan  Cady Heron  
 Rachel McAdams  Regina George  
 Tina Fey  Ms. Norbury  
 Tim Meadows  Mr. Duvall  
 Amy Poehler  Mrs. George  
 Ana Gasteyer  Mrs. Heron  
 Lacey Chabert  Gretchen Wieners  
 Amanda Seyfried  Karen Smith  
 Lizzy Caplan  Janis Ian  
 Daniel Franzese  Damian  
 Neil Flynn  Mr. Heron  
 Jonathan Bennett  Aaron Samuels  
 Rajiv Surendra  Kevin Gnapoor  
 Molly Shanahan  Kristen Hadley  
 Daniel DeSanto  Jason  
 Alisha Morrison  Lea Edwards  
 Clare Preuss  Caroline Krafft  
 David Reale  Glen Cocoa  

Myöhempi arvostus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Mean Girlsin kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[1]

Musikaaliversio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan pohjalta on luotu samanniminen musikaali, jonka on käsikirjoittanut Tina Fey, säveltänyt Jeff Richmond ja lyriikat kirjoittanut Nell Benjamin. Mean Girls -musikaali sai Broadway-ensi-iltansa vuonna 2018.

  1. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Mean Girls Internet Movie Databasessa (englanniksi)