Mean Girls

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mean Girls
Meangirls.jpg
Ohjaaja Mark Waters
Käsikirjoittaja Tina Fey
Perustuu Rosalind Wisemanin romaaniin Queen Bees and Wannabes
Tuottaja Lorne Michaels
Säveltäjä Rolfe Kent
Kuvaaja Daryn Okada
Leikkaaja Wendy Greene Bricmont
Pääosat Lindsay Lohan
Rachel McAdams
Lacey Chabert
Amanda Seyfried
Tina Fey
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 19. huhtikuuta 2004
Suomi 27. elokuuta 2004
Kesto 97 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 17 000 000 dollaria
Tuotto 129 042 871 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mean Girls on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut Mark Watersin ohjaama ja Tina Feyn käsikirjoittama teinikomedia. Elokuva perustuu löyhästi Rosalind Wisemanin bestsellerkirjaan Queen Bees and Wannabes. Elokuvan pääosissa ovat Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Lacey Chabert, Amanda Seyfried ja Tina Fey.

Elokuvan ensi-ilta oli Yhdysvalloissa 19. huhtikuuta 2004 ja Suomessa 27. elokuuta 2004.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Cady Heron (Lindsay Lohan) muuttaa perheensä kanssa Afrikasta Amerikkaan, ja menee ensimmäisen kerran elämässään oikeaan kouluun. High schoolissa Cady saa huomata, että kamppailu suosiosta on suuri, ja ulkonäkö on viisautta tärkeämpää selviytymisen kannalta. Ensimmäisenä päivänään Cady tutustuu Janis Ianiin (Lizzy Caplan) ja Damianiin (Daniel Franzese), mutta ruokailemaan mennessään koulun teinikuningatar, Regina George (Rachel McAdams), kutsuu Cadyn syömään pöytäänsä. Regina George on teinitrion "Plastikkien" johtaja, johon kuuluvat myös Gretchen Wieners (Lacey Chabert) ja Karen Smith (Amanda Seyfried). Regina on utelias Cadysta, onhan hän kaunis tyttö ja herättäisi varmasti jossain vaiheessa huomiota. Regina näkee omaksi parhaakseen ottaa Cadyn mukaan Plastikkeihin, näin hän turvaa asemansa koulun kuningattarena.

Vaikka Janis ja Damian yrittävät saada Cadyn tajuamaan Reginan todellisen luonteen, Cady ei ymmärrä, miksi Janis ei pidä Reginasta. Regina kertoo Cadylle pilkkakirjastaan, johon hän on kirjoittanut ilkeitä kommentteja koulutovereistaan. Cady sopeutuu kouluun hyvin Reginan avulla ja ihastuu Aaron Samuelsiin (Jonathan Bennett), mutta saa tietää Aaronin olevan Reginan entinen poikaystävä. Aaron kutsuu Cadyn halloweenjuhliinsa ja Regina lupaa Cadylle puhua hänestä Aaronille. Cady odottaa innolla Aaronin suhtautumista Reginan puheisiin, kunnes näkee Reginan suutelevan Aaronia. Cady ymmärtää nyt mistä Janis ja Damian ovat varoitelleet, Regina on itsekäs, mustasukkainen ja juonitteleva kuningatar. Cady syöksyy Janisin ja Damianin luo ja yhdessä he päättävät suistaa Reginan pois vallasta. Se onnistuu kuitenkin vain, jos Cady teeskentelee olevansa edelleen Plastikkien ystävä. Hurmatakseen Aaronin, Cady teeskentelee olevansa huono matematiikassa, jotta Aaron auttaisi häntä. Matematiikan opettaja Ms. Norbury (Tina Fey) kuitenkin huomaa tämän ja selittää Cadylle tuputtavansa oppilaita eteenpäin.

Cady kertoo Plastikeille opettajan puheista ja Regina kysyy, tuputtaako hän huumeita. Suuttuneena Cady vastaa myöntävästi ja saa käskyn kirjoittaa sen kirjaan.

Regina ryhtyy seurustelemaan uudestaan Aaronin kanssa ja esittelee tätä tahallaan Cadylle, jolle tekee kipeää katsella ihastustaan Reginan kanssa. Cadya lohduttaa kuitenkin ajatus siitä, että hän pystyy tuhoamaan Reginan kuningattarenpaikan. Hän ryhtyy mm. syöttämään Reginalle lihottavia ravintopatukoita mainostaen niitä laihduttavina. Kun Regina ärhentelee hieman Gretchenille, Cady ryhtyy paisuttelemaan asioita ja saa lopulta Gretchenin murtumaan. Gretchen kertoo Reginan pettävän Aaronia, jonka Cady vahingossa lipsauttaa Aaronille tämän opettaessa Cadya matematiikassa. Aaron jättää Reginan.

Kun vielä muut Plastikit huomauttavat Reginalle pukeutumissäännöistä (Reginalla on yllään verkkarit, koska hänelle eivät muut housut mahdu jalkaan Cadyn ravintopatukoiden takia), välit menevät poikki ja Regina lähtee raivostuneena, saaden kuulla olevansa "läskiperse". Jonkin ajan kuluttua, monien juonitteluiden ja välienrikkomisten jälkeen Cady huomaa Gretchenin ja Karenin seuraavan häntä - Cadysta on tullut uusi "Regina". Janis kutsuu Cadyn taidenäyttelyynsä ja hänen vanhempansa ovat viemässä Cadya tuttaviensa luo. Cady valehtelee vanhemmilleen menevänsä Janisin taidenäyttelyyn ja Janisille menevänsä vanhempiensa mukaan. Oikeasti hän pitää bileet, joihin Regina tulee kutsumattomana uuden poikaystävänsä kanssa ja löytää Cadyn Aaronin luota, raivostuen.

Regina syö taas ravintopatukkaa, jota hänen poikaystävänsä ihmettelee. Kun hän kertoo Reginalle niiden lihottavan hullun lailla, Regina lähtee kirkuen kotiin ja kirjoittaa Cadyn nimen pilkkakirjaansa haukkuen häntä inhottavaksi lutkaksi. Samalla hän saa idean.

Seuraavana päivänä Regina vie pilkkakirjan rehtorille ja kertoo itkien löytäneensä sen vessasta. Regina kirjoitti raivon vallassa kirjaan tekstin, jossa haukkui Cadya, mutta laittoi alle kuitenkin oman kuvansa ja nimensä. Regina lavastaa Karenin, Gratchenin ja Cadyn syyllisiksi kertoen vain heidän nimiensä puuttuvan kirjasta. Rehtori ottaa heidät puhutteluun, eikä usko heidän väitteitään siitä, että Regina olisi kirjoittanut kirjan. Rehtori ei näe todennäköiseksi, että Regina olisi haukkunut itseään kirjassa.

Samaan aikaan Regina heittelee kirjasta kopioimiaan sivuja ympäri koulua, ja tuntien päätyttyä paperit saavat koulun sekasortoon. Tytöt haukkuvat toisiaan, tappelevat ja kiistelevät. Rehtori yrittää rauhoitella koulua, mutta turhaan. Palohälytyksen ja sen aiheuttamien vesisuihkujen avulla hän saa tytöt rauhoittumaan. Tytöt käsketään liikuntasaliin, jossa kysellään pilkkakirjan tekijästä. Ms. Norbury johtaa harjoituksia, jossa tyttöjen pitäisi oppia sietämään toisiaan. Janisin tunnustettua miten yritti pilata Reginan elämän ja samalla paljastaen Cadyn, muut hurraavat ja ottaa Janisin innolla vastaan. Regina säntää ulos koulusta.

Cady rientää Reginan perään. Regina on juuri huutamaisillaan jotakin Cadylle, kun bussi tulee ja ajaa hänen ylitseen. Regina joutuu sairaalaan. Heti onnettomuuden jälkeen koulussa alkaa levitä huhu, että Cady olisi tönäissyt Reginan bussin alle. Regina murtaa niskansa ja saa niskatuen.

Cadyn vanhemmat eivät ole varmoja Cadyn osuudesta onnettomuuteen, joten he pistävät hänet arestiin. Arestista huolimatta Cady lähtee koulunsa matematiikkajoukkueen mukana kansainvälisiin matematiikkakilpailuihin ja ansaitsee joukkueelleen, sekä koululleen voiton. Samaan aikaan koululla vietetään Spring Flingiä, jossa valitaan koulun kuningatar ja kuningas. Cady ehtii juuri sopivasti kuulemaan, että hänet on valittu kuningattareksi. Kruunun saadessaan Cady pitää anteeksipyyntöpuheen ja lopulta murtaa kruununsa useiksi palasiksi, jotka jakaa tytöille, mm. Reginalle ja Janisille. Ongelmat on ratkaistu ja kaikki jälleen hyvin.

Regina ryhtyy kohdistamaan vihaansa urheiluun, Gretchen löytää uuden klikin itselleen (siistien aasialaisten klikki) ja Karen ryhtyy käyttämään erikoiskykyään aamun säätiedotuksissa, sillä Karenin mukaan hän osaa ennustaa sateen rinnoillaan. Cady viettää aikaa Janisin ja Damianin ystävien kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lindsay Lohan  … Cady Heron  
 Rachel McAdams  … Regina George  
 Tina Fey  … Ms. Norbury  
 Tim Meadows  … Mr. Duvall  
 Amy Poehler  … Mrs. George  
 Ana Gasteyer  … Mrs. Heron  
 Lacey Chabert  … Gretchen Wieners  
 Amanda Seyfried  … Karen Smith  
 Lizzy Caplan  … Janis Ian  
 Daniel Franzese  … Damian  
 Neil Flynn  … Mr. Heron  
 Jonathan Bennett  … Aaron Samuels  
 Rajiv Surendra  … Kevin Gnapoor  
 Molly Shanahan  … Kristen Hadley  
 Daniel DeSanto  … Jason  
 Alisha Morrison  … Lea Edwards  
 Clare Preuss  … Caroline Krafft  
 David Reale  … Glen Cocoa  

Myöhempi arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Mean Girlsin kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mean Girls Internet Movie Databasessa (englanniksi)