Cate Blanchett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cate Blanchett
Cate Blanchett vuonna 2023.
Cate Blanchett vuonna 2023.
Henkilötiedot
Koko nimi Catherine Elise Blanchett
Syntynyt14. toukokuuta 1969 (ikä 55)
Melbourne, Victoria, Australia
Ammatti näyttelijä, tuottaja, teatteriohjaaja
Puoliso Andrew Upton (vih. 1997)
Lapset 4
Näyttelijä
Aktiivisena 1992–
Merkittävät roolit
Palkinnot

2004 Lentäjä

Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Catherine Élise ”Cate” Blanchett (s. 14. toukokuuta 1969 Melbourne, Victoria) on australialainen kahdesti Oscar-palkittu näyttelijä. Oscarin lisäksi hänet on palkittu kolmella SAG-palkinnolla, neljällä Golden Globella ja neljällä Baftalla.

Kansain­välisesti hän tuli tunnetuksi roolistaan vuoden 1998 elo­kuvassa Elisabet, josta hänet palkittiin Baftalla ja Golden Globella ja josta hän sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa. Hänet tunnetaan myös haltia Galadrielin roolista Taru sormusten herrasta -elo­kuva­tri­logiassa (2001–2003) ja Hobitti-tri­logiassa (2012–2014). Vuonna 2004 Blanchett palkittiin parhaan nais­sivu­osan Oscarilla Katharine Hepburnin roolistaan elo­kuvassa Lentäjä.[1]

Muita hänen merkittäviä elokuviaan ovat Babel (2006), Paljastavat merkinnät (2006), Benjamin Buttonin uskomaton elämä (2008) ja Carol (2015). Roolistaan Woody Allenin elo­kuvassa Blue Jasmine (2013) hänet palkittiin parhaan nais­pää­osan Oscarilla, Golden Globella, Baftalla ja SAG-palkinnolla.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cate Blanchett syntyi Australian toiseksi suurimman kaupungin Melbournen lähiössä Ivanhoessa. Hänen isänsä Robert Blanchett oli texaslainen Yhdysvaltain laivaston kersantti, joka myöhemmin toimi mainos­alalla. Hänen australialainen äitinsä June Blanchett työskenteli opettajana ja sitten yrittäjänä. Vuonna 1979 Blanchettin ollessa kymmenen vuoden ikäinen, hänen isänsä kuoli sydän­kohtaukseen.[2] Blanchettin vanhempi veli Bob Blanchett työskentelee tieto­kone­insinöörinä ja nuorempi sisko Geneviève Blanchett lavastus- ja puvustus­suunnittelijana teatterissa. lähde?

Blanchett kävi perus­koulun Melbournen Ivanhoe East Primary Schoolissa. Hän aloitti opiskelunsa Melbournen Methodist Ladies’ Collegessa. Seuraavaksi hän opiskeli taloustiedettä ja kuvataidetta Melbournen yliopistossa ennen matkustamistaan ulko­maille. Palattuaan Australiaan Blanchett muutti Sydneyhin ja alkoi opiskella National Institute of Dramatic Artissa. lähde?

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistuttuaan 1992 Blanchett aloitti näyttelijän uransa teatterissa. Hänen ensimmäinen pää­roolinsa lavalla oli vuoden 1993 David Mametin näytelmässä Oleanna. Kaksiroolisessa näytelmässä hänen vasta­näyttelijänään oli Geoffrey Rush. Vuosina 1994–1995 hän esitti Opheliaa Company B:n näytelmässä Hamlet, jonka ohjasi Neil Armfield ja jonka pää­osia esittivät Geoffrey Rush ja Richard Roxburgh. Vuonna 2004 Blanchett näytteli roolin Henrik Ibsenin Hedda Gablerina Sydneyn Theatre Companyssä. Näytelmää esitettiin samalla roolituksella myös New Yorkin Brooklyn Academy of Music’s Harvey teatterissa vuonna 2006, kaikki näytökset olivat loppuun myytyjä. Vuonna 2008 Blanchett esiintyy Sydney Theatre Companyn näytelmässä The War of the Roses ja vuonna 2009 Liv Ullmannin ohjaamassa näytelmässä A Streetcar Named Desire. lähde?

Vuonna 2008 hän ja hänen miehensä Andrew Upton aloittivat kolmi­vuotisen sopimuksen Sydney Theatre Companyn taiteellisina johtajina. Sopimuksen mukaan heillä oli mahdollisuus käyttää kolme kuukautta joka vuosi muihin toimiin. Blanchettin kausi taiteellisena johtajana päättyi vuonna 2013.[3]selvennä

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen elo­kuva­uraansa Blanchett esiintyi australialaisissa mini­sarjoissa Heart­land (1994) ja Bordertown (1995) sekä sarjan Police Rescue jaksossa The Loaded Boy (1993).

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cate Blanchett Sydneyn elo­kuva­juhlilla 2011.

Blanchettin ensimmäinen elo­kuva­esiintyminen oli vuonna 1997 japanilaisten kaappaamana australialaisena sairaan­hoitajana elo­kuvassa Tie paratiisiin. Hän teki ensimmäiset pää­roolinsa saman vuoden elo­kuvissa Oscar & Lucinda – kohtalon korttipeli sekä Thank God He Met Lizzie.

Blanchettin läpi­murto­roolina suurempaan tietoisuuteen on vuoden 1998 elokuva Elisabet, jossa hän esitti Englannin kuningatarta Elisabet I:tä. Elokuvasta hän sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa. Blanchett on tullut tunnetuksi myös Taru sormusten herrasta -tri­logian Galadrielina. Vuonna 2005 Blanchett voitti Oscarin parhaasta nais­sivu­osasta Martin Scorsesen ohjaamasta elo­kuvasta Lentäjä, jossa hän esitti Katharine Hepburnia. Blanchett sai kolmannen Oscar-ehdokkuutensa 2007 elo­kuvasta Paljastavat merkinnät. Elo­kuvassa I’m Not There Blanchett esittää Bob Dylania viiden muun näyttelijän kanssa. Rooli toi hänelle muun muassa Oscar-, SAG- ja Golden Globe -ehdokkuudet. Hän on esiintynyt myös Steven Spielbergin elo­kuvassa Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta ja David Fincherin elo­kuvassa Benjamin Buttonin uskomaton elämä. lähde?

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cate Blanchett on naimisissa näytelmä­kirjailija ja käsikirjoittaja Andrew Uptonin kanssa. Heillä on neljä lasta: vuosina 2001, 2003 ja 2008 syntyneet pojat sekä vuonna 2015 adoptoitu tytär[4].

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cate Blanchett Los Angeles Times. Los Angeles. Arkistoitu 15.5.2014. Viitattu 24.6.2014. (englanniksi)
  2. Cate Blanchett Allmoviessa (englanniksi). Viitattu 24.6.2014.
  3. Shenton, Mark: Sydney Theatre Company: What Next for Australia’s Global Theatre? The Stage. 26.1.2017. Lontoo: The Stage Media Company Limited. Viitattu 15.7.2019. (englanniksi)
  4. A. B. C. News:+Cate Blanchett and Husband Andrew Upton Adopt a Baby Girl ABC News. Viitattu 21.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]