Benjamin Buttonin uskomaton elämä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Benjamin Buttonin uskomaton elämä
The Curious Case of Benjamin Button
Benjamin Button.jpg
Ohjaaja David Fincher
Käsikirjoittaja Eric Roth (käsikirjoitus)
F. Scott Fitzgerald (novelli)
Tuottaja Kathleen Kennedy,
Frank Marshall,
Ceán Chaffin
Säveltäjä Alexandre Desplat
Kuvaaja Claudio Miranda
Leikkaaja Kirk Baxter
Angus Wall
Pääosat Brad Pitt
Cate Blanchett
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lakeshore Entertainment
Alphaville Films
Ensi-ilta Yhdysvallat 25. joulukuuta 2008
Suomi 20. helmikuuta 2009
Kesto 166 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 000 000 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Benjamin Buttonin uskomaton elämä (The Curious Case of Benjamin Button) on vuonna 2008 ensi-iltansa saanut David Fincherin ohjaama elokuva. Se perustuu F. Scott Fitzgeraldin samannimiseen novelliin vuodelta 1922. Elokuvan pääosissa ovat Brad Pitt ja Cate Blanchett.

Elokuva palkittiin vuonna 2008 Oscar-palkinnolla lavastuksesta, erikoistehosteista ja maskeerauksesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuoden 2005 New Orleansissa vanha Daisy-niminen nainen (Cate Blanchett) makaa sairaalassa kuolinvuoteellaan. Daisy pyytää tytärtään Carolinea (Julia Ormond) lukemaan ääneen Benjamin Buttonin (Brad Pitt) päiväkirjaa.

Vuonna 1918 eräs nainen (Joeanna Sayler) synnyttää pojan, jolla on erittäin vanhan miehen keho ja vaivat. Nainen kuolee pian synnytyksen jälkeen, ja vauvan isä, Thomas Button (Jason Flemyng), hylkää vauvan erään hoitokodin kuistille. Hoitokodissa työskentelevät Queenie ja herra ”Tizzy” Weathers (Taraji P. Henson ja Mahershalalhashbaz Ali) löytävät vauvan, ja Queenie päättää kasvattaa pojan omanaan.

Vuonna 1930 12-vuotias Benjamin, joka on vaihtanut pyörätuolinsa kainalosauvoihin, ystävystyy 7-vuotiaan Daisyn (Elle Fanning) kanssa, jonka isoäiti (Phyllis Somerville) asuu samassa hoitokodissa kuin Benjamin. Kehonsa nuortuessa Benjamin saa töitä hinaajalta. Hän tapaa myös Thomas Buttonin, joka ei paljasta olevansa hänen isänsä. Vuonna 1936 Benjamin lähtee New Orleansista hinaajan miehistön kanssa pitkäkestoiselle työtehtävälle.

Vuonna 1945 Benjamin palaa New Orleansiin ja kuulee, että 21-vuotiaasta Daisysta on tullut menestyksekäs balettitanssija. Benjamin kohtaa jälleen Thomas Buttonin, joka on kuolemansairas ja paljastaa olevansa Benjaminin isä. Thomas testamenttaa omaisuutensa Benjaminille ennen kuolemaansa.

Daisyn balettiura päättyy Pariisissa vuonna 1957, kun hän jää taksin yliajamaksi ja murtaa jalkansa. Kun Benjamin käy tapaamassa Daisya, tämä hämmästyy hänen nuorekasta olemustaan. Loukkaantumisestaan katkeroitunut Daisy käskee Benjaminia kuitenkin pysymään poissa hänen elämästään. Vuonna 1962 Daisy palaa New Orleansiin ja kohtaa Benjaminin jälleen. Ollessaan viimein fyysisesti samanikäisiä Daisy ja Benjamin rakastuvat toisiinsa ja muuttavat yhteen.

Daisy synnyttää tytön, Carolinen, vuonna 1968. Benjamin, joka ei usko voivansa olla hyvä isä tyttärelleen takaperoisen ikääntymisensä vuoksi, myy omaisuutensa ja jättää niistä saadut rahat Daisylle ja Carolinelle. Hän matkustaa yksin ympäri maailmaa koko 1970-luvun ajan.

Olemukseltaan parikymppinen Benjamin palaa Daisyn luo vuonna 1980. Uudelleen naimisiin mennyt Daisy esittelee Benjaminin aviomiehelleen ja tyttärelleen perheystävänä. Myöhemmin Daisy käy Benjaminin luona tämän hotellissa, missä he kertovat rakastavansa toisiaan yhä. Daisy myöntää Benjaminin tehneen oikein jättäessään hänet ja Carolinen, sillä muuten hän ei yksinkertaisesti olisi kestänyt. Benjamin lähtee jälleen.

Vuonna 1991 Daisy saa puhelun sosiaalityöntekijöiltä. He ovat löytäneet Benjaminin, joka on nyt olemukseltaan 12-vuotias ja asuu eräässä purkutuomion saaneessa rakennuksessa. Sosiaalityöntekijät soittivat Daisylle löydettyään hänen nimensä Benjaminin päiväkirjasta ja kertovat hämmentyneinä, että Benjaminin tila muistuttaa dementiaa. Daisy muuttaa siihen samaan hoitokotiin, jossa Benjamin vuosia sitten kasvoi, ja huolehtii Benjaminista tämän nuorentuessa lapsesta taaperoksi. Lopulta Benjaminista tulee fyysisesti vauva, ja hän kuolee Daisyn käsivarsille. Saatuaan Benjaminin tarinan päätökseen Daisy kuolee sairaalassaan New Orleansissa hurrikaani Katrinan lähestyessä kaupunkia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brad Pitt  … Benjamin Button  
 Cate Blanchett  … Daisy  
 Julia Ormond  … Caroline, Daisyn tytär  
 Jason Flemyng  … Thomas Button, Benjaminin isä  
 Ed Metzger  … Presidentti Theodore Roosevelt  
 Tilda Swinton  … Elisabeth Abbot  
 Taraji P. Henson  … Queenie  
 Shiloh Jolie-Pitt     
 Elias Koteas  … Monsieur Gateau  
 Elle Fanning  … Daisy (6-vuotiaana)  
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta: