Elle Fanning

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Elle Fanning
Elle Fanning 2 SDCC 2014.jpg
Syntymäaika 9. huhtikuuta 1998 (ikä 17)
Syntymäpaikka Conyers, Georgia, Yhdysvallat
Aktiivisena 2001–
Oikea nimi Mary Elle Fanning
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Somewhere
Super 8
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Mary Elle Fanning (s. 9. huhtikuuta 1998 Conyers, Georgia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa Somewhere ja Super 8. Fanning on esiintynyt elokuvien ja televisiosarjojen ohella lukuisissa televisiomainoksissa. Hän käyttää kutsumanimenään Elleä Maryn sijaan.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fanningin vanhemmat ovat tennispelaaja Joy Fanning ja entinen baseball-pelaaja Steve Fanning, joka nykyisin työskentelee elektroniikkaliikkeessä. Fanningin vanhempi sisko on näyttelijä Dakota Fanning. Fanning asuu tällä hetkellä Kalifornian Los Angelesissa, siskonsa Dakotan, koiransa Lewellenin ja vanhempiensa kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2001–2003[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fanning otti ensimmäinen askelensa kohti tähteyttä vuonna 2001 ollessaan kahden vuoden ja 11 kuukauden ikäinen. Hänen siskonsa Dakota oli valittu elokuvaan Minä olen Sam, esittämään Lucy Diamond Dawsonia. Kun Lucysta tarvittiin nuorempaa versiota, nuorempi Fanning oli automaattinen valinta tähän rooliin.

Minä olen Sam -elokuvan jälkeen Fanning esitti jälleen takaumassa Dakotan nuorta roolihahmoa Steven Spielbergin televisiosarjassa Taken. Vuonna 2003 Fanning sai ensimmäisen oman roolinsa Eddie Murphyn tähdittämässä elokuvassa Isi hoitaa, jossa Fanning esitti Jamie-nimistä pikkutyttöä.

Tämän jälkeen Fanning sai satunnaisia rooleja mm. televisiosarjoista Amyn Lailla ja CSI: Miami.

2004–2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 Fanning sai roolin Kim Basingerin ja Jeff Bridgesin tähdittämästä elokuvasta Oven takana. Fanning näytteli Ruth Colea, pientä tyttöä, jolla oli pakkomielle kuolleista veljistään. Kriitikoiden mukaan Ellellä oli enemmän karismaa kuin isosiskollaan Dakotalla.[1]

Loppuvuodesta Fanning jatkoi kotikouluaan, näytteli yhdessä CSI: New Yorkin jaksossa ja pääsi pieneen rooliin elokuvassa I Want Someone to Eat Cheese With. Samana vuonna Fanning oli myös mallina monissa lehdissä Bitty Baby Dollseista kukkaistyttöasuihin.

Fanningin ura eteni hänen päästessään viidenteen elokuvaansa, Because Of Winn Dixieen, jossa hän näytteli yhtä päähenkilön ystävistä, Sweetie Pie Thomasta.

Fanning vietti kuukauden Australian Melbournessa vuonna 2005 äitinsä, isoäitinsä ja isosiskonsa kanssa, missä Elle ja Dakota kuvasivat uutta elokuvaansa Lotta ystäväni.

2006–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 Fanning palasi Yhdysvaltoihin Australiasta. Hänen vaikuttava ansioluettelonsa täyttyi täyttymistään: Fanning näytteli Brad Pittin ja Cate Blanchettin tytärtä elokuvassa Babel. Fanning teki myös muita näyttelijätöitä Babelin rinnalla, muun muassa Déjà Vu -nimisen elokuvan ja pari televisiosarjaesiintymistä.

Vuosi 2006 toi Fanningille edelleen lisää töitä. Hän teki useita roolisuorituksia elokuvissa, mm. Rachel Bullardin rooli pienen budjetin indie-elokuvassa nimeltä P.N.O.K (Primary Next of Kin). Vuonna 2006 elokuvateattereihin rantautui myös jo vuonna 1988 tehty animaatioelokuva Naapurini Totoro, jossa Fanning ääninäyttelee toista päähenkilöä, Meitä.

Vuonna 2007 Fanning esiintyi elokuvissa The Nines ja Reservation Road. Hän on myös lupautunut muutamaan uuteen rooliin, esimerkiksi elokuvissa ja Vivaldi ja Gideon's Gift. Jälkimmäisessä Fanning on pääroolissa.

2008 - 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 ensi-iltansa saaneessa, Oscar-ehdokkaana olleessa elokuvassa Benjamin Buttonin uskomaton elämä, Fanning esiti nuorta Daisyä. 2010 hän sai hyvät arvostelut Sofia Coppolan elokuvasta Somewhere. Seuraavan vuoden elokuvasta Super 8 sai uransa tähän mennessä parhaat arvostelut. Elokuva Koti eläintarhassa (2011) sai paljon katsojia. Samana vuonna valmistui myös Francis Ford Coppolan kauhuelokuva Twixt.[2] Vuoden 2014 elokuvassa Maleficent – Pahatar Fanning esitti Prinsessa Auroraa.[3]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fanning asuu tällä hetkellä siskonsa, koiransa ja vanhempiensa kanssa Los Angelesissa. Fanning oli kotiopetuksessa viidennelle luokalle asti, mutta siirtyi sitten samaan julkiseen kouluun isosiskonsa Dakotan kanssa. Koulu, jota siskokset käyvät, on useiden lapsinäyttelijöiden suosima koulu, Campbell Hall.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat tai isommat televisiosarjat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reviews (... even more charismatic presence than her older sister Dakota." - MovieCity News) Elle Fanning Net. Viitattu 24.9.2014.
  2. About This Person NY Times. Viitattu 24.9.2014.
  3. Is Elle Fanning Hollywood's coolest teen? Maleficent star ... Daily Mail. Viitattu 24.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]