Maleficent – Pahatar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maleficent – Pahatar
Maleficent
Ohjaaja Robert Stromberg
Käsikirjoittaja Linda Woolverton
Perustuu Charles Perraultin ja Grimmin veljesten satuun Prinsessa Ruusunen sekä Clyde Geronimin, Les Clarkin, Eric Larsonin ja Wolfgang Reithermanin elokuvaan Prinsessa Ruusunen
Tuottaja Joe Roth
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Dean Semler
Leikkaaja Richard Pearson
Chris Lebenzon
Tuotantosuunnittelija Gary Freeman
Dylan Cole
Pukusuunnittelija Anna Biedrzycka-Sheppard
Lavastaja Dylan Cole
Gary Freeman
Pääosat Angelina Jolie
Elle Fanning
Sharlto Copley
Juno Temple
Sam Riley
Miranda Richardson
Imelda Staunton
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Studios Motion Pictures
Levittäjä Fórum Hungary
Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta
 • 28. toukokuuta 2014[1] (Suomi)
 • 30. lokakuuta 2014 (Yhdysvallat)
Kesto 97 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 180 000 000 dollaria
Tuotto 757 320 399 dollaria[2]
Seuraaja Maleficent 2: Pahan valtiatar
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Maleficent – Pahatar (engl. Maleficent) on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen fantasiaelokuva, jonka on ohjannut Robert Stromberg. Elokuva kertoo Prinsessa Ruususen tarinan Pahattaren näkökulmasta. Pääosaa näyttelee Angelina Jolie.

Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 28. toukokuuta 2014 ja Yhdysvalloissa kaksi päivää myöhemmin. Elokuvan jatko-osa, Maleficent 2: Pahan valtiatar sai ensi-iltansa lokakuussa 2019.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pahatar on nuori keijutyttö, joka asuu harmonisessa Moors-taikamaailmassa. Lähellä sijaitsee kuitenkin ihmisten kuningaskunta, jonka kanssa Moorsilla on riitaisat suhteet. Hän tapaa kuningaskunnasta kotoisin olevan nuoren maalaispojan, Stefanuksen, joka kertoo haaveestaan asua jonain päivänä linnassa. Kaksikon välille kehittyy hiljalleen ystävyyssuhde. Vuosien kuluessa Stefanus alkaa kuitenkin viettää enemmän aikaa ihmisten seurassa, samalla kun Pahattaresta kasvaa Moorsin suojelijatar.

Ihmisten kuningas yrittää sotajoukkoineen vallata Moorsin ja ryöstää sen rikkaudet, mutta Pahatar päihittää heidät ylivoimaisesti. Taistelusta uupunut, kuolemansairas kuningas palaa linnaan ja joutuu vuodelepoon. Hän lupaa kruunua kenelle tahansa, joka onnistuu surmaamaan Pahattaren. Stefanus, joka on aina unelmoinut elämästä linnassa, päättää ottaa tehtävän vastaan. Hän ei kuitenkaan kykene tappamaan entistä ystäväänsä, mutta yön aikana leikkaa tämän siivet irti ja vie ne kuninkaan luokse, väittäen surmanneensa Pahattaren. Näin Stefanuksesta tulee uusi kuningas. Herätessään Pahatar kauhistuu petoksesta ja joutuu totuttelemaan kävelemiseen. Kävelymatkallaan hän pelastaa metsästäjiltä korpin, jonka hän muuttaa ihmiseksi. Korppi kertoo nimekseen Diaval, ja kiitollisuuden osoituksena hän lupautuu Pahattaren palvelijaksi. Diaval lentää kuningaskuntaan vakoilemaan Stefanusta, ja Pahatar katkeroituu tajutessaan, että miehestä on tehty kuningas.

Stefanuksen kuningatarvaimo synnyttää lapsen, jonka he nimeävät Auroraksi. Syntymän kunniaksi järjestetään suuret juhlat, jonne on kutsuttu koko kuningaskunnan väki. Juhliin saapuu myös kolme hyvää haltiatarta antamaan vastasyntyneelle prinsessalle lahjoja. Myös Pahatar saapuu paikalle ja ilmoittaa antavansa prinsessalle lahjan: hän lupaa prinsessan kasvavan kauniiksi ja kaikkien rakastamaksi, mutta ennen kuin aurinko laskisi tämän kuusitoistavuotispäivänään, haavoittaisi tämä sormensa rukin värttinään ja vaipuisi kuolemankaltaiseen uneen, josta tämä ei ikinä heräisi. Kun Stefanus anoo armoa, Pahatar muuttaa kiroustaan niin, että prinsessan voisi herättää kuolonunestaan, mutta vain todellisen rakkauden suudelmalla. Pahatar kertoo kirouksen olevan voimassa ajan loppuun asti ja ettei mikään maallinen voima muuttaisi sitä. Kuninkaan käskystä kaikki valtakunnan rukit kerätään vankityrmään, jossa ne rikotaan ja poltetaan.

Stefanus luottaa tyttärensä kolmelle hyvälle haltialle, jotka vievän prinsessan salaiselle mökille huolehtiakseen tästä kuusitoista vuotta. Haltioilla on kuitenkin kasvatustehtävässä hankaluuksia, ja mökkiä vakoileva Pahatar käskee Diavalia viemään linnunhahmossaan vauvalle syötävää. Hän myös pelastaa prinsessan tilanteesta, jossa tämä on vaarassa pudota jyrkänteeltä alas. Kun Aurora varttuu nuoreksi aikuiseksi, Pahatar loihtii prinsessan tajuttomaan tilaan ja vie tämän mukanaan Moorsiin. Ennen pitkää heidän välilleen syntyy ystävyyssuhde. Pahatar alkaa katua langettamaansa kirousta, muttei pysty perumaan sitä: hän oli kirotessaan sanonut, ettei mikään maallinen voima voisi perua kirousta.

Kun Aurora täyttää kuudentoista, hän saa kuulla kirouksesta haltiattarilta. Pahatar myöntää kironneensa Auroran, ja tämä pakenee itkien takaisin linnaan. Kirouksen voima alkaa ottaa vallan ja johdattelee prinsessan linnan tyrmään, jossa rikottujen rukkien osista muodostuu ehjä rukki. Aurora pistää sormensa värttinään ja vaipuu tajuttomaksi. Pahatar pyytää tekojaan anteeksi ja suutelee Auroraa otsalle, joka yllättäen herää kuolonunestaan – Pahattaren aito, äidillinen rakkaus on tarpeeksi täyttämään todellisen rakkauden määritelmän. Aurora löytää Pahattaren siivet, joita Stefanus on piilotellut huoneessaan, ja siivet kiinnittyvät takaisin Pahattaren selkään. Pahatar ja lohikäärmeeksi muuttuva Diava taistelevat kuninkaan sotilaita vastaan, ja kahinan päätteeksi Stefanus putoaa linnan muurilta alas kuolemaansa. Pahatar vie Auroran Moorsiin, jossa tämä kruunataan kuningattareksi merkiksi siitä, että kaksi riitaisaa valtakuntaa on yhdistetty.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Angelina Jolie  Pahatar  
 Elle Fanning  Aurora  
 Sharlto Copley  kuningas Stefanus  
 Sam Riley  Diaval  
 Imelda Staunton  Flora  
 Juno Temple  Ilomieli  
 Lesley Manville  Fauna  
 Brenton Thwaites  prinssi Phillip  
 Ella Purnell  nuori Pahatar  
 Isobelle Molloy  nuori Pahatar  
 Jackson Bews  nuori Stefan  
 Michael Higgins  nuori Stefan  
 Vivienne Jolie-Pitt  nuori prinsessa Aurora  
 Eleanor Worthington Cox  nuori prinsessa Aurora  
 Ken Cranham  kuningas Henry  
 Hannah New  kuningatar Leila  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. toukokuuta 2009 julkaistiin tieto, että Brad Bird kehittelee Walt Disneyn vuoden 1959 animaatioelokuvaan Prinsessa Ruusunen perustuvaa elokuvaa Pahattaren (engl. Maleficent) näkökulmasta.[4] Tammikuussa 2010 Tim Burtonin huhuttiin ohjaavan elokuvan.[5] Burtonin lähdettyä projektista toukokuussa 2011 Disney alkoi etsiä sille uutta ohjaajaa. Neljä viimeistä Harry Potter -elokuvaa ohjannutta David Yatesia harkittiin ohjaajaksi tämän fantasiaelokuvatuntemuksen vuoksi. 6. tammikuuta 2012 Disney ilmoitti elokuvan ohjaajaksi Robert Strombergin. Hän on kahdella Oscarilla palkittu elokuvalavastaja ja on lavastanut muun muassa elokuvat Avatar, Liisa Ihmemaassa ja Mahtava Oz.[6] Elokuvan käsikirjoittaa Linda Woolverton, joka tunnetaan vuoden 2010 Liisa Ihmemaassa -elokuvan ja Disney-klassikoiden Kaunotar ja hirviö ja Leijonakuningas käsikirjoittajana.

Suomalainen modisti Hannu Viitala teki pääsuunnittelija Justin Smithin kanssa kuusi päähinettä Angelina Jolielle.[7]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Newton Howard valittiin elokuvan säveltäjäksi lokakuussa 2012.[8] 23. tammikuuta 2014 kerrottiin, että Lana Del Rey tulkitsisi elokuvaan kappaleen ”Once Upon a Dream” vuoden 1959 elokuvasta Prinsessa Ruusunen.[9] Angelina Jolie valitsi Del Reyn esittämään kappaleen.[10] Kappale julkaistiin 26. tammikuuta 2014 ja se oli hetken aikaa ladattavissa ilmaiseksi Google Playstä.[11]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva on saanut kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 159 arvostelun perusteella laskettuna kriitikoiden arvosteluista 49 prosenttia oli positiivisia.[12]

Helsingin Sanomien Anna Möttölä antoi elokuvalle neljä tähteä viidestä ja kehui erityisesti Angelina Jolien roolisuoritusta ja elokuvan visuaalisuutta.[13] Myös MTV:n Outi Heiskanen antoi elokuvalle neljä tähteä viidestä ja sanoi elokuvan olevan suurenmoinen. Heiskanen kirjoitti että, ”Siinä missä satujen pahikset ovat usein yksiulotteisia hirviöitä, Jolie on kaikkea muuta: vereslihainen, vivahteikas, pirullisen hauska. Hänen eleensä, äänenpainonsa, tapansa liikkua ja hallita kuva-alaa ovat jo itsessään erikoistehosteita elokuvassa, joka on visuaalisesti huikaiseva ja taianomainen.”[14] Episodin Jouni Vikman antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä ja sanoi elokuvan näyttävän paikoin hämärästä 3D:stä huolimatta mahtavalta ja että puolitoistatuntiseksi tiivistetty elokuva olisi hyötynyt pitemmästä kestosta.[15] Ilta-Sanomien Tarmo Poussu antoi elokuvalle kaksi tähteä viidestä ja kritisoi elokuvan hahmoja latteiksi ja myös Jolien ulkoisesti upeana jäävän elottomaksi.[16]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Maleficent 2: Pahan valtiatar Finnkino. Arkistoitu 25.1.2021. Viitattu 14.12.2020.
 2. Maleficent boxofficemojo. Viitattu 2.6.2014. (englanniksi)
 3. D'Alessandro, Anthony: Angelina Jolie Sequel ‘Maleficent 2’ Moves Up To Fall 2019 Deadline Hollywood. 6.3.2019. Viitattu 8.3.2019. (englanniksi)
 4. EXCLUSIVE: Angelina Jolie to Star as Disney's Greatest Villain Maleficent! 12.5.2009. http://mannythemovieguy.com. Viitattu 30.1.2014. (englanniksi)
 5. Exclusive Interview: Tim Burton Creates a Wonderland 23.2.2010. fandango.com. Arkistoitu 24.12.2013. Viitattu 30.1.2014. (englanniksi)
 6. Director Robert Stromberg Talks MALEFICENT at D23 collider.com. Viitattu 30.1.2014. (englanniksi)
 7. Hossi, Laura: Suomalainen hatuntekijä sai yllätyskeikan Angelina Jolien Pahatar-elokuvaan Yle. 27.5.2014. Viitattu 27.5.2014. (englanniksi)
 8. James Newton Howard to Score Disney’s ‘Maleficent’ filmmusicreporter.com. 26.10.2014. Viitattu 30.1.2014. (englanniksi)
 9. Lana Del Rey to release new song after the Grammys nme.com. 26.1.2014. Viitattu 30.1.2014. (englanniksi)
 10. Lana Del Rey handpicked by Angelina Jolie to sing Disney classic Once Upon A Dream for Sleeping Beauty remake Maleficent dailymail.co.uk. 26.1.2014. Viitattu 30.1.2014. (englanniksi)
 11. Graser, Marc: Disney’s ‘Maleficent’ Debuts Lana Del Rey Song During Grammys variety.com. 26.1.2014. Viitattu 30.1.2014. (englanniksi)
 12. Maleficent Rotten Tomatoes. Viitattu 29.12.2014. (englanniksi)
 13. Möttölä, Anna: Angelina Jolie on täydellinen Pahatar-satuelokuvassa Helsingin Sanomat. 28.5.2014. Arkistoitu 29.5.2014. Viitattu 28.5.2014.
 14. Heiskanen, Outi: Maleficent – Pahatar MTV. 28.5.2014. Arkistoitu 29.5.2014. Viitattu 28.5.2014.
 15. Vikman, Jouni: Maleficent - Pahatar Epidosi. 28.5.2014. Viitattu 28.5.2014.
 16. Poussu, Tarmo: Lue IS:n arvio elokuvasta Maleficent - Pahatar Ilta-Sanomat. 28.5.2014. Arkistoitu 29.5.2014. Viitattu 28.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Maleficent (film)