Prinsessa Ruusunen (vuoden 1959 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinsessa Ruusunen
Sleeping Beauty
Ohjaaja Clyde Geronimi
Käsikirjoittaja Erdman Penner
Tuottaja Walt Disney
Säveltäjä
Leikkaaja Roy Brewer
Donald Halliday
Tuotantosuunnittelija Don DaGradi
Ken Anderson
Pääosat
  • Mary Costa
  • Bill Shirley
  • Eleanor Audley
  • Verna Felton
  • Barbara Jo Allen
  • Barbara Luddy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 75 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 6 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Kuvakaappaus Prinsessa Ruusunen -elokuvasta.

Prinsessa Ruusunen (engl. Sleeping Beauty) on vuonna 1959 ensi-iltansa saanut Walt Disneyn animaatioelokuva. Elokuva perustuu samannimiseen satuun, josta muun muassa Charles Perrault ja Grimmin veljekset ovat kirjoittaneet toisistaan hieman eroavat muunnelmat.

Elokuva oli Kaunottaren ja Kulkurin jälkeen Disneyn toinen kokoillan piirroselokuva, joka tehtiin laajakangaskoossa. Elokuvan musiikki sovitettiin Pjotr Tšaikovskin samannimisestä baletista vuodelta 1890.

Prinsessa Ruusunen julkaistiin Blu-rayna vuonna 2008 ensimmäisenä Disneyn animaationa.

Suomenkieliset repliikit ohjasi Pekka Lehtosaari, ja äänirooleissa ovat muun muassa Ritva Oksanen, Liisa Paatso, Hannele Lauri ja Joonas Myllyveräjä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monien lapsettomien vuosien jälkeen kuningas Stefanus ja kuningatar Leah toivottavat vastasyntyneen tyttärensä Auroran tervetulleeksi maailmaan. Pieni prinsessa nimetään roomalaisen aamun jumalattaren mukaan, sillä tyttönen täyttää kuningasparin elämän valolla. Ollessaan vielä vauva Aurora kihlataan nuoren prinssi Phillipin kanssa, jotta kuningas Stefanuksen ja kuningas Hubertuksen valtakunnat voisivat tehdä ikuisen liiton. Pikkuprinsessan ristiäisissä kolme hyvää haltiatarta, Flora, Fauna ja Ilomieli, saapuvat paikalle antamaan prinsessalle lahjoja. Ensimmäinen haltiatar, Flora, antaa Auroralle kauneuden lahjan, kun taas seuraava haltiatar, Fauna, antaa tälle laulun lahjan. Ennen kuin Ilomieli ehtii kuitenkaan antaa omaa lahjaansa, ristiäisiin ilmaantuu paha haltiatar nimeltään Pahatar, joka kertoo olevansa pettynyt siihen, ettei saanut kutsua pikkuprinsessan ristiäisiin. Sitten ilkeä noita kiroaa prinsessan, niin että tämä tulee pistämään sormensa värttinän piikkiin ja kuolemaan ennen kuin aurinko laskee tämän 16. syntymäpäivänä. Pahatar katoaa, jolloin kolmas haltiatar, Ilomieli, käyttää oman lahjansa heikentääkseen Pahattaren kirousta: kuoleman sijaan Aurora tulee ainoastaan nukahtamaan syvään uneen, josta hänet herättää vain todellisen rakkauden suudelma. Vaikka kuningas Stefanus määrää valtakunnan kaikki rukit poltettavaksi, haltiatarkolmikko tietää, ettei Pahattaren kirousta voi voittaa aivan niin helposti. He kehittävät suunnitelman suojellakseen pikkuprinsessaa noidan kiroukselta. Kuningasparin suostumuksella haltiattaret naamioituvat talonpoikaisnaisiksi ja vievät Auroran vaivihkaa linnasta erääseen metsän keskellä sijaitsevaan mökkiin. He aikovat kasvattaa prinsessan siellä, kunnes tämä täyttää 16 vuotta.

Vuosia myöhemmin Aurora, jota kutsutaan nykyään Ruususeksi, on kasvanut kauniiksi nuoreksi naiseksi Faunan ja Floran antamien lahjojen myötä. Suloinen ja hellä nuori kaunotar unelmoi rakastumisesta. Kun Ruusunen lähtee 16-vuotissyntymäpäivänään keräämään marjoja, hänen laulunsa houkuttelee paikalle lähistöllä ratsastavan prinssi Phillipin, josta on tullut komea nuori mies. Kun Phillip ja Ruusunen tapaavat, he rakastuvat toisiinsa välittömästi. Phillip luulee Ruususta pelkäksi tavalliseksi maalaistytöksi. Äkkiä Ruusunen tajuaa, että haltiattaret odottavat häntä kotona, ja hän poistuu nopeasti paikalta, niin ettei Phillip ehdi kuulla edes hänen nimeään. Myöhemmin samana päivänä haltiattaret paljastavat Ruususelle totuuden ja vievät tytön tämän vanhempien linnaan. Sillä välin prinssi Phillip palaa takaisin kotiin ja kertoo isälleen tapaamastaan maalaistytöstä. Hän kertoo aikovansa mennä tytön kanssa naimisiin huolimatta siitä, että hänet on jo kihlattu prinsessa Auroralle. Kuningas Hubertus yrittää tuloksetta taivutella Phillipin pyörtämään päätöksensä. Palatsissa Pahatar käyttää taikojaan houkutellakseen Auroran haltiattarien luota korkeaan torniin, missä tätä odottaa lumottu rukki. Rukki kiehtoo Pahattaren lumoamaa Auroraa ylitsepääsemättömästi, ja hän koskettaakin sen värttinässä olevaa piikkiä. Kirous käy viimein toteen.

Hyvät haltiattaret asettavat Auroran vuoteelle ja loihtivat sitten voimakkaan lumouksen valtakunnan kaikkien ihmisten ylle, niin että nämä nukahtavat syvään uneen ja heräävät vasta sitten, kun Auroran kirous on murrettu. Ennen nukahtamistaan Hubertus kertoo Stefanukselle, että hänen poikansa on rakastunut maalaistyttöön. Haltiattaret käsittävät, että prinssi Phillip on se sama mies, johon Aurora on ehtinyt rakastua. He säntäävät etsimään prinssiä voidakseen taivutella tämän suutelemaan Auroraa ja murtamaan kirouksen. Pahatar on kuitenkin jo ehtinyt siepata prinssin ja vienyt tämän piilopaikkansa tyrmiin estääkseen tätä herättämästä Auroraa. Haltiattaret löytävät prinssin, hiipivät Pahattaren linnaan ja vapauttavat prinssin. Phillip saa haltijattarilta aseikseen maagisen miekan ja kilven, minkä jälkeen nelikko pakenee yhdessä noidan vankilasta. Phillip yrittää epätoivoisesti ratsastaa Auroran luokse, mutta joutuu kohtaamaan matkalla lohikäärmeeksi muuttuneen Pahattaren. Seuraa pitkä taistelu, jonka aikana Phillipin kilpi tuhoutuu. Lopulta prinssi heittää haltiattarien siunaaman miekan suoraan Pahattaren sydämeen, jolloin noita putoaa kielekkeeltä alas kuolemaansa.

Phillip kiipeää Auroran kamariin ja murtaa kirouksen suudelmallaan. Phillip ja Aurora laskeutuvat yhdessä linnan saliin, missä Aurora tapaa vanhempansa jälleen. Phillip ja Aurora alkavat onnellisina tanssia yhdessä tanssisalissa.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva dubattiin suomeksi ensimmäisen kerran vuonna 1995 uutta elokuvateatterikierrosta varten. Dubbauksen toteutti Tuotantotalo Werne ja sen ohjasi Pekka Lehtosaari.[1]

Englanniksi Suomeksi Rooli
Mary Costa Mervi Hiltunen (puhe) Päivi Virtanen (laulu) prinsessa Aurora, "Ruusunen"
Bill Shirley Tom Nyman prinssi Phillip
Eleanor Audley Hannele Lauri Pahatar
Verna Felton Rauha Rentola Flora, vaaleanpunainen haltiakummi
Barbara Jo Allen Liisa Paatso Fauna, vihreä haltiakummi
Barbara Luddy Ritva Oksanen Ilomieli, sininen haltiakummi
Taylor Holmes Veikko Honkanen kuningas Stefanus, Auroran isä
Bill Thompson Esa Saario kuningas Hubertus, Phillipin isä
Verna Felton Maria Salo kuningatar Leah, Auroran äiti
Candy Candido Joonas Myllyveräjä Pahattaren apuri
Marvin Miller Esa Saario kertoja

Laulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen nimi Suomenkielinen nimi
Hail to the Princess Aurora Eläköön Prinsessa Aurora
The Gifts of Beauty and Song Kauneuden ja laulun lahjat
I Wonder Ain mietin
Once Upon a Dream Unessa kerran kohtasin
Wine (Drinking Song) Skool
Sleeping Beauty Uinuu Ruusunen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kenneth Sundberg: Disney Suomeksi (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 21.9.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Prinsessa Ruusunen (vuoden 1959 elokuva).