George Bruns

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

George Edward Bruns (3. heinäkuuta 1914 Sandy, Oregon23. toukokuuta 1983 Portland, Oregon) oli yhdysvaltalainen elokuvasäveltäjä, joka sävelsi musiikin useisiin Disney-yhtiön elokuviin 1950–1970-luvuilla. Hän sai neljä Oscar-ehdokkuutta.

Brunsin isä oli maanviljelijä ja sahatyöläinen. Hän aloitti insinööriopinnot Oregonin osavaltionyliopistossa, mutta jätti ne kesken ja ryhtyi ammattimuusikoksi. Hän soitti kontrabassoa, tuubaa ja vetopasuunaa eri yhtyeissä ja hänellä oli jonkin aikaa oma yhtye Portlandissa, jossa hän oli myös kahden paikallisen radioaseman musiikkijohtajana. Hän siirtyi vuonna 1949 viihdemuusikoksi Los Angelesiin. Soitettuaan tuubaa UPA-studion erään piirrosanimaation äänityksessä Bruns päätyi elokuvamusiikkialalle ja Disney palkkasi hänet vuonna 1953. Brunsin läpimurto oli Disneyn ihmeellinen maailma -tv-sarjaan vuonna 1954 sävelletty laulu ”The Ballad of Davy Crockett” (sanoitus Tom Blackburn, suomentanut Reino Helismaa nimellä ”Davy Crockett”), josta tuli välitön menestys ja useiden laulajien levyttämä listahitti. Bruns sävelsi samaan aikaan lauluja myös Disneyn tuottamaan Mickey Mouse Club -lastenohjelmaan.

Ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa Bruns sai piirroselokuvasta Prinsessa Ruusunen, jonka musiikin hän sovitti Pjotr Tšaikovskin samannimisestä baletista. Bruns sävelsi taustamusiikin Disneyn pitkiin piirroselokuviin 101 dalmatialaista, Miekka kivessä, Viidakkokirja, Aristokatit ja Robin Hood, mutta elokuvien laulut tilattiin muilta säveltäjiltä, useimmiten Shermanin veljeksiltä. Robin Hoodiin Bruns sävelsi kuitenkin yhden laulun, ”Love” (suom. ”Rakkauslaulu”), yhdessä Floyd Huddlestonin kanssa ja sai siitä neljännen Oscar-ehdokkuutensa parhaan laulun sarjassa. Toinen ja kolmas ehdokkuus olivat tulleet live-elokuvan Babes Leikkikalumaassa sekä elokuvan Miekka kivessä musiikeista. Bruns jäi eläkkeelle vuonna 1976 ja muutti takaisin Oregoniin, jossa hän levytti myöhemmin yhden jazz-albumin.

Bruns sävelsi myös Disneyland-huvipuistojen Pirates of the Caribbean -huviajeluissa soivan laulun ”Yo Ho (A Pirate's Life for Me)”, jota on myöhemmin käytetty Pirates of the Caribbean -elokuvasarjassa.

Elokuvasävellykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]