Pirates of the Caribbean (huvipuistolaite)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Disneyn teemapuiston nähtävyyttä, johon perustuu tunnettu elokuva Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous.
Sisäänkäynti

Pirates of the Caribbean on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Disneyland-, Walt Disney World -, Tokio Disneyland - ja Disneyland Paris -huvipuistojen nähtävyyksistä.[1] Se sisältää merirosvoaiheisen veneajelun, jonka tarina esitetään Audio-Animatronic -nukkehahmoilla ja äänitehosteilla. Alkuperäinen Pirates avattiin Kalifornian Disneylandiin 18. syyskuuta 1967 viimeisenä laitteena, jonka suunnitteluun vuotta aikaisemmin kuollut Walt Disney oli osallistunut.

Disneyland Paris[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pariisin Disneylandissa Karibian merirosvot löytyy Adventurelandista. Ulkoisesti se muistuttaa Karibian saaren linnoitusta ja jonotusalueella vierailija imeytyy täysin vaikutelmaan, että paikka todellakin on linnoitus Karibian yössä, ja että hän astelee sisään salaista sisäänkäyntiä pitkin, joka johtaa linnoituksen uumeniin. Linnoitus on rähjäinen kuin taistelun jäljiltä ikään kuin varoittaen, että kutsumattomille vieraille ei käy hyvin.

Linnan uumenista löytyy salainen laivalaituri, jota kaapparit käyttävät saaliin piiloittamiseen. Vierailija hyppää veneen kyytiin ja seikkailu Karibian yössä voi alkaa.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknisesti Pariisin versio on edistynein. Tarinan kertomisessa hyödynnetään erilaisia elokuvien tekemisessä käytettäviä lavaste- ja tehostekikkoja. Jo pelkästään tarinan viimeiseen näytökseen käytetään 72 erikoistehostetta. Miekkailevat merirosvot olivat senhetkisen Audio-Animatronic-tekniikan huippusaavutus.[2]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menestynyt seikkailuelokuva Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous pohjautuu vahvasti tähän huvipuistonähtävyyteen. Osa musiikista ja tilanteista on suoraan teemapuiston nähtävyydestä. Elokuvasta tutut hahmot on kuitenkin lisätty Disneylandin, Walt Disney Worldin ja Tokio Disneylandin nähtävyyksiin jälkikäteen. Disneyland Parisin nähtävyydessä itsessään ei esiinny elokuvan päätähtiä, mutta nähtävyyden ulkopuolella saattaa tavata imitoijan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alain Littaye - Didier Ghez: Disneyland Paris - From Sketch to Reality, Nouveau Millénaire Editions, 2002, sivu 153
  2. Alain Littaye & Didier Ghez: Disneyland Paris – From Sketch to Reality, Nouveau Millénaire Editions, 2002, s. 153–165.