Walt Disney World

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Walt Disney World on valtaisa lasten ja aikuisten lomakeskus Floridassa. Samaan konseptiin perustuvat myös vastaavat teemapuistot Los Angelesissa, Pariisissa, Tokiossa ja Hongkongissa.

Tuhkimon linna Disney World, Disneyland, Disney Disney Worldissä.

Walt Disney World Floridassa on maailman suurin teemamaailma, sen pinta-ala on noin 120 neliökilometriä ja se sijaitsee noin 32 kilometriä Orlandosta lounaaseen. Teemamaailma koostuu useammasta teema-alueesta. Walt Disney World avattiin 1. lokakuuta 1971. WDW:llä on myös oma keskustansa Disney Downtown, jossa on ravintoloita, AMC elokuvateatteri, 5 kerroksinen pelihalli (Disney Quest), Myymälöitä, Cirque Du Soleil- La Nouba -teatteri, yökerhoja jne. WDW:lta löytyy myös toinen "iltakeskus" Boardwalk, jossa sijaitsee ravintoloita ja pubeja sekä muuta iltaviihdettä koko perheelle.

WDW on alueena yli 25000 hehtaaria tai 43 neliömailia. Se on kaksi kertaa isompi kuin Manhattan ja 60 kertaa Monacon kokoinen. Alueella on 4 elämyspuistoa, 2 vesipuistoa, 34 hotellia, leirintäalue ja yli 100 ravintolaa, ostoskeskus, luonnonsuojelualue sekä useita järviä, puroja ja kanaaleja. Yleiseen liikumiseen on olemassa nelikaistasia moottoritieosuuksia, yksiraiteinen rautatie ja vesibusseja. Floridan osavaltiossa, vain Miamilla ja Jacksonvillellä on isompi bussiliikenne kuin WDW:llä. WDW:llä on yli 50 000 työntekijää, mikä tekee siitä suurimman yksittäisen työnantajan koko Yhdysvalloissa. Hahmojen, esiintyjien sekä työntekijöiden asujen pyykkiä pestään 16 000 koneellista päivittäin.

Ravintolat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joka vuosi Disney ravintolat myyvät 10 miljoonaa burgeria, 7 miljoonaa hodaria, 50 miljoonaa kokista ja 9 miljoonaa paunaa ranskalaisia sekä 150 tonnia popkornia.
(Lähde: Unofficial Guide, The color companion to Walt Disney World)

Beach[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teema-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EPCOT alueen Kiina paviljonki

Magic Kingdom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magic Kingdom -alue rakennettiin vuoden 1971 avajaisiin ensimmäisenä. Se koostuu edelleen pienemmistä teema-alueista, jotka sijaitsevat keskuslinnan ympärillä. Ympärillä olevat teema-alueet on nimetty seuraavasti: Fantasyland, Tomorrowland, Adventureland ja Frontierland. Alueen koko on 0.433 km².

EPCOT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epcot on alue, joka sisältää paljon erilaista toimintaa. Alueet on nimetty seuraavasti: Universe of Energy, Wonders of Life, Horizons ja World of Motions. Lisäksi tällä alueella sijaitsee yhdestätoista maasta rakennettu teemoitettu maailma, tämä eri maiden paviljonki onkin vanhin ja pisimpään auki ollut maailmoiden näyttely maailmassa. Puisto avattiin 1. lokakuuta 1982. Epcot on niin sanottu Tulevaisuuden keksintöjen alue.

Disney Hollywood Studios[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney Hollywood Studios -maailma sisältää toimintaan, elokuvaan, animaatioon ja televisioon liittyviä teemoja. Puisto avattiin 1. toukokuuta 1989. Alueen koko on 0.546 km².

Animal Kingdom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animal Kingdom käsittelee eläviä eläimiä sekä sukupuuttoon kuolleita hirmuliskoja. Puisto avattiin 22. huhtikuuta 1998. Alueen koko on kaksi neliökilometriä, ja se jakaantuu seitsemään erilaiseen kohteeseen. Iso osa puistosta on safarin peitossa, jossa elää vakituisesti satoja eläimiä ympäri maailman. Vierailijoilla mahdollisuus päästä tutustumaan ja näkemään esim Afrikan eläimiä. Vuonna 2011 Lokakuussa, Disney ilmoitti aloittavansa 2013 rakentamaan Animal Kingdomin lisäaluetta. Uusi alue on AVATAR -elokuvista tuttu Pandora. James Cameron on yksi puiston alueen pääsuunnittelijoista.

Vesipuistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elämyspuistojen lisäksi WDW:ssä on kaksi vesipuistoa.

Blizzard Beach[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisella teemalla rakennettu vesipuisto. Puiston taustatarinana on satu lumimyrskystä joka iski Floridaan ja paikallinen krokotiili perusti talviteemapuiston, polttavan auringon alla kuitenkin lumi alkoi sulaa ja näin syntyi vesipuisto. Vesipuiston erikoisuutena on mm. SummitPlummit, vesiliukumäki joka on miltei pystysuora, laskija "putoaa" liun alas.

Typhoon Lagoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen vesipuisto. Sisältää mm. riuttatankin jossa kävijä voi snorklata haiden kanssa, vesipuiston sydämenä toimii suuri allas jossa on maailman suurimpiin laskettava aaltokone. Turisteilla on mahdollisuus mm. opetella surffaamaan tässä puistossa.

Beach[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Walt Disney World.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]