Koordinaatit: 28.419°N, 81.581°W

Walt Disney World

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Walt Disney World Resort)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Walt Disney World on suuri lasten ja aikuisten lomakeskus Floridassa. Se on yksi Disneyn kuudesta huvipuistosta. Samaan konseptiin perustuvat myös vastaavat teemapuistot Los Angelesissa, Pariisissa, Tokiossa ja Hongkongissa.

Tuhkimon linna Walt Disney Worldissä.

Walt Disney World Floridassa on maailman suurin teemamaailma, jonka pinta-ala on noin 120 neliökilometriä ja joka sijaitsee noin 32 kilometriä Orlandosta lounaaseen. Walt Disney World avattiin 1. lokakuuta 1971.

Walt Disney World koostuu useammasta teema-alueesta. WDW:llä on myös oma keskustansa Disney Downtown, jossa sijaitsee muun muassa myymälöitä, ravintoloita, yökerhoja, AMC-elokuvateatteri, viisikerroksinen pelihalli (Disney Quest) sekä Cirque du Soleil -sirkusryhmän La Nouba -teatteri. WDW:lta löytyy myös toinen "iltakeskus" Boardwalk, jossa sijaitsee ravintoloita ja pubeja sekä muuta iltaviihdettä koko perheelle.

Disneyworld overview map

WDW alue käsittää yli 25 000 hehtaaria tai 43 neliömailia. Se on kaksi kertaa isompi kuin Manhattan ja 60 kertaa Monacon kokoinen. Alueella on 4 elämyspuistoa (ja 1 uusi rakenteilla), 2 vesipuistoa, 34 hotellia, leirintäalue ja yli 100 ravintolaa, ostoskeskus, luonnonsuojelualue sekä useita järviä, puroja ja kanaaleja. Yleiseen liikumiseen on olemassa nelikaistasia moottoritieosuuksia, yksiraiteinen rautatie ja vesibusseja. Floridan osavaltiossa vain Miamilla ja Jacksonvillellä on isompi bussiliikenne kuin WDW:llä. WDW:llä on yli 50 000 työntekijää, mikä tekee siitä suurimman yksittäisen työnantajan koko Yhdysvalloissa.lähde? Hahmojen, esiintyjien sekä työntekijöiden asujen pyykkiä pestään 16 000 koneellista päivittäin.lähde?

Joka vuosi Disney-ravintolat myyvät 10 miljoonaa hampurilaista, 7 miljoonaa hotdogia, 50 miljoonaa Coca-Colaa, neljä miljoonaa kiloa ranskalaisia ja 150 tonnia popcornia.[1]

EPCOT-alueen Kiina-paviljonki.

Magic Kingdom

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magic Kingdom -alue rakennettiin vuoden 1971 avajaisiin ensimmäisenä. Se koostuu edelleen pienemmistä teema-alueista, jotka sijaitsevat keskuslinnan ympärillä. Ympärillä olevat teema-alueet on nimetty seuraavasti: Fantasyland, Tomorrowland, Adventureland ja Frontierland. Alueen koko on 0,433 km².

Epcot on alue, joka sisältää paljon erilaista toimintaa. Alueet on nimetty seuraavasti: Universe of Energy, Wonders of Life, Horizons ja World of Motions. Lisäksi tällä alueella sijaitsee yhdestätoista maasta rakennettu teemoitettu maailma, tämä eri maiden paviljonki onkin vanhin ja pisimpään auki ollut maailmoiden näyttely maailmassa. Puisto avattiin 1. lokakuuta 1982. Epcot on niin sanottu Tulevaisuuden keksintöjen alue.

Disney Hollywood Studios

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney Hollywood Studios -maailma sisältää toimintaan, elokuvaan, animaatioon ja televisioon liittyviä teemoja. Puisto avattiin 1. toukokuuta 1989. Alueen koko on 0,546 km².

Animal Kingdom

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animal Kingdom käsittelee eläviä eläimiä sekä sukupuuttoon kuolleita hirmuliskoja. Puisto avattiin 22. huhtikuuta 1998. Alueen koko on kaksi neliökilometriä, ja se jakaantuu seitsemään erilaiseen kohteeseen. Iso osa puistosta on safarin peitossa, jossa elää vakituisesti satoja eläimiä ympäri maailman. Vierailijoilla mahdollisuus päästä tutustumaan ja näkemään esim. Afrikan eläimiä. Lokakuussa 2011 Disney ilmoitti alkavansa 2013 rakentaa Animal Kingdomin lisäaluetta. Uusi alue on Avatar-elokuvasta tuttu Pandora. James Cameron on yksi puiston alueen pääsuunnittelijoista.lähde?

Star Wars Land

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disneylandiin ryhdyttiin rakentamaan Star Wars Land -teemapuistoa huhtikuussa 2016.[2]

Elämyspuistojen lisäksi WDW:ssä on kaksi vesipuistoa.

Blizzard Beach on talvisella teemalla rakennettu vesipuisto. Puiston taustatarinana on satu lumimyrskystä, joka iski Floridaan ja paikallinen krokotiili perusti talviteemapuiston. Polttavan auringon alla kuitenkin lumi alkoi sulaa ja näin syntyi vesipuisto. Vesipuiston erikoisuutena on muun muassa SummitPlummit, vesiliukumäki, joka on miltei pystysuora ja jossa laskija "putoaa" liun alas.

Typhoon Lagoon on alueen toinen vesipuisto. Se sisältää muun muassa riuttatankin, jossa kävijä voi snorklata haiden kanssa. Vesipuiston sydämenä toimii suuri allas, jossa on maailman suurimpiin lukeutuva aaltokone. Turisteilla on mahdollisuus esimerkiksi opetella surffaamaan puistossa.

  1. Unofficial Guide, The color companion to Walt Disney World.
  2. Disney aloittaa Star Wars Landin rakennustyöt Iltalehti. 13.3.2016. Viitattu 15.3.2016.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]