Disneyland Paris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Disneyland Paris
Disneyland Paris logo.svg
Sijainti Chessy, Ranska
Koordinaatit 48°52′7.39″N, 2°46′54.48″E
Omistaja The Walt Disney Company
Ylläpitäjä Euro Disney S.C.A.
Avattu 12. huhtikuuta 1992 (29 vuotta sitten)
Entiset nimet Euro Disney Resort
Kävijämäärä 14,8 miljoonaa (2017)
Pinta-ala 2 230 ha
Aiheesta muualla
www.disneylandparis.com

Commons-logo.svg Disneyland Paris Commonsissa

n  k  m

Disneyland Paris (vuosina 1992–1994 Euro Disney Resort) on lomakeskus 32 kilometriä Pariisista itään Marne-la-Valléen kaupungissa. Lomakeskus sijaitsee RER A4 -paikallisjunan Marne-la-Vallée - Chessy -aseman vieressä. Saman aseman yhteydessä on myös merkittävä TGV-, Thalys- ja Eurostar-junien asema.

Disneyland avattiin 12. huhtikuuta 1992 toisena The Walt Disney Companyn Yhdysvaltojen ulkopuolelle perustamana Disneyland-teemapuistona Tokio Disneylandin jälkeen. Vuonna 2013 kävijämäärä oli 14,9 miljoonaa.[1] Disneyland Paris on kävijämäärällä mitattuna Euroopan suosituin matkakohde.[2]

Lomakeskus koostuu kahdesta teemapuistosta Parc Disneyland ja Walt Disney Studios, joissa on yhteensä 60 kohdetta (ajeluita, teattereita yms.)[3] sekä Disney Village -ostos- ja huvittelualueesta, kuudesta teemahotellista, leirintäalueesta ja golfkentästä. Lomakeskus on myös Euroopan suurin puutarha, jonka kastelujärjestelmä kiertelee 5 000 kilometriä pitkänä putkistona ympäri Disneylandia.[4]

Huvipuistoa ylläpitää Euro Disney S.C.A.

Teemapuistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parc Disneyland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurempi kahdesta teemapuistosta muistuttaa pitkälti Disneylandin, Walt Disney Worldin Magic Kingdomin ja Tokio Disneylandin konseptia. Walt Disney halusi siirtää elokuviensa katsojat tapahtumien keskelle ja Disneylandin tavoite oli tuoda tämä koko perheen ulottuville taaperosta vaariin.

Disneyland Parcin sisäänkäynnin jälkeen on Main Street -pääkatu, jota pitkin edetään keskusaukiolle satulinnan eteen. Tästä voi valita suunnan Frontierlandiin, Adventurelandiin, Fantasylandiin tai Discoverylandiin.

Main Street USA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Disneylandin idea on vahvasti esillä myös Pariisin Disneylandissa. Walt Disney halusi Main Streetin muistuttavan lapsuutensa kotikaupunkia Marcelinea Missourin osavaltiossa. Vaikutteita on nähtävissä myös muista USA:n 1890-luvun kaupunkimiljöistä. Pääkadun nähtävyydet rajoittuvat arkkitehtuuriin, vanhoihin kulkupeleihin kuten puiston ympäri puksuttavaan höyryjunaan, kauppoihin ja Walt's -ravintolaan. Disneyn tyyliin kuului kätkeä ympäristöön erilaisia vitsejä, joita ei välttämättä huomaa ellei varomatta satu seisoskelemaan oikeassa kohdassa.[5]

Frontierland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudisraivaajien maa kertoo 1880-luvun kaivoskaupungin traagisen tarinan. Kaupungin nimi Thunder Mesa, Ukkosvuori tulee joen varrella sijaitsevan kaivosvuoren mukaan. Vieraat pääsevät tutustumaan kultakaivokseen vauhdikkaan kaivosjunan kyydissä. Kaivoksen omistajan Henry Ravenwoodin kartano Phantom Manor ja siihen liittyvät kummitusjutut luovat synkän tunnelman. Siipirataslaiva kiertää jokea pitkin Ukkosvuoren ympärillä. Muita nähtävyyksiä ovat ravintolat, kaupat, Pocahontas-leikkipuisto ja rautatieseisake.

Adventureland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seikkailujen maa on trooppinen puutarha, jonka kasvillisuus on huolella valittu kestämään talven viimat ja kesän helteet ja kuitenkin näyttämään viidakolta ympäri vuoden.[4] Vuoristorata kiertää Indiana Jonesin tutkimaa käärmetemppeliä. Robinssonin haaksirikkoutunut perhe asuu puuhun rakentamassaan kodissa ja aarresaarelta löytyy myös Karibian merirosvojen linnoitus. Muita nähtävyyksiä ovat arabialainen basaari, Aladdin-diodrama, ravintolat ja kaupat.

Fantasyland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruususen linna (Château de La Belle au bois dormant) kohoaa 45-metrisenä puiston keskeltä ja toimii porttina Fantasylandiin. Linnan kellarissa majailee tulta syöksevä lohikäärme. Linnanpiha muuttuu keskiaikaisesta linnasta Lumikin ja Pinokkion satujen arkkitehtuuriin ja näiden tarinat kerrotaan tarina-ajelulla. Fantasylandissa on joukko pienten lasten laitteita, kuten Dumbo sekä koko perheen veneajelu It's a Small World, jossa sadat eri kulttuureja edustavat nuket laulavat ja tanssivat. Karusellien ja pienten vuoristoratojen lisäksi Fantasylandissa on pensaslabyrintti, ulko- ja sisäteatterit, ravintoloita ja kauppoja.

Discoveryland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin vuonna 1992 tämä puiston osa oli omistettu visionääreille kuten Jules Verne. Sittemmin tämä teema on kadonnut ja Discoverylandin nähtävyyksiin kuuluu Tähtien Sota simulaattori, Toy Story -hahmo Buzz Lightyearin interaktiivinen ammuskeluajelu, Space Mountain vuoristorata, Kapteeni Nemon sukellusvene, Autopia-autorata, neliulotteinen elokuvateatteri, kauppoja ja pizzeria.

Walt Disney Studios[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvateemainen Walt Disney Studios Park avattiin vuonna 2002. Puistossa vieraili 4,8 miljoonaa kävijää vuonna 2012, ja se on maailman 20. vierailluin teemapuisto.[6] TripAdvisorin käyttäjät äänestivät Studios -puiston Ranskan parhaimmaksi huvipuistoksi vuonna 2015.[7]

Nähtävyydet:

 • Cinemagique-teatterissa esitetään erikoistehosteilla varusteltu nostalgiaelokuva
 • Armageddon Special Effects esittele pyrotekniikkaa ja muita tehosteita avaruusalus Mirillä
 • Playhouse Disney Livessä esitetään tv-ohjelman valmistusta Mikin ja kumppaneiden kanssa
 • Stitch Live, elokuvasta tuttu hirviö tekee pilaa juontajasta ja yleisöstä.
 • Rock'n Roller Coaster avec Aerosmith vie vauhdikkaalla limusiinilla äänitysstudiolle
 • Moteurs... Action! Sijaisnäyttelijät tekevät autotemppuja isolla areenalla
 • The Twilight Zone Tower of Terror, Hämärän rajamailla -tv-sarjan hengessä liikutaan oudossa Hollywood Hotellissa.
 • Studio Tram Tour kiertelee lavasteissa ja katastrofikanjonilla.
 • Art of Disney Animation esittelee piirroselokuvien tekoa Mulanista tutun Mushun seurassa
 • Flying Carpet over Agrabah, Aladdin-piirroselokuvan teemainen lastenajelu
 • Crush's Coaster, Nemoa etsimässä -elokuvan teemainen pyörivä sisävuoristorata.
 • Cars Quatre Roues Rallye, Autot! -karuselli elokuvasta tutuissa maisemissa
 • Animagique, teatteriesitys jonka pääosissa Mikki ja Aku
 • Toy Soldiers Parachute Drop, vapaapudotusta Leluelämää-elokuvan sotilaiden ohjauksessa
 • Slinky Dog Zigzag Spin, Toy Story - leluelämää elokuvasta tuttu Slinky-koira-karuselli
 • RC Racer, hurja Mattel autorata
 • Ratatouille: The Adventure, heinäkuussa 2014 avattu 3D-tehosteseikkailu Rottatouille-elokuvasta tutuissa maisemissa.
 • Erilaisia ulkoilmaesityksiä
 • Kauppoja ja ravintoloita

Hotellit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disneyland Hotel *****[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disneyland Parcin sisäänkäynnin yläpuolella sijaitseva hotelli palauttaa mieleen Walt Disneyn rakastamat rautatiet ja niiden pääasemilla sijainneet hotellit. Disneyland hotel on luksusluokan hotelli, jossa on 496 huonetta ja 18 sviittiä, uima-allasosasto ja siihen liittyvät kauneudenhoito- ja hierontapalvelut. Hotellissa on kaksi ravintolaa ja yksi loungebaari. Yläkerrassa sijaitsee Castle Club, jossa sijaitsevat sviitit ja erikoispalveluhuoneet. Hotelli on saanut useita palkintoja ja kunniamainintoja; 2012 Brass Ring Award, 2013 World Travel Award ja 2014 The Best Hospitality Award[8]

Hotel New York ****[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disney Villagen vieressä sijaitseva hotelli tuo mieleen Manhattanin eri piirteitä. Takapihan luistinrata on kuin Rockefeller Centerissä, hissit kuin Empire State Buildingissa ja etupihalla seisoo tietysti keltainen taksi. Hotellissa on 565 huonetta ja 27 sviittiä sekä kaksi ravintolaa ja baari. Uima-altaalla on allasbaari. Hotellin suunnitteli arkkitehti Michael Graves.

Hotel Newport Bay Club ***[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lake Disneyn päässä sijaitseva hotelli matkii 1870-luvun Yhdysvaltojen Uuden-Englannin pursiseuran lomakeskusta. Hotelli oli valmistuessaan vuonna 1992 Euroopan suurin ja on yhä Ranskan suurin hotelli.[9] Sen suunnitteli arkkitehti Robert A. M. Stern. Hotellissa on 1 093 huonetta ja 13 sviittiä, kaksi ravintolaa ja kaksi baaria. Sekä ulko- että sisätiloissa on uima-altaat.

Hotel Sequoia Lodge ***[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain kansallispuistojen hengessä ranskalaisen arkkitehdin Antoine Grumbachin suunnittelema hotelli sijaitsee Lake Disney vieressä, Hotelli Newport Bay Clubin ja Hotel New Yorkin välissä. Valtavassa hotellissa on 1011 huonetta ja 9 sviittiä, kaksi ravintolaa sekä suunnattoman takan ympärillä oleva baari. Uima-allasosasto on erillisessä rakennuksessa. Vuonna 1996 hotellissa oli vakava tulipalo, joka ei kuitenkaan vaatinut uhreja.[10] Hotelli peruskorjattiin 2013.

Hotel Cheyenne **[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täällä teemana on Yhdysvaltain Villi länsi ja hotellin arkkitehtina toimi Robert A.M. Stern. Cheyenne on kaksikerroksisin puutaloin rakennettu hotellikylä. Huoneita on 1000 ja ravintoloita ja baareja on yksi. Hotelli on aiemmin mainittuja hieman kauempana, mutta kuitenkin kävelymatkan päässä tai vaihtoehtoisesti lomakeskuksen bussimatkan päässä.

Hotel Santa Fe **[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Santa Fe muistuttaa New Mexicon osavaltion erämaamotellia, jossain kohutun Area 51:n takamailla. Huoneita on 1000 ja hotellissa on myös yksi ravintola ja baari. Hotelli sijaitsee Cheyennen vieressä, runsaan kävelymatkan tai bussimatkan päässä. Tämän Pueblo-tyylisen hotellin suunnitteli arkkitehti Antoine Predock.[11] Peruskorjattu 2013.

Davy Crockett Ranch **[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on lomakeskuksen läheisyydessä sijaitseva leirintäalue ja mökkikylä. Alueelta ei ole järjestetty kuljetuksia, joten oma kulkupeli on välttämätön. Mökkejä on yhdellä tai kahdella makuuhuoneella. Leirintäalueella on vastaanottokeskus, josta voi hakea aamiaisen omalle teltalleen tai mökkiin. Lapsille on puuhapaikkoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tilikauden 2013 tulos Annual Results Presentation. 7.11.2013.
 2. Disneyland® Paris in Figures Euro Disney S.C.A..
 3. Fleur Pellerin inaugurates the new French attraction at Disneyland Paris Lehdistötiedote. 10.7.2014. [vanhentunut linkki]
 4. a b THE GARDENS AT DISNEYLAND PARIS Press Release Disneyland Resort.
 5. Neal Gabler: Walt Disney - Amerikkalaisuuden ikoni. WSOY 2006, ISBN 978-951-0-33778-3
 6. Global Attractions Attendance Report 2012 TEA/AECOM. 2012.
 7. 2015 TOP 10 Amusement parks - France Tripadvisor. 2015.
 8. Disneyland® Hotel receives Best Hospitality Award Lehdistötiedote. 7.11.2013.
 9. Frommer's Review Frommer's. [vanhentunut linkki]
 10. Hundreds Flee a Fire At Disneyland Paris The New York Times. 8.9.1996.
 11. ARCHITECTURE VIEW The New York Times. 14.6.1992.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Disneyland Paris.