Kapteeni Nemo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Nemo soittaa urkuja Nautiluksella.
Tämä artikkeli kertoo fiktiivisestä hahmosta. Muista merkityksistä, katso Nemo.

Kapteeni Nemo on tieteiskirjailija Jules Vernen luoma fiktiivinen hahmo. Nemo esiintyy Vernen romaaneissa Sukelluslaivalla maapallon ympäri ja Salaperäinen saari. Nemo (latinaa, suom. ei kukaan) on salaperäinen keksijä ja merentutkija, joka on rakentanut Nautilus-nimisen sukellusveneen.

Kustantajan määräyksestä Nemo on prinssi Dakkar, Bundelkhandin radžan poika sekä sulttaani Tippu Sahibin jälkeläinen, jonka perhe surmattiin sepoykapinassa. Alkuperäisessä Vernen tekstissä hän oli puolalainen aatelismies, jonka perheen tsaarin sotilaat olivat tappaneet – mutta tämä oli poliittisesti liian tulenarkaa tekstiä, joten tilalle haettiin mahdollisimman kaukainen korvike.

Jari Koponen sanoo artikkelissaan Aikakoneen avausnumerossa (1/1981) että Intiaan siirretty taustatarina on

»Surkein pannukakku jonka Verne paistoi: Sepoykapinan kaltainen tausta on arvoton Nemon kaltaiselle sankarille!»

Samassa artikkelissa on myös selvitys Nemon alkuperäisestä syntyperästä.

Nemo on esiintynyt myös elokuvassa Herrasmiesliiga.

Kapteeni Nemo miehistöineen esiintyy Willy Fog 2 sarjan jälkimmäisessä osassa, joka perustuu osittain teokseen Sukelluslaivalla maapallon ympäri. Kuten kaikki sarjan hahmot, Kapteeni Nemokin on kuvattu antropomorfisena eläinhahmona.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sukelluslaivalla maailman ympäri.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.