Tsaari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tsaari (bulg. ja serb. цар sekä ven. царь = tsar) on muutamissa slaavilaisenemmistöisissä maissa käytetty miespuolisen hallitsijan arvonimi. Nimi juontuu latinan sanasta caesar.

Arvonimi on ollut virallisessa käytössä

Naispuolisen tsaarihallitsijan ja tsaarin puolison arvonimi on ollut tsaaritar (bulg. , serb. ja ven. царица = tsaritsa).[1] Kruununperillistä on kutsuttu nimellä ven. цесаревич, tsesarevitš tytön ollessa ven. царевна, tsarevna ja pojan ven. царе́вич, tsarevitš.

Venäjän tsaarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän hallitsijalle arvonimi otettiin, kun valtakunta julistautui Bysantin perinteen jatkajaksi kolmantena Roomana.

Terminä tsaari jäi slaavilaisen kulttuuripiirin sanaksi, kun saksalainen kielialue käytti muotoa Kaiser ja muissa Euroopan kielissä käytettiin eri kantasanasta imperator johdettuja sanamuotoja.

Pietari Suuren laajennettua ja länsimaistettua Venäjää 1700-luvun alussa Venäjä nousi suurvallaksi ja Pietari julistettiin Isänmaan Isäksi ja Koko Venäjänmaan Keisariksi (ven. Император Всероссийский, Imperator Vserossijski. Arvonimi ”tsaari” säilyi ennallaan, mutta ei Venäjän, vaan lukuisten muiden alueiden tsaarina. Näitä olivat "Kasanin, Astrakanin, Puolan, Siperian ja Taurian Kersonessoksen Tsaari" muiden arvonimien ohessa. Matti Klingen mukaan Venäjän imperiumin keisari oli Suomen suuriruhtinaskunnan hallitsija nimenomaan keisarin arvonimellä, kun taas venäläisille hän oli ja on edelleen puhekielessä tsaari.

Amerikkalaisen historioitsija ja Romanovien tuntija Robert K. Massien mukaan Nikolai II käytti arvonimenään juuri tsaaria siksi, että hän piti sitä venäläisempänä.

Venäjän hallitsijoista onkin syytä puhua Venäjän keisareina Pietari Suuren jälkeen, koska juuri Pietari liitti Venäjän länsimaisuuteen ja eurooppalaiseen kulttuuriperintöön luomalla virka-asteikon tabel o rangah ja Ruotsin mallista mukaillun aluehallinnon. Venäläisen rahvaan näkökulmasta termien ”keisari” ja ”tsaari” välillä ei käytännössä ollut eroa. Suomalaisessa historiankirjoituksessa on käytetty yleisesti kumpaakin nimitystä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aatelisarvot Katajala.net
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.