Keskustelu:Tsaari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jaa-a, tässä on nyt sitten vähän sitä kuuluisaa tulkintaa ja näkemyseroja. Se mitä olen Matti Klingeltä lukenut (Radzinskyn "Viimeinen Tsaari"-kirjan lopussa olevasta artikkelista, joka nimenomaan käsittelee tätä), niin väittäisi että Keisari olisi nimenomaan ollut Venäjän Tsaari - siteeraan vähän:

"Uusien valloitustensa ansiosta Venäjän hallitsija oli 1800-luvulla ja tämän vuosi sadan alussa 'kaikkien Venäjien tsaari, Puolan kuningas, Suomen Suuriruhtinas jne. jne.' ja myös muun muassa 'Norjan perillinen' ja 'koko Pohjoisen maan herra'."

ja

"Koska Venäjän keisarikunnan hallitsija oli vuodesta 1809 vuoteen 1917 samalla myös Suomen suuriruhtinas, Suomessa on syytä käyttää keisari-sanaa, joka viittaa keisarikunnan, imperiumin kokonaisuuteen, johon Suomikin kuului, eikä tsaari-sanaa, joka viittaa nimenomaan Venäjään suppeammassa mielessä."

Joten itse ainakin tulkitsisin sen niin, että itse Äiti-Venäjää hallinnoitiin nimenomaan Tsaari-tittelin takaa ja Keisarititteli tarkoittaa koko imperiumia?

JP 12:38 helmi 13, 2004 (UTC)

Eikö tsaareiksi ole vakiintuneesti kutsuttu myös joitakin muinaisen Bulgarian hallitsijoita?

Tsaari vei keisari? Toistaseksi kaikki lukemani Romanoveista kertovat suomenkieliset kirjat ovat käyttäneet arvonimeä tsaari kaikista Venäjän keisareista. --Jsu (keskustelu) 6. toukokuuta 2013 kello 00.24 (EEST)