Avatar (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee James Cameronin vuoden 2009 elokuvaa. Elokuvasarjan sivu on Avatar (elokuvasarja). Sanan muista merkityksistä, katso täsmennyssivu.
Avatar
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja James Cameron
Käsikirjoittaja James Cameron
Tuottaja James Cameron
Jon Landau
Säveltäjä James Horner
Kuvaaja Mauro Fiore
Leikkaaja Stephen E. Rivkin
John Refoua
James Cameron
Tuotantosuunnittelija Rick Carter
Robert Stromberg
Lavastaja Kim Sinclair
Pääosat Sam Worthington
Zoë Saldaña
Stephen Lang
Michelle Rodriguez
Sigourney Weaver
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lightstorm Entertainment
Dune Entertainment
Ingenious Film Partners
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta Yhdistynyt kuningaskunta 10. joulukuuta 2009
Yhdysvallat 18. joulukuuta 2009
Suomi 18. joulukuuta 2009
Ruotsi 18. joulukuuta 2009
Kesto 156 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 237 000 000 dollaria[1]
Tuotto 2 922 917 914 dollaria[2]
Katsojat 416 672 (Suomessa) [3]
Seuraaja Avatar: The Way of Water
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Avatar on James Cameronin ohjaama ja käsikirjoittama tieteiselokuva, joka julkaistiin maailmanlaajuisesti 18. joulukuuta 2009.[4] Se on Avatar-elokuvasarjan ensimmäinen osa.

Avatarin ilmestyessä elokuvan uskottiin menestyvän huonosti, mutta tekijöidensä yllätykseksi siitä tuli kaikkien aikojen tuottoisin elokuva ohittaen Titanicin 25. tammikuuta 2010.[5] Inflaatiokorjattuna Avatar on kaikkien aikojen toiseksi tuottoisin elokuva – edellä on ainoastaan vuonna 1939 julkaistu Tuulen Viemää. Elokuvan budjetti oli 237 miljoonaa dollaria ja se tuotti kaikkiaan 2,9 miljardia dollaria. Avatarin piti alun perin saada ensi-iltansa jo 22. toukokuuta 2009[6], mutta ensi-iltaa lykättiin puolella vuodella joulukuun 18. päivään. Tarkoituksena oli saada lisäaikaa elokuvan jälkituotannolle ja odottaa, että elokuvateattereihin saatiin asennettua 3D-valmius.[7]

Elokuvan nimi tulee jumalan ruumiillistumaa tarkoittavasta hindulaisesta käsitteestä avatar. Elokuvan kontekstissa nimi viittaa ihmismielen siirtämiseen toiseen kehoon teknologian keinoin.[8]

Elokuvan suosion vuoksi Cameron allekirjoitti 20th Century Foxin kanssa sopimuksen neljästä jatko-osasta. Ensimmäinen jatko-osa, Avatar: The Way of Water, sai ensi-iltansa 16. joulukuuta 2022. Avatar 3:n kuvaukset on jo saatu päätökseen ja se saa ensi-iltansa 19. joulukuuta 2025. Avatar 4:n ja Avatar 5:n ensi-iltapäivämääriksi on asetettu 21. joulukuuta 2029 ja 19. joulukuuta 2031.[9]

On vuosi 2154. RDA-yhtiö louhii arvokasta älymetallimineraalia Pandoralla. Pandora on Alfa Centaurin tähtijärjestelmässä sijaitseva vehreä, Maan kaltainen kuu, jonka ilmakehä on myrkyllinen ihmisille. Pandoraa asuttaa na’vi-kansa, jonka jäsenet ovat kolmimetrisiä, sini-ihoisia ja älykkäitä humanoideja. Na’vit elävät sovussa luonnon kanssa ja palvovat Eywa-nimistä äitijumalatarta. Heidän teknologiansa on kuitenkin alkukantaista; he valmistavat rakennuksensa puista ja käyttävät aseinaan kivestä tai puusta valmistettuja keihäitä, veitsiä ja jousia.

Saadakseen tietoa na’veista ja Pandoran biosfääristä tieteilijät käyttävät na’vi- ja ihmis-DNA:n sekoituksen avulla tehtyjä, avatareiksi kutsuttuja kehoja, joita ohjataan ajatuksilla mentaalisen linkin avulla. Kutakin avataria voi käyttää ainoastaan se ihminen, jonka DNA:ta on käytetty kyseisen avatarin luomiseen. Alaruumistaan halvaantunut entinen merijalkaväen sotilas Jake Sully (Sam Worthington) toimii sijaisena ryöstössä tapetulle kaksoisveljelleen, joka oli tutkija ja koulutettu avatar-kehon ohjaajaksi. Avatar-ohjelman johtaja, tri Grace Augustine (Sigourney Weaver), ei usko Sullyn olevan tarpeeksi pätevä sijainen ja määrää hänet henkivartijan tehtäviin. Jaken avatarin suojellessa Gracen ja kasvitieteilijä Norm Spellmanin (Joel David Moore) avatareja näiden kerätessä tietoa ja biologisia näytteitä Pandoran metsistä, hänen kimppuunsa hyökkää Thanator, viidakossa elävä aggressiivinen petoeläin. Henkensä puolesta pakeneva Jake joutuu eroon muusta ryhmästä ja eksyy metsään. Naispuolinen na’vi nimeltä Neytiri (Zoë Saldaña) törmää Jakeen ja pelastaa tämän vastentahtoisesti Pandoran eläimiltä. Nähdessään jumalatar Eywan lähettämiä enteitä Jaken kohtalosta Neytiri vie Jaken klaaninsa asumukseen, Kotipuuhun. Siellä Jake tapaa Neytirin isän, klaanipäällikkö Eytukanin (Wes Studi). Klaanin henkinen johtaja ja Neytirin äiti, Mo’at (C. C. H. Pounder), määrää tyttärensä opettamaan ”soturiunikävelijälle” heidän tapojaan.

RDA:n yksityisten turvajoukkojen, Sec-Opsin, päällikkö eversti Miles Quaritch (Stephen Lang) lupaa, että RDA palauttaa Jaken kävelykyvyn vastineeksi siitä, että tämä kerää heille tietoja na’veista. He tarvitsevat tietoja kipeästi, sillä suurin älymetalliesiintymä, joka on säteeltään satoja kilometrejä, sattuu sijaitsemaan aivan Kotipuun alla. Kun Grace kuulee Jaken keräävän tietoja Quaritchille, hän siirtää itsensä, Jaken ja Normin syrjäiselle tutkimusasemalle. Kuluu kolme kuukautta, jonka aikana Jake alkaa lähentyä Neytirin ja tämän kansan omaticayojen kanssa. Kun Jake otetaan heimon jäseneksi, hän ja Neytiri valitsevat toisensa puolisoikseen. Jake paljastaa muuttaneensa mieltään RDA:n suhteen, kun hän yrittää lamauttaa na’vien pyhää paikkaa uhkaavan puskutraktorin. Quaritch näyttää RDA:n siirtokunnan johtaja Parker Selfridgelle (Giovanni Ribisi) videokuvaa puskutraktorin kimppuun hyökänneestä Jakesta sekä tämän tekemän videopäiväkirjamerkinnän, jossa hän myöntää, etteivät na’vit tule koskaan jättämään Kotipuuta. Selfridge käskee Quaritchia tuhoamaan Kotipuun.

Grace yrittää kertoa Selfridgelle, että Kotipuun tuhoaminen voisi vaikuttaa Pandoran kasviperäiseen hermoverkostoon, johon kaikki planeetan eliöt ovat yhteydessä. Siitä huolimatta Selfridge antaa Jakelle ja Gracelle vain yhden tunnin aikaa taivutella na’vit pakenemaan Kotipuusta. Kun Jake paljastaa alkuperäisen tehtävänsä, Neytiri syyttää häntä koko heimon pettämisestä. Na’vit ottavat Jaken ja Gracen avatarit vangeiksi. Quaritchin joukot tuhoavat Kotipuun ja tappavat siinä samassa Neytirin isän ja monia muita na’veja. Mo’at vapauttaa Jaken ja Gracen, mutta heidät kytketään irti avatar-kehoistaan. He heräävät jälleen RDA:n päämajassa ja joutuvat vangeiksi. Quaritchin julmista tavoista tarpeeksi saanut lentäjä Trudy Chacón (Michelle Rodriguez) vapauttaa kolmikon ja vie heidät takaisin ulkotutkimusasemalla sijaitsevalle avatar-linkille. Heidän paetessaan Quaritch ampuu Gracea haavoittaen tätä vakavasti.

Na’vit pystyvät linkittymään henkisesti joidenkin eläinten kanssa. Saadakseen na’vien luottamuksen takaisin Jake ottaa riskin ja linkittyy lentoliskoa muistuttavan saalistajan, torukin, kanssa. Na’vien koko historiassa toruk on kesytetty ainoastaan viisi kertaa. Jake löytää Kotipuusta paenneet nav’it pyhän Sielujen puun luota ja rukoilee Mo’atia pelastamaan Gracen. Klaani yrittää siirtää Gracen ihmiskehosta Sielujen puun avulla tämän avatar-kehoon, mutta Grace ehtii menehtyä vammoihinsa. Omaticaya-heimon uuden päällikön, Tsu’teyn (Laz Alonso), avulla Jake värvää tuhansittain sotilaita naapuriheimoista. Ennen taistelun alkua Jake pyytää Sielujen puun hermoyhteyksien kautta jumalatar Eywaa auttamaan na’veja. Quaritch huomaa na’vien liikehdinnän ja taivuttelee Selfridgen järjestämään ennalta ehkäisevän iskun Sielujen puuta vastaan, sillä hän uskoo puun tuhoutumisen lannistavan na’vit. Selfridge on alkanut tulla toisiin aatoksiin, mutta ei tee mitään.

Na’vit taistelevat Quaritchin joukkoja vastaan, mutta kärsivät suuria tappioita: muun muassa Tsu’tey ja Trudy menehtyvät taistelussa. Juuri kun kaikki alkaa näyttää toivottomalta, Pandoran eläimet liittyvät yhtäkkiä mukaan taisteluun ja päihittävät ihmiset. Neytirin mukaan Eywa on vastannut Jaken pyyntöön. Jake tuhoaa pommittajaksi muutetun sukkulan ennen kuin se ehtii päästä Sielujen puun luokse. Quaritch ehtii paeta aluksesta juuri ennen sen tuhoutumista ja sonnustautuu AMP-pukuun. Hän törmää avatar-linkkiyksikköön ja siellä olevaan Jaken kehoon ja tuhoaa yksikön, niin että Jake joutuu sen seurauksena alttiiksi Pandoran myrkylliselle ilmalle. Neytiri tappaa Quaritchin ja pelastaa Jaken juuri ajoissa. Neytirin nähdessä Jaken ihmiskehon ensimmäistä kertaa hän ja Jake vahvistavat rakkautensa toisiaan kohtaan.

Jakea, Normia, Maxia (Dileep Rao) ja useita muita tieteentekijöitä lukuun ottamatta kaikki ihmiset karkotetaan Pandoralta. Jaken nähdään pitävän yllään omaticaya-heimon johtajan arvomerkkiä. Heimo suorittaa Eywalle omistetun rituaalin, joka siirtää Jaken ihmiskehosta avatariin pysyvästi.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Sam Worthington  Jake Sully  
 Zoë Saldaña  Neytiri  
 Stephen Lang  eversti Miles Quaritch  
 Michelle Rodriguez  Trudy Chacon  
 Sigourney Weaver  tri Grace Augustine  
 Giovanni Ribisi  Parker Selfridge  
 Joel Moore  tri Norm Spellman  
 C. C. H. Pounder  Mo’at  
 Wes Studi  Eytukan  
 Laz Alonso  Tsu'tey  
 Dileep Rao  tri Max Patel  
 Matt Gerald  alikersantti Lyle Wainfleet  
 Sean Anthony Moran  sotamies Fike  

James Cameron aloitti Avatarin työstämisen jo vuonna 1994, jolloin hän kirjoitti 114-sivuisen käsikirjoituksen. Hänen omien sanojensa mukaan inspiraationa toimi ”jokainen scifikirja, jonka olen lapsena lukenut”.

»Se on tämä puhdas luomisen muoto – jos haluat siirtää puuta, vuorta, taivasta tai muuttaa päivän yöksi, sinulla on täysi valta kaikkiin elementteihin. »

[10]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Sam Worthington näyttelee Jake Sullya. Cameron valitsi hänet etsittyään maailmanlaajuisesti lupaavia nuoria näyttelijöitä rooliin, mieluiten melko tuntemattomia, jotta budjettiin ei tulisi lisäkuluja. Worthington koe-esiintyi alkuvaiheessa kahdesti[11] ja on suostunut mahdollisiin jatko-osiin.[12] Cameronista tuntui, että koska Worthington ei ole tehnyt suuren luokan elokuvia, hän olisi ”valmis mihin tahansa, antaen hahmolleen aitoa luonnetta. Hän on sellainen tyyppi, jonka kanssa voisit ottaa oluen. Elokuvassa hänestä lopulta tulee johtaja, joka muuttaa maailman”.[13]
 • Sigourney Weaver näyttelee tohtori Grace Augustinea, kasvitieteilijää, joka ohjaa ja neuvoo Jake Sullya.[14] Rooliaan varten Weaver värjäsi hiuksensa punaisiksi.[15] Yhdessä tuotannon vaiheessa Weaverin hahmon nimi oli Shipley.[16] Weaverin mukaan hahmo muistuttaa Cameronia, koska he ”molemmat ovat hyvin motivoituneita ja idealistisia”.[17]
 • Michelle Rodriguez näyttelee Trudy Chaconaa, eläkkeelle jäänyttä laivaston lentäjää. Cameron halusi Rodriguezin rooliin nähtyään hänet elokuvassa Girlfight.[18]
 • Joel David Moore näyttelee Norm Spellmania, biologia, joka tutkii kasveja ja luonnon elämää.
 • Stephen Lang näyttelee eversti Miles Quaritchia, elokuvan antagonistia. Lang oli koe-esiintynyt Cameronin elokuvaa Aliens – paluu varten, mutta ei tuolloin saanut roolia. Cameron muisti näyttelijän, ja tällä kertaa palkkasi hänet.[18]
 • Michael Biehnia harkittiin eversti Quatritchin rooliin. Hän tapasi James Cameronin kolmesti ja näki pätkiä 3D-materiaalista, mutta lopulta Cameron ei palkannut häntä, koska ei halunnut että elokuvassa olisi Weaverin lisäksi muita elokuvan Aliens – paluu näyttelijöitä.
 • Dileep Rao näyttelee tri Max Patelia, tiedemiestä, joka työskentelee Avatar-projektissa.[20]

Pandora planeetan luonto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Banshee, ikran. Lentoliskomainen vuoriston henkiolento, jota käytetään lentämiseen. Hyvinkehittyneet, rintalastaan kiinnittyneet lihakset sallivat voimakkaat siiveniskut, joita tarvitaan lentoon nousuun. Henkiolennon kanssa yhdistyminen on vaarallista ja vaatii erityisen seremonian kaikilta na'vi-metsästäjiltä. Henkiolento sitoutuu elinikänään vain yhteen na'viin .[22]
 • Direhorse, pa’li. Hevosmainen olento, jolla on kuusi jalkaa, kova, karvaton iho, pitkä kaula ja pieni pää, raitoja sekä joustavia hiilikuitukäsiä niskassa ja päässä.[23]
 • Hammerhead, 'vasarapää' Titanothere. Tämä massiivinen, laiduntava sarvikuonomainen olento elää pienissä laumoissa. Se on jonkin verran sosiaalinen, mutta myös aluettaan puolustava eli territoriaalinen ja hierarkkinen. Suuttuneena titanothere laskee päänsä ja syöksyy päin mahdollista uhkaajaa. Tämä on kylliksi pelästyttämään jokaisen pandoralaisen olennon pakoon.[24]
 • Thanator, palulukan. Pelätyin kaikista Pandoran petoeläimistä. Leveä, panssaroitu häntä voi lyödä saalista tai puolustaa muita thanatoreja vastaan. Rustomaiset ”lautaset” sen kaulan ympärillä voivat väristä, mahdollisesti uhan eleenä tai paikantamisen välineenä. Sen niskan liike ja leuan isku ovat yhtä nopeita kuin kameran suljin.[25]
 • Viperwolf, 'kyysusi' nantang. Kuudella jalalla ja vahvalla keholla varustettuna viperwolf on kehittynyt matkustamaan pitkiä matkoja saalista etsiessään. Aivomassan ja kehon painon suhde keskiverrolla täysikasvuisella viperwolfilla kertoo hyvistä tietojen käsittely-, kuvioiden tunnistus- ja kommunikaatiokyvyistä.[26]
 • Kotipuu (The Hometree), Kelutral. Kotipuu on tarpeeksi suuri, jotta tusinoittain klaanin jäseniä voi asua siinä. Puussa on luonnollisia koloja ja käytäviä, joissa na'vit voivat nukkua, syödä, oleskella, tanssia ja juhlia yhteyttään jumalatar Eywaan. Kuten monet pyhät paikat Pandoralla, Kotipuu on suuren älymetallivarannon päällä. Kotipuu on yli 150 metriä korkea ja halkaisijaltaan noin 30 metriä.[27]
 • Great Leonopteryx, 'suuri leijonalisko' toruk, Pandoran taivaan suurin peto-olento. Sen ratsastaja on kunnioitettu klaanin jäsen, nimeltään Toruk macto, Viimeisen Varjon Ratsastaja. Vain viisi na'via ennen Jake Sullya on onnistunut ratsastamaan torukilla.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Efektit eli erikoistehosteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pandoran maailmaa, eläimiä, luontoa ja na'vi-rodun hahmoja luomaan Cameron palkkasi uusiseelantilaisen tehostetalo Weta Digitalin.[28] Yritys tuli kuuluisaksi Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian myötä, johon se teki pääosan efekteistä. Myös Avatarin tietokonemallinnuksista jopa 95 % on sen tuotantoa. Elokuvaa varten kehitettiin monia uusia tekniikoita ja ohjelmistoja. Avatarin tekoon oli kolmen vuoden ajan valjastettuna muun muassa viisi maailman 200:sta nopeimmasta supertietokoneesta.[29][30]

Cameron sanoi San Diegon Comic-Conissa halunneensa tehdä elokuvan, jossa on teelusikallinen sokeria, toimintaa, jännitystä ja kaikkea sitä mikä saa hänet itsensä syttymään, mutta joka sisältää myös hieman sitä, joka saa katsojan ajattelemaan luontoa ja ympäristöään.lähde?

Ensimmäinen promootiokuva elokuvasta julkaistiin 1. elokuuta 2009.[31] Empire-lehti julkaisi yksinoikeudella kuvia elokuvasta saman vuoden lokakuun numerossa.[32]

Avatar on maailman tuottoisin elokuva. Elokuva tuotti Yhdysvalloissa ensi-iltapäivänään 27 miljoonaa dollaria, josta 3,5 miljoonaa tuli keskiyön näytöksistä.[33] Tammikuun 25. päivään mennessä se ylitti Titanicin aikaisemman ennätyksen maailman tuottoisimpana elokuvana, ja helmikuun alussa – 47 esityspäivän jälkeen – se ohitti Titanicin myös Yhdysvaltojen lipputuloissa.[34] Kaikkiaan Avatar keräsi elokuvateattereissa runsaat 2 782 miljoonaa dollaria lipputuloja, josta Yhdysvaltojen osuus oli vajaa 761 miljoonaa.[2] Avengers: Endgame ohitti Avatarin tuottoisimpien elokuvien listalla heinäkuussa 2019.[35]. Avatar kuitenkin nousi tuottoisammaksi maaliskuussa 2021 uudelleenjulkaisun myötä.[36]

Ennen ensi-iltaa Avatarin odotettiin olevan suuri pettymys elokuvateattereissa, kuten Cameronin edellisen elokuvan Titanicinkin oli oletettu olevan. Titanicista tuli kuitenkin suurmenestys ympäri maailmaa.[37][38] Avatarin arveltiin tuottavan avausviikonloppunaan noin 70 miljoonaa dollaria. Analyytikot myös arvioivat, että Avatar saisi lipputuloja jo sen takia, että se on 3D-elokuva, sillä muutkin samoihin aikoihin julkaistut 3D-elokuvat olivat tuottaneet hyvin.[39]

»Luulen, että jos kaikki pitäisivät elokuvasta saman tien, ei elokuva koskaan vastaisi kaikkien odotuksia. Koska sen suhteen on epäilyksiä, keskustelua ja väittelyitä, on elokuva juuri sitä mitä sen pitääkin olla. Antaa ihmisten mennä katsomaan sitä vastauksia etsien. Kun he istuvat elokuvateatterissa ja valot sammuvat. (I think if everybody was embracing the film before the fact, the film could never live up to that expectation. Having that doubt, having it be controversial right now, having people arguing about it, I think is absolutely the healthy place. Have them go with some sense of wanting to find the answer. When they sit down in that movie theatre and the lights go down.»

Elokuvan soundtrackin sävelsi James Horner. Tunnuskappaleen laulaa englantilainen laulaja-lauluntekijä Leona Lewis.

Palkinnot ja ehdokkuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avatar sai neljä ehdokkuutta vuotuisessa Golden Globe -gaalassa, kategorioissa ”Paras draamaelokuva”, ”Paras ohjaaja”, ”Paras musiikki (engl. best score), elokuvan taustalla soiva musiikki)” ja ”Paras elokuvakappale”.[40] Elokuva voitti parhaan ohjaajan (James Cameron) palkinnon sekä parhaan draamaelokuvan palkinnon.[41] Elokuva on voittanut New York Online Film Critics -yhdistyksen palkinnon parhaasta elokuvasta.[42] Elokuvaa pidettiin myös vahvana ehdokkaana parhaan elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi sen suurien lipputulojen, kriitikoiden ylistyksenlähde? ja menestyksekkään Oscar-palkintoraadin jäsenille pidetyn näytöksen jälkeen.[43] Elokuva oli ehdolla yhdeksässä kategoriassa,[44] ja se sai Oscar-gaalassa 2010 kolme Oscar-palkintoa.

 • Paras lavastus
 • Paras kuvaus
 • Parhaat erikoistehosteet

Ehdokkuudet

 • Paras elokuva
 • Paras ohjaus
 • Paras leikkaus
 • Paras musiikki
 • Paras äänitys
 • Parhaat äänitehosteet

 • Paras draamaelokuva
 • Paras ohjaus

Ehdokkuudet

DVD ja Blu-ray

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avatar-elokuvan julkaisu DVD:llä ja Blu-rayllä on tehnyt myyntihistoriaa. 20th Century Foxin mukaan elokuvan DVD- ja Blu-ray-kopioita on myyty neljän päivän aikana yli 6,7 miljoonaa kappaletta. Näistä 4,7 miljoonaa kappaletta on DVD:tä ja loput noin kaksi miljoonaa kappaletta blu-rayta.[45][46][47][48] Oltuaan kolme viikkoa kaupoissa, Avatar teki jälleen uuden ennätyksen, myytyään 19,7 miljoonaa Blu-raytä ja DVD:tä.[49] Avatarin lähin kilpailija, Yön ritari, myi 16 miljoonaa DVD:tä kolmessa viikossa.[49]

20th Century Fox on kertonut netonneensa Avatarin DVD- ja Blu-ray-myynnistä yli 130 miljoonaa dollaria, mikä on kaikkien aikojen myyntiennätys. Edellistä ennätystä piti hallussaan vuonna 2008 ilmestynyt Yön ritari. Avatarin DVD- ja Blu-ray-versiot tulivat myyntiin Amerikassa 22. huhtikuuta (joka on kansainvälinen Earth Day) sekä 28. päivä Isossa-Britanniassa ja Suomessa vain noin neljä kuukautta teatterijulkaisun jälkeen, mikä on herättänyt närää elokuvateatterien omistajien keskuudessa.[45][47][48] Lisäksi Avatar aiotaan laittaa uudelle teatterikierrokselle elokuussa. Siihen tullaan lisäämään noin kuusi minuuttia uutta materiaalia. Syyksi uudelleen julkaisuun Cameron on sanonut elokuvien Liisa Ihmemaassa ja Titaanien taistelun julkaisut niin pian Avatarin jälkeen, syrjäyttäen sen muun muassa IMAX-teattereista esityspaikoilta. Uusi esityskierros antaa Cameronin mukaan Avatarille pidemmän kierroksen teattereissa, joiden IMAX-näytökset olivat loppuunmyytyjä siihen asti, kunnes IMAXin oli sopimuksen mukaan vaihdettava esitykseen Liisa Ihmemaassa.[50]

Elokuva sai Pohjois-Amerikassa yleisesti positiivisia arvosteluja. Arvosteluja kokoavalla Rotten Tomatoes -sivustolla elokuvalla oli joulukuussa 2009 83 % ”tuore” (fresh) -hyväksyntä 191 arvostelun perusteella.[51] Sivuston kriitikoilta Avatar oli saanut 94 % ”tuore”-hyväksynnän 32 arvostelun perusteella.[52] Kotimaassaan elokuvaa on tosin arvosteltu Amerikan- ja armeijanvastaisuudesta sekä hippityylisestä maailmankatsomuksesta.[53][54][55]

Suomessa vastaanotto oli ristiriitainen. Iltalehden elokuva-arvostelija totesi, että ”Avatarin parissa on helppo viihtyä jättikankaalla ja huippuäänellä varustetussa 3D-teatterissa, mutta yhtä helposti sen myös unohtaa. Teknisesti loistava elokuva paljastuu sisällöltään latteaksi kierrätyskamaksi.” Hän antoi elokuvalle kaksi tähteä.[56] Samoin Elitistin Ilja Rautsi kehuu elokuvaa visuaalisesti näyttäväksi, mutta draamaltaan ontuvaksi ja sisällöltään vanhaa toistavaksi ja vähäiseksi: ”Mitä uutta Avatarissa sitten on? Näytönsäästäjältä ensihämmästyksen jälkeen näyttävien hehkuvien kasvillisuustaustojen ja tavallisista tempuista riisutun kolmiulotteisuusefektin ohella ei paljoa. […] Kaikesta puuttuu se käsin kosketeltavan, eletyn todellisuuden tuntu, joka mahdollistaa uppoutumisen fantastisiin maailmoihin.” Arvosana oli 2,5 tähteä viidestä.[57]

MTV3:n kriitikko Outi Heiskanen antoi elokuvalle kuitenkin hyvin positiivisen arvostelun ja 4,5 tähden arvosanan viidestä mahdollisesta. Heiskanen sanoi arvostelussaan, että elokuvasta on poissa aiemmin 3D:hen liitetty halpahintaisuus. Hänen mielestään elokuva ”tulee muuttamaan käsityksemme paitsi kolmiulotteisen elokuvan tulevaisuudesta, myös mainstream-elokuvan uudesta, uljaasta huomisesta.”[58]

Tv-Nyt:ssä viisi kriitikkoa antoi elokuvalle tähtiarvion keskiarvolla 2,4.[59]

Terveydelliset vaikutukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräässä elokuvan näytöksessä joulukuussa 2009 elokuvan 3D-näytöksessä visuaaliset efektit saivat monet yleisön jäsenet voimaan pahoin. Yksi katsojista kommentoi Daily Mailin toimittajalle: ”Minä en suosittelisi syömään ennen tämän elokuvan katsomista.”[60]

 1. Dickey, Josh: ‘Avatar’s’ True Cost — and Consequences The Wrap. 3.12.2009. Viitattu 27.10.2023. (englanniksi)
 2. a b Avatar BoxOfficeMojo.com. Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)
 3. Dome: Vuoden 2010 katsotuimmat elokuvat Suomessa olivat… (Katsojaluvut suomessa) 3.1.2011. Arkistoitu 6.1.2011. Viitattu 19.10.2011.
 4. Avatar International Release Dates. Foxinternational.com. Arkistoitu 15.12.2009. Viitattu 31.10.2009. (englanniksi)
 5. Segers, Frank: 'Avatar' breaks 'Titanic' worldwide record The Hollywood Reporter. 25.1.2010. (englanniksi)
 6. McNary, Dave: Hollywood films’ dating game Variety. 13.7.2007. Viitattu 17.7.2007. (englanniksi)
 7. McClintock, Pamela & Fleming, Michael: Fox shifts ‘Avatar,’ ‘Museum’ Variety. 11.12.2007. Viitattu 12.12.2007. (englanniksi)
 8. Winters Keegan, Rebecca: Q&A with James Cameron Time. 11.1.2007. Viitattu 29.1.2017. (englanniksi)
 9. D'Alessandro, Anthony: 'Thunderbolts', 'Blade', 'Avengers: Kang Dynasty', 'Secret Wars' Among Disney Release Date Changes Due to WGA Strike Deadline Hollywood. 13.6.2023. Viitattu 7.8.2023. (englanniksi)
 10. Baillie, Andrea: Bigger than Titanic? Winnipeg Sun. 4.9.2008. Arkistoitu 18.11.2008. Viitattu 18.12.2008. (englanniksi)tarvitaan parempi lähde
 11. Jeff Jensen: Great Expectations Entertainment Weekly. 10.1.2007. Arkistoitu 24.1.2007. Viitattu 28.1.2007. (englanniksi)
 12. Cameron's Avatar Starts Filming in April. ComingSoon.net. 9.1.2007. Arkistoitu 22.8.2008. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
 13. Horn, John: Faces to watch 2009: film, TV, music and Web Los Angeles Times. Viitattu 28.12.2008. (englanniksi)
 14. Morris, Clint: Sigouney Weaver talks Avatar Moviehole.net. 2.8.2007. Viitattu 2.8.2007. (englanniksi)
 15. Stewart, Ryan: Exclusive: Sigourney Weaver Looks to the Future Premiere. 21.2.2008. Arkistoitu 29.5.2008. Viitattu 21.2.2008. (englanniksi)
 16. "Things We've Learnt", Empire, February 2008, p. 27.  (englanniksi)
 17. Adler, Shawn: Sigourney Weaver’s ‘Avatar’ Character Mirrors James Cameron, Actress Says MTV Movies Blog. Viitattu 28.2.2008. (englanniksi)
 18. a b Thompson, Anne: Lang, Rodriguez armed for 'Avatar' Variety. 2.8.2007. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
 19. Simmons, Leslie: 'Avatar' has new player with Ribisi The Hollywood Reporter. 21.9.2007. Arkistoitu 3.10.2007. Viitattu 21.9.2007. (englanniksi)
 20. Lewis Bazley: Drag Me to Hell Review inthenews.co.uk. 25.5.2009. Arkistoitu 11.6.2009. Viitattu 2.6.2009. (englanniksi)
 21. James Cameron's Movies & Creations: Avatar Scriptment: Summary, Review, and Analysis Jamescameron.blogspot.com. 11.2.2007. Arkistoitu 12.5.2008. Viitattu 6.12.2009. (englanniksi)
 22. Avatar: Pandorapedia - Mountain Banshee pandorapedia.org. 8.12.2009.
 23. Avatar: Pandorapedia - Dire Horse pandorapedia.org. 8.12.2009.
 24. Avatar: Pandorapedia - Hammerhead Titanothere pandorapedia.org. 8.12.2009.
 25. Avatar: Pandorapedia - Thanator pandorapedia.org. 8.12.2009.
 26. Avatar: Pandorapedia - Viperwolf pandorapedia.org. 8.12.2009.
 27. Avatar: Pandorapedia - Hometree pandorapedia.org. 8.12.2009.
 28. Alex Ben Block: The creatures of 'Avatar' were 15 years in the making The Hollywood Reporter. 10.12.2009. Arkistoitu 15.12.2009. Viitattu 4.1.2010.
 29. Randall Hand: Weta’s Data-Crunching Powerhouse Behind ‘Avatar’ Vizworld. 22.12.2009. Viitattu 4.1.2010.
 30. Weta Digital at Top500 top500.org. Arkistoitu 25.12.2009. Viitattu 4.1.2010.
 31. first-official-photo-for-james-camerons-avatar Filmstage.com. Viitattu 19.9.2009.
 32. New Empire Avatar Cover! Empireonline.com. Viitattu 6.12.2009.
 33. Gray, Brandon: 'Avatar' Blasts Off on Opening Day Box Office Mojo. 19.12.2009. Viitattu 3.12.2012. (englanniksi)
 34. Gray, Brandon: ‘Avatar’ Claims Highest Gross of All Time Box Office Mojo. 3.2.2010. Viitattu 3.12.2012. (englanniksi)
 35. Mendelson, Scott: Marvel's 'Avengers: Endgame' Tops 'Avatar' At The Worldwide Box Office Forbes. 20.7.2019. (englanniksi)
 36. Sarah Whitten: 'Avatar' retakes box office crown from 'Avengers: Endgame' after China rerelease CNBC. 13.3.2021. Viitattu 22.10.2023. (englanniksi)
 37. Levin, Josh: Here Come the Cats With Human Boobs – Is Avatar destined to flop? Slate. 10.12.2009. (englanniksi)
 38. Ebert, Roger: Avatar RogerEbert.com. 11.12.2009. Chicago Sun-Times. Arkistoitu 13.12.2009. (englanniksi)
 39. http://www.slate.com
 40. Complete List of 2010 Golden Globe Nominations E! Online. 15.12.2009. Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)
 41. Golden Globe Winners List 2010. Moviefone.com. Arkistoitu 4.12.2010. Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)
 42. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_awards_and_nominations_received_by_Avatar tarvitaan parempi lähde
 43. Hammond, Pete: Is 'Avatar' the new best picture front-runner? The Los Angeles Times. 21.12.2009. Arkistoitu 6.3.2010. Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)
 44. Avatar ja The Hurt Locker saivat yhdeksän Oscar-ehdokkuutta. Helsingin Sanomat. 2.2.2010. Arkistoitu 13.5.2010. Viitattu 22.9.2020.
 45. a b Avatar teki jälleen uuden ennätyksen Yle Uutiset. 26.4.2010. Viitattu 22.9.2020.
 46. Avatar breaks US DVD sales record BBC News. 26.4.2010. Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)
 47. a b "Avatar" sets DVD and Blu-ray sales record     Reuters    . 25.4.2010    . Arkistoitu 22.9.2020  . Viitattu 22.9.2020   . (englanniksi)   
 48. a b Graser, Marc: ‘Avatar’ shatters DVD, Blu-ray record Variety. 26.4.2010. Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)
 49. a b Finke, Nikki: 19.7 Million 'Avatar' Blu-ray & DVDs Sold Deadline. 11.5.2010. Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)
 50. James Cameron planning Avatar re-release BBC News. 21.4.2010. Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)
 51. Avatar (2009) Rotten Tomatoes. IGN Entertainment. Viitattu 23.12.2009December 17, 2009.
 52. Avatar (2009) Rotten Tomatoes. IGN Entertainment. Viitattu December 17, 2009.
 53. Whipp, Glenn: Is ‘Avatar’ a message movie? Absolutely, says James Cameron The Los Angeles Times. 10.2.2010. Viitattu 27.10.2023. (englanniksi)
 54. James Cameron on ‘Avatar’: Fox wanted me to take out ‘tree-hugging, ‘FernGully’ crap’ New York Daily News. 18.2.2010. Viitattu 27.10.2023. (englanniksi)
 55. Jagernauth, Kevin: James Cameron Says A Fox Exec Wanted Him To Cut Out The “Tree Hugging Hippy Crap” From ‘Avatar’ IndieWire. 18.3.2011. Viitattu 27.10.2023. (englanniksi)
 56. Tanssii humanoidien kanssa Iltalehti. 17.12.2009. Viitattu 22.9.2020.
 57. Rautsi, Ilja: Avatar (2009) Elitisti. 16.12.2009. Viitattu 11.1.2010.
 58. Heiskanen, Outi: Avatar. MTV3 Viihde. 18.12.2009. Arkistoitu 11.1.2010. Viitattu 22.9.2020.
 59. Kriitikon valinta. Tv-Nyt, 2010, nro 15.1. – 21.1., s. 20.
 60. Lampert, Nicole: Has James Cameron, Hollywood's scariest man, blown £200 million on the biggest movie flop ever? Daily Mail Online. 11.12.2009. Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]