Daily Mail

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Daily Mail
Lehtityyppi päivälehti
Kustantaja Daily Mail and General Trust
Julkaisija DMG Media
Levikki 1,863,151 (tammikuu 2013)
Perustettu 1896
Päätoimittaja Paul Dacre
Sitoutuneisuus Konservatismi
Kotipaikkakunta Lontoo
Kotimaa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Sivukoko tabloidi
Kieli englanti
Kotisivu www.dalilymail.co.uk

Daily Mail on brittiläinen vuonna 1896 perustettu, päivittäin ilmestyvä tabloid-kokoinen sanomalehti. Se on maan toiseksi suosituin sanomalehti The Sunin jälkeen. Arvomaailmaltaan Daily Mail on konservatiivinen. Se keskittyy lähinnä julkkiksiin ja skandaaliuutisiin.

Lehti on yleensä ottanut isänmaallis-populistisen kannan ja kannattanut mm. lähtemistä toiseen buurisotaan ja ensimmäiseen maailmansotaan.

Vuosisadan vaihteessa se jakoi rahapalkintoja saavutuksista ilmailun alalla, mm. ensimmäisestä lennosta Lontoosta Manchesteriin ja ensimmäisestä lennosta Kanaalin yli.

Ensimmäisen maailmansodan edellä sitä syytettiin sodanlietsonnasta, mutta sodan aikana perustaja lordi Northcliffe hyökkäsi kansallissankarina pidettyä sotaministeri lordi Kitcheneria vastaan ja myöhemmin pääministeri H. H. Asquithia vastaan, jonka seuraaja David Lloyd George tarjosi Northcliffelle ministerinpaikkaa välttääkseen lehden hallituksen kohdistuvan kritiikin.

Lordi Northcliffen kuoltua 1922 hänen veljensä lordi Rothermere otti lehden johton.

Vuonna 1924 Daily Mail julkaisi väärennetyn ns. Zinovjev-kirjeen, jonka väitettiin olevan Kominternin johtajan Grigori Zinovjevin kirje Britannian kommunistipuolueelle vallankumouksen aloittamiseksi. Kirjettä pidetään yleisesti Ramsay MacDonaldin Labour-puolueen tappion syynä neljä päivää myöhemmin pidetyissä parlamenttivaaleissa konservatiiveille.

1930-luvulla lordi Rothermere ja Daily Mail tukivat avoimesti brittiläisiä fasisteja ja ylistivät Oswald Mosleyta hänen järkevästä konservatiivisesta asenteestaan. Lehti veti tukensa vuonna 1934 fasistien väkivallan kiihdyttyä. Rothermere oli myös Benito Mussolinin ja Adolf Hitlerin tukija ja ystävä, mikä vaikutti lehden linjaan 1930-luvun loppuun asti. Tänä aikana Daily Mail oli ainut brittiläinen lehti, joka tuki Saksan natsipuoluetta. Rothermere lähetti Hitlerille onnittelusähkeen Sudeettimaan valtauksen jälkeen ja toivoi että "Adolf Suuri" olisi vielä suosittu Britanniassa. Lehti tuki myös Neville Chamberlainin politiikkaa, etenkin Münchenin sopimukseen asti.

Lehden linjaa muutti David English, joka aloitti 1971 kaksikymmenvuotisen uransa päätoimittajana. Samana vuonna lehti siirtyi tabloid-kokoon. Vuodesta 1992 lehteä on päätoimittanut Paul Dacre.

Lehteä ei pidetä erityisenä laatulehtenä. Se on mm. julkaissut Fallout 3 -tietokonepelin kuvia todisteena al-Qaidan suunnitelmista hyökätä ydinasein Washingtoniin.[1][2]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Al-Qaeda's terrifying vision of a devastated America in the wake of a nuclear attack Mail Online.
  2. Daily Mail cites video game as proof of terrorist doomsday plot The Register. Viitattu 10.8.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.