Zinovjev-kirje

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Zinovjev-kirje oli vuonna 1924 Britanniassa julkisuuteen tuotu väärennetty kirje, jossa neuvostoliittolaisen Kommunistisen internationaalin toimeenpanevan komitean puheenjohtajan Grigori Zinovjevin nimissä yllytettiin Britannian kommunisteja mellakointiin ja hyökkäilyyn yhteiskuntajärjestystä vastaan. Tarkoituksena oli aiheuttaa vaalitappio Ramsay MacDonaldin johtamalle työväenpuolueen hallitukselle. Kirjeen allekirjoittajiksi oli merkitty Zinovjevin lisäksi Kominternin toimeenpanevan komitean brittiedustaja Arthur MacManus sekä sen sihteeri Otto Wille Kuusinen.

Kirjeen julkaisi konservatiivinen Daily Mail -lehti 25. lokakuuta 1924, vain neljä päivää ennen parlamenttivaaleja, jolloin aikaa sen aitouden selvittämiseen tai kiistämiseen ei juuri jäänyt. Daily Mail julkaisi samassa yhteydessä myös pääkirjoituksen, jossa työväenpuolueen johtoa syytettiin veljeilystä kommunistien kanssa ja jopa käskyjen ottamisesta näiltä. Kirje asetti MacDonaldin hallituksen huonoon valoon, sillä se oli hiljattain tunnustanut Neuvostoliiton ja pyrkinyt normalisoimaan Britannian suhteita kommunistiseen suurvaltaan. Vaikka sekä työväenpuolueen että Neuvostoliiton johto kiisti kirjeen aitouden, se aiheutti Britanniassa "punapelon", ja konservatiivit voittivat odotetusti vaalit.

Vuonna 1966 Sunday Times julkaisi tiedon, että kirjeen oli todellisuudessa laatinut joukko Berliinissä asuneita venäläisiä valkoisia emigrantteja. Kirjeen alkuperästä ja väärennöksen mahdollisesta tilaajasta on kehitelty erilaisia teorioita. Gordon Brook-Sepherd on päätynyt tulkintaan, jonka mukaan kirjeen laati Iso-Britannian Secret Intelligence Servicen (MI-6) palveluksessa ollut luutnantti Ivan D. Pokrovski Riiassa. Toimeksiantajana esiintyi puolestaan salanimeä kapteeni Black käyttänyt henkilö.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gordon, Stuart: Suuri huijausten kirja, s. 408–409. Espoo: Euroword, 1999. ISBN 951-654-034-1.
  • Mainio, Aleksi: Terroristien pesä: Suomi ja taistelu Venäjästä 1918-1939. Helsinki: Siltala, 2015. ISBN 978-952-234-288-1.
  • Sarsila, Juhani: Historian väärennöksiä ja väärentämisen historiaa, s. 101–103. Otava, 1988. ISBN 951-1-09981-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mainio 2015, 149

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]