Valkoiset emigrantit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valkoiset emigrantit (ven. Белоэмигрант, Beloemigrant) eli valkoiset venäläiset olivat niitä venäläisiä, jotka pakenivat Venäjän vallankumousta ulkomaille, joilta käsin he usein vastustivat bolševikkihallitusta ja tukivat monarkistista valkoista armeijaa.

Vuosina 19171923 noin 900 000–2 000 000 venäläistä lähti tai karkotettiin maasta.

Monet valkoiset emigrantit asettuivat asumaan Itä-Euroopan slaavilaisiin maihin, kuten Jugoslaviaan, Bulgariaan, Tšekkoslovakiaan ja Puolaan. Myös Viroon, Latviaan, Liettuaan, Suomeen ja Turkkiin asettui asumaan paljon valkoisia venäläisiä; näitä maita pidettiin usein kauttakulkumaina. Idässä monet asettuivat asumaan Kiinaan ja Japaniin. Suurin osa asettui kuitenkin asumaan Ranskaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Brasiliaan, Argentiinaan ja Australiaan.

Monilla valkoisilla oli melkein sama ideologia: antikommunismi, ortodoksisen kirkon voimakas vaikutus, sananvapaus ja markkinatalous. Kahta viimeistä ei tosin ollut tsaarin Venäjälläkään, jossa valkoiset olivat olleet vallassa. Valkoisten emigranttien joukoissa oli Venäjältä paenneita ortodoksipappeja ja piispoja; nämä perustivat myöhemmin Karlovcin synodin eli "Venäjän kirkon maanpaossa".

Tunnettu valkoisten venäläisten hautausmaa on Sainte-Geneviève-des-Bois'n venäläinen hautausmaa Sainte-Geneviève-des-Boisissa Pariisin lähellä.

Tunnettuja valkoisia emigrantteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]