Viktor Pokrovski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viktor Pokrovski

Viktor Leonidovitš Pokrovski (ven. Виктор Леонидович Покровский, 18899. marraskuuta 1922) oli venäläinen kenraaliluutnantti ja valkoisten komentaja Venäjän sisällissodan aikana.

Pokrovski valmistui Pavlovskin kadettikoulusta ja Sevastopolin sotilasilmailukoulusta. Hän toimi ensimmäisessä maailmansodassa lentäjänä ja sai sodan aikana Pyhän Yrjön ristin.

Lokakuun vallankumouksen aikana Pokrovski perusti anti-bolševikkisen armeijan Kuban alueelle ja Pohjois-Kaukasukselle. Kuban Rada antoi Prokrovskille everstin ja myöhemmin kenraalimajurin arvon. Maaliskuussa 1918 puna-armeijan vastaisten ankarien taistelujen jälkeen Pokrovski joutui siirtämään joukkonsa Krasnodarista. 26. maaliskuuta 1918 Pokrovski liittyi vapaaehtoiseen armeijaan, jota johti kenraali Lavr Kornilov (myöhemmin Anton Denikin ja Pjotr Wrangel).

Pokrovski oli Kubanin kasakoiden ja Kaukasuksen armeijan komentaja. Pokrovskin miehet valtasivat bolševikeilta Volgogradin ja Kamyšinin kesällä vuonna 1919. Valkoisessa armeijassa monet paheksuivat Pokrovskin tapaa käsitellä vankeja. Huhtikuussa vuonna 1920 Pokrovski muutti Krimiltä koska kenraali Pjotr Wrangel ei nimittänyt tätä enää suuriin operaatioihin. Pokrovski muutti Bulgariaan, jossa jatkoi Neuvostoliiton vastaisia toimia. 9. marraskuuta 1922 NKVD:n agentit murhasivat Pokrovskin Kjustendilissa, Bulgariassa.