Pitirim Sorokin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitirim Sorokin
Питирим Сорокин.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 21. tammikuuta 1889
Turja, Syktyvkar, Venäjä
Kuollut 11. helmikuuta 1968 (79 vuotta)
Winchester, Massachusetts, Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Sosiologia, kriminologia, etnografia, Poliittinen filosofia, kulttuurifilosofia ja Kulttuuriantropologia

Pitirim Aleksandrovits Sorokin (21. tammikuuta 1889 Turja, Syktyvkar11. helmikuuta 1968 Winchester, Massachusetts) oli venäläissyntyinen amerikkalainen sosiologi, joka oli etniseltä taustaltaan komi[1].

Sorokin syntyi venäläisen isän ja komilaisen äidin lapsena Vologdan kuvernementissa. Hän opiskeli Pietarin yliopistossa kriminologiaa ja toimi alan professorina. Sosialistivallankumouksellisena Sorokin vastusti kommunismia jyrkästi. Venäjän helmikuun vallankumouksen jälkeen Sorokin toimi ministeri Aleksandr Kerenskin sihteerinä. Lokakuun vallankumouksen johtaja Vladimir Lenin tuomitsi hänet kuolemaan. Kuuden viikon vankeuden jälkeen hänestä kuitenkin tuli jälleen opettaja Pietarin yliopistossa. Hänen asemansa ei kuitenkaan ollut turvallinen ja vuonna 1922 hänet vangittiin taas.

Vuonna 1923 hän joutui muuttamaan Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin. Vuosina 1925–1930 hän toimi Minnesotan yliopistossa; vuonna 1930 hänet kutsuttiin Harvardin yliopistoon. Siellä hän perusti sosiologisen osaston. Sorokin toimi Yhdysvaltain sosiologisen liiton presidenttinä[1]. Hän vaikutti tehtävässä pitkään[1].

Sorokinin elämäntyö vaikutti rakenteelliseen funktionalismiin teorian muodostumiseen. Myöhemmät tutkijat Talcott Parsons ja Edward A. Shils ottivat Sorokinin sosiologiset ajatukset käyttöön ja monet hänen käsitteistään on yhä käytössä.

Pitirim Sorokinin puoliso oli Helen Baratynskaja, jonka kanssa Sorokinilla oli kaksi poikaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sociologiskt lexikon. Red: Thomas Brante, Heine Andersen & Olav Korsnes (1998)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jaak Prozes: Onko Putin vepsäläinen?, s. 134. Tallinna-Kustannus Oy, 2016.