Anna Pavlova (balettitanssija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna Pavlova
Anna Pavlova
Anna Pavlova
Henkilötiedot
Syntynyt12. helmikuuta 1881
Pietari, Venäjän keisarikunta
Kuollut23. tammikuuta 1931 (49 vuotta)
Haag, Alankomaat
Kansalaisuus venäläinen
Ammatti balettitanssija
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Anna Pavlova Fokin/Saint-Saëns baletissa Kuoleva joutsen. Pietari, 1905.
Valentin Serov, Anna Pavlova baletissa La Sylphide (Keiju), 1909

Anna Matvejevna Pavlova (ven. Анна Матвеевна Павлова; 12. helmikuuta (J: 31. tammikuuta) 1881 Pietari, Venäjän keisarikunta23. tammikuuta 1931 Haag, Alankomaat) oli venäläinen balettitanssija. Hän oli 1900-luvun tunnetuimpia balettitanssijoita[1] muun muassa Rudolf Nurejevin ja Vatslav Nižinskin ohella.

Anna Pavlova syntyi Pietarissa ja sai balettikoulutuksensa kuuluisassa Mariinski-teatterissa, missä hän esiintyi kaikissa suurissa klassisissa balettiteoksissa. Uransa loppuajat hän kiersi maailmanlaajuisesti herättäen ihastusta yleisöissään. Pavlovan vaikutus baletin historiassa on suuri, vaikka hänestä on jäänyt vain vähän arkistomateriaalia.

Erityisen kuuluisa on Pavlovan tulkinta Mihail Fokinin Pavlovalle tekemästä sooloteoksesta Kuoleva joutsen (musiikki Saint-Saëns). Pavlova osasi eläytyä rooleihinsa erityisen hyvin ja hänen tekemäänsä vaikutusta kuvattiin maagiseksi. Hänen tanssinsa laatu oli – koreografiasta riippumatta – aina moitteettoman suurenmoista.kenen mukaan?

Pavlova kuoli 49-vuotiaana ollessaan kiertueella Haagissa, Alankomaissa. Hänen uurnansa on Golders Greenin krematorion kolumbaariossa Lontoossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anna Pavlova Encyclopædia Britannica. Viitattu 2.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]