Anna Pavlova (balettitanssija)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anna Pavlova
Anna Pavlova
Anna Pavlova
Syntynyt 12. helmikuuta 1881
Pietari, Venäjän keisarikunta
Kuollut 23. tammikuuta 1931 (49 vuotta)
Haag, Alankomaat
Ammatti balettitanssija
Anna Pavlova Fokin/Saint-Saëns baletissa Kuoleva joutsen. Pietari, 1905.
Valentin Serov, Anna Pavlova baletissa La Sylphide (Keiju), 1909

Anna Matvejevna Pavlova (ven. Анна Матвеевна Павлова; 12. helmikuuta (J: 31. tammikuuta) 1881 Pietari, Venäjän keisarikunta - 23. tammikuuta 1931 Haag, Alankomaat) oli venäläinen balettitanssija, joka oli maailman tunnetuimpia balettitanssijoita koko 1900-luvun[1]. Anna Pavlova oli ehkä kuuluisin balettitanssija muun muassa Rudolf Nurejevin ja Vatslav Nižinskin ohella.

Anna Pavlova syntyi Pietarissa ja sai balettikoulutuksensa kuuluisassa Mariinski-teatterissa, missä hän esiintyi kaikissa suurissa klassisissa balettiteoksissa. Uransa loppuajat hän kiersi maailmanlaajuisesti herättäen ihastusta yleisöissään. Pavlovan vaikutus baletin historiassa on suuri, vaikka taiteilijasta on jäänyt vähän arkistomateriaalia.

Erityisen kuuluisa on hänen tulkintansa Mihail Fokinin Pavlovalle tekemästä sooloteoksesta Kuoleva joutsen (musiikki Saint-Saëns). Pavlova osasi eläytyä rooleihinsa erityisen hyvin ja hänen tekemäänsä vaikutusta kuvattiin maagiseksi. Hänen tanssinsa laatu oli - koreografiasta riippumatta - aina moitteettoman suurenmoista.

Pavlova kuoli ollessaan kiertueella Haagissa Alankomaissa. Hänet on haudattu Moskovaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anna Pavlova Encyclopædia Britannica. Viitattu 2.7.2014. (englanniksi)