Liiha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liihan asema 1900-luvun alun postikortissa.
Liihan kylä ja asemataajama vuoden 1917 kartalla.

Liiha[1] (ven. Ли́гово, Ligovo) on historiallinen kaupunginosa Pietarin kaupungin Kraasselan piirissä Venäjällä. Se sijaitsee kaupungin lounaisosassa Hatsinan ja Veimarin rautateiden haaran pohjoispuolella (Liihan asema). Pohjoisessa se rajoittuu Pietarhovin maantiehen ja Jugo-Zapadin kaupunginosaan, idässä Marsalkka Žukovin prospektiin ja Uljaalaan, etelässä Vanhaan-Paanovaan ja lännessä Ivanovkajokeen sekä Sosnovaja Poljanaan.

Liihan kylä mainitaan ensimmäisen kerran Novgorodin Vatjan viidenneksen verokirjassa vuonna 1499/1500. 1700-luvulla perustettiin Liihan kartano, jonka vuosisadan loppupuolella omisti Katariina II:n suosikki, kreivi Grigori Orlov. 1800–1900-luvun alussa kylää asuttivat venäläiset, inkerikot ja inkerinsuomalaiset, joista jälkimmäiset kuuluivat Tyrön tai Pietarin Pyhän Marian luterilaisiin seurakuntiin. 1800-luvun lopulla Liihan aseman pohjoispuolelle syntyi huvila-asutus.

Vuonna 1918 Liiha sai nimen Uritsk (ven. Урицк) samana vuonna murhatun bolševikkivallankumouksellisen Moisei Uritskin mukaan. Vuodesta 1925 lähtien Uritsk oli Leningradin alueeseen kuulunut kaupunki, vuonna 1963 se liitettiin Leningradin kaupunkiin. Nykyään Uritsk on yksi Kraasselan piirin kunnallishallintoalueista.

Toisen maailmansodan aikana seudulla käytiin rajuja taisteluja, joissa Liihan kartano ja huvila-asutus tuhoutuivat täydellisesti. 1960-luvulta lähtien alueelle on rakennettu suuri kerrostalolähiö. Tšekistienkadulla on säilynyt 1700–1800-luvun alussa rakennettu kreivi Vorontsovin kartano Novoznamenka, jossa nykyään toimii sairaala.

Liihan kanava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän läpi virranneesta Liihajoesta (ven. Ли́говка, Ligovka) rakennettiin vuosina 1718–1721 Liihan kanava (ven. Ли́говcкий кана́л, Ligovski kanal), joka johti vettä Kesäpuiston suihkulähteisiin. Kanava menetti merkityksensä vuoden 1777 tulvassa, joka tuhosi suihkulähteet ja niiden vesijohtojärjestelmän. 1800-luvun lopulla suuri osa kanavasta täytettiin ja sen paikalle syntyi nykyinen Ligovski-prospekti. Enää kanava virtaa vain kaupungin eteläosan Krasnoputilovskaja-kadulle saakka, jossa se yhtyy Suomenlahteen laskevaan Krasnenkaja-jokeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. EKI kohanimeandmebaasi eki.ee. Viitattu 18.10.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]