Lomonosov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia, Lomonosov on myös tiedemies Mihail Lomonosovin sukunimi.
Lomonosov
Ломоносов
Oranienbaumin suuri palatsi.
Oranienbaumin suuri palatsi.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Lomonosovin kaupunki Pietarin kartalla.
Lomonosovin kaupunki Pietarin kartalla.
Valtio Venäjä
Subjekti Pietari
Hallintopiiri Pietarhovi
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 35 km²
Väkiluku (2010) 42 505
 – Väestötiheys 1 214 as./km²
Aikavyöhyke UTC+3 (MSK)

Lomonosov[1] (ven. Ломоно́сов) on Pietariin kuuluva kaupunki Venäjällä. Se sijaitsee Suomenlahden etelärannalla 40 kilometriä Pietarin keskustasta länteen. Hallinnollisesti Lomonosov on Pietarhovin piiriin kuuluva kunta (vuodesta 2003 lähtien, aikaisemmin se muodosti erillisen Lomonosovin piirin). Se on myös Leningradin alueen Lomonosovin piirin hallinnollinen keskus, vaikka ei itse kuulu sen yhteyteen. Asukkaita on 42 500 henkeä (vuonna 2010).lähde?

Kaupungin nimi oli vuoteen 1948 Oranienbaum (ven. Ораниенбаум). Paikkakunnan vanhin suomenkielinen nimi lienee Kaarosta sen läpi virtaavan samannimisen joen (ven. Караста, Karasta) mukaan[2][3]. 1700-luvun alussa paikalle rakennettiin Oranienbaumin palatsi, joka sai nimensä ruhtinas Aleksandr Menšikovin appelsiinipuutarhasta. Paikalliset venäläiset väänsivät nimen muotoon Rambov (ven. Рамбов), josta syntyi suomalainen nimitys Rampova.[4] Vuonna 1948 Oranienbaum sai nimen Lomonosov 1700-luvulla eläneen venäläisen tiedemiehen Mihail Lomonosovin mukaan.

Kaupungin historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pietari III:n palatsi.

Pietari I lahjoitti seudun 1700-luvun alussa ruhtinas Aleksandr Menšikoville, jonka aikana ryhdyttiin rakentamaan Oranienbaumin palatsi- ja puistoaluetta. Vuonna 1727 Oranienbaum siirtyi valtiolle. Vuosina 1780–1796 ja 1802–1848 se oli Pietarin läänin samannimisen kihlakunnan keskus. 1800-luvulla seudulle syntyi pietarilaisten huvila-asutusta. Ensimmäisen maailmansodan aikana kaupungissa oli suuri varuskunta, jonka kapina ratkaisi Venäjän helmikuun vallankumouksen lopputuloksen. Vuonna 1918 Oranienbaumin palatsit muutettiin museoksi. Toisessa maailmansodan aikana saksalaiset etenivät Suomenlahdelle kaupungin itä- ja länsipuolitse, mutta neuvostojoukot pitivät hallussaan Oranienbaumin sillanpääaseman.

Nykyinen kaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lomonosoviin kuuluvia historiallisia kaupunginosia ovat Krasnaja eli Troitskaja sloboda, Kronstadtin kalanisto (ven. Кронштадская колония, Kronštadtskaja kolonija), Mordvinovka, Olgin Kanal ja Tyrö,[5] jossa sijaitsee 1990-luvulla korjattu Tyrön luterilaisen seurakunnan kirkko. 1960-luvulta lähtien kaupungin eteläosaan on rakennettu laajoja asuinalueita.

Kaupungin läpi kulkee Pietarin ja Sosnovyi Borin välinen maantie sekä Pietari–Veimar-rata, jolla on Tyrön, Oranienbaumin (I ja II), Kronstadtin kalaniston ja Bronkan asemat. Pietarin kehätie kulkee Lomonosovin eteläpuolelta Bronkaan, josta se jatkuu edelleen Pietarin suojapatoa pitkin Kronstadtiin. Suunnitteilla on Lomonosovin merisataman laajentaminen.

Kaupungissa on rautatievaunujen laitteita valmistava yritys, kumitehdas, elintarvike- ja sotateollisuutta. Suuri osa asukkaista käy työssä Pietarissa.lähde?

Lomonosovin suomalainen ystävyyskaupunki on Maarianhamina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. EKI kohanimeandmebaasi eki.ee. Viitattu 3.12.2015.
  2. Mustonen, Juuso (toim.): Inkerin suomalaiset seurakunnat, s. karttaliite. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1931.
  3. Leningradskaja oblast. Atlas. Volosovski, Kingiseppski, Lomonosovski i Slantsevski raiony., s. 13. [Sankt-Peterburg]: Vojenno-kartografitšeskaja fabrika 444, 2003.
  4. Keski-Inkeri: kylä- ja tiekartta. Ingriainfo oy, 1993. ISBN 951-96326-1-1.
  5. Pietarin kaupunginhallituksen 6.2.2006 tekemä päätös n:ro 117 ”O Rejestre nazvanii objektov gorodskoi sredy”

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lomonosov.