Lomonosovin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lomonosovin piirin sijainti Leningradin alueen kartalla
Piirin kunnat. Kartalla näkyvät myös piiriin kuulumattomat Sosnovyi Bor ja Lomonosov.

Lomonosovin eli Kaarostan eli Rampovan piiri (ven. Ломоно́совский райо́н, Lomonosovski raion) on paikallinen itsehallintoalue Leningradin alueella Pietarin lounaispuolella. Piiri on perustettu vuonna 1927 ja sen pinta-ala on 1 919,1 neliökilometriä. Asukkaita on (2006) 64 700. Hallinnollinen keskus on Lomonosovin kaupunki, joka kuuluu Pietarin alueeseen.

Piiriin kuuluvat Haisevaisin ja Lepäsin taajamat sekä 13 maalaiskuntaa: Annamoisio, Kaprio, Korpunoi, Kosteritsa, Kuippina, Laakala, Lopuhkina, Orsitsa, Penikkala, Ropsunhovi, Teppola, Vennäin Vuissakka ja Villasi.

Seutu on vanhaa inkerikkojen ja inkerinsuomalaisten asuinseutua. Suomalaiset kuuluivat ennen Hietamäen, Kaprion, Ropsun, Serepetan, Tuutarin ja Tyrön seurakuntiin. Toisen maailmansodan aikana suuri osa Lomonosovin piiristä ei kuulunut saksalaisten miehittämään alueeseen, vaan oli jäänyt erilliseen saartorenkaaseen. Saksalaisten miehitysalueelle jääneet suomalaiset siirrettiin Suomeen, saarroksiin jääneet evakuoitiin Leningradin kautta Siperiaan. Sodan jälkeen vain harvat suomalaiset pääsivat palaamaan koteihinsa. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan Lomonosovin piirin asukkaista oli 1,0 % suomalaisia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Itogi vserossijskoi perepisi naselenija 2002 goda. Natsionalnyi sostav i vladenije jazykami naselenija Leningradskoj oblasti. Statistitšeski sbornik (vypusk 7), s. 157. Sankt-Peterburg: , 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lomonosovin piiri.