Balettitossut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varvastossut
Pehmeät harjoitustossut

Balettia tanssittaessa tarvitaan kahdenlaiset balettitossut; pehmeät harjoitustossut ja varvastossut (ns. "kovakärkiset"), joiden kärjet on kovetettu varpaiden kärjillä tanssimista tukemaan.

Pehmeät harjoitustossut ovat kankaasta tai nahasta tehdyt tossut, jotka kiristetään tossun suun nauhakujan avulla niin että ne myötäilevät jalkaa tarkasti ja pitävät jalan oikeassa asennossa.[1] Ne vastaavat periaatteessa tavallisia jumppatossuja. Niiden pohjassa on nahkaiset palat, jotka estävät liukastumisen ja helpottavat erilaisten harjoitusten tekemistä (esimerkiksi piruetit). Pehmeät harjoitustossut sopivat kaikenikäisille tanssijoille. Harjoitustossujen pohjat on hyvä kostuttaa ennen tuntia vedellä, taikka jos balettikoulussa on muita liukasteen estämis aineita, niitä voi käyttää.

Tanssimisen voi aloittaa kovakärkisillä jo n. 3 vuoden harjoittelun jälkeen tai noin 10-vuotiaana. Vartalon hallinnan täytyy olla kehittynyt ja nilkan tarpeeksi vahva ennen kuin saa nousta tossujen kärjille. Alussa varvastossuharjoittelu muodostaa vain pienen osan balettitunnista. Myöhemminkään varvastossuja ei käytetä aina harjoitellessa.[2] Varvastossuilla tanssivat perinteisesti vain naiset,[3] mutta tilapäisesti miehetkin voivat harjoitella niillä vahvistaakseen nilkkojaan. Varvastossuilla tanssiminen on fyysisesti haastavaa ja alussa jopa kivuliasta. Sen takia tossuissa voidaan käyttää pehmusteita, joita on laaja valikoima (mm. silikoni, geeli, vaahtomuovi). Valmiiksi muotoiltujen lisäksi tossuihin voi laittaa esimerkiksi villaa tai paperinenäliinan pehmusteeksi ja täytteeksi, sillä mitä tiiviimmin tossun kärkiosa istuu jalkaterän yksilöllisiin muotoihin sitä parempi sillä on tanssia. Jos tossussa on yhtään tyhjää tilaa, varpaille noustessa tossu ei kunnolla tue jalkaa ja auta varpaita pysymään suorina.

Varvastossuissa on kiinnityksenä nilkan ympärille solmittavat nauhat sekä usein yksilöllisesti myös kuminauha pitämässä tossun kantaosaa paikallaan. Pehmeissä harjoitustossuissa voi myös käyttää nauhoja, mutta usein kätevämpi on pelkkä kuminauhakiinnitys.

Balettitossuja myydään balettitarvikeliikkeissä, joissa myyjien ammattitaitoon kuuluu opastaa sopivien tossujen valinnassa. Varvastossuja on monia erilaisia malleja: eri leveyksiä, jäykkyyksiä, eri mittaisia kärkiosia. Jotta varpailla tanssiminen onnistuisi mahdollisimman mukavasti, on tärkeää löytää juuri omaan jalkaan sopivat tossut. Silti uusia tossuja täytyy vielä pehmitellä ja taivutella, jotta ne muokkautuisivat tanssimiseen sopiviksi.

Huipputossut tehdään yksilöllisesti kullekin tanssijalle ja myös eri baletteihin erityyppisinä: Joutsenlammen Musta joutsen tarvitsee tukevat tossut kun taas La Sylphiden keiju hyppii vähemmän ja tekee enemmän piruetteja mihin sopivat kevyet tossut.[4]

Kun kärkiosa pehmenee ja pohja alkaa joustaa liikaa, ovat tossut loppuun kuluneet. Ammattiballerina saattaa kuluttaa 100-120 paria tossuja vuodessa.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Varusteet Tampereen Balettiopisto. Viitattu 2.7.2014.
  2. Kärkitossutunti Tampereen Balettiopisto. Viitattu 2.7.2014.
  3. a b The Point of Pointe Shoes Pittsburgh Ballet Theater. Viitattu 2.7.2014.
  4. Keeping the world's greatest dancers on their toes CNN. Viitattu 2.7.2014.