Joutsenlampi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee balettia. Joutsenlampi-nimisiä järviä ja lampia on lueteltu täsmennyssivulla.
Joutsenlampi
Wiener Staatsoper Schwanensee Szene Akt4.jpg
Koreografi Julius Wenzel Reisinger
Säveltäjä Pjotr Tšaikovski
Perustuu Siegfried taru, joutsenneidot taru
Ensi-ilta 4. maaliskuuta 1877
Bolšoi-teatteri, Moskova
Alkuperäinen seurue Keisarillinen baletti
Roolit Pelageia Karpakova (Odette/Odile), Stanislav Gillert (Siegfried), Sergei Sokolov (Von Rothbart).

Joutsenlampi (ven. Лебединое озеро, Lebedinoje ozero, engl. Swan Lake, saks. Schwanensee) on ensimmäinen Pjotr Tšaikovskin säveltämistä kolmesta baletista. Se on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista ja arvostetuimmista baleteista.[1] Baletin tilasi säveltäjältä Bolšoi-teatterin johtokunta keväällä 1875. Sävellystyö alkoi elokuussa 1875 ja teos valmistui huhtikuussa 1876. Muutoksia ja korjauksia tehtiin vielä vuonna 1877.[2]

Keskiaikaisen Saksan joutsenritarin eli Siegfriedin taruun ja joutsenneitojen (Schwanenjungfrauen) legendaan pohjaavan libreton kirjoitti dramatisti Vladimir Begichev.[2] Alkuperäisen Joutsenlammen kantaesitys oli Moskovan Bolšoi-teatterissa 4. maaliskuuta 1877 (J: 20. helmikuuta).[3] Päärooleissa tanssivat Pelageia Karpakova (Odette/Odile), Stanislav Gillert (Siegfried) ja Sergei Sokolov (Von Rothbart).[2] Koreografian teki tšekkiläinen balettimestari Julius Reisinger.[3] Teos säilyi teatterin ohjelmistossa vuoteen 1883 saakka, jolloin sitä varten tehdyt monimutkaiset puvut hajosivat.[4]

Svetlana Zakharova ja Andrei Uvarov, Bolšoi 2011

Tšaikovskin kuoleman jälkeen balettia uudistivat hänen veljensä Modest Tšaikovski ja kapellimestari Riccardo Drigo. Ensin tehtiin uusi koreografia baletin toisesta näytöksestä Tšaikovskin muistoksi vuonna 1894 järjestettyyn esitykseen Mariinski-teatteriin Pietariin. Koreografiksi tuli balettimestari Lev Ivanov, koska silloinen pääbalettimestari Marius Petipa oli sairastunut.

Kokonaisena baletti saatettiin näyttämölle uudestaan Mariinski-teatterissa Pietarissa 27. tammikuuta 1895 (J: 15. tammikuuta).[3] Petipa vastasi sen ensimmäisen ja kolmannen näytöksen koreografiasta, joissa liikutaan todellisuustason hovimaailmassa, ja Ivanov teki toisen näytöksen lisäksi koreografian neljänteen näytökseen, jotka molemmat kuvaavat epätodellista lumottujen joutsenten maailmaa lammen rannalla. Uudistettu baletti sai mairittelevat arvostelut, ja sitä pidettiin mestariteoksena.[5] Päärooleissa tanssivat Pierina Legnani (Odette/Odile), Pavel Gerdt (Siegfried) ja Alexei Bulgakov (Von Rothbart).[3] Nykyisin baletista esitetään useimmin tätä Tšaikovskin kuoleman jälkeen uudistettua versiota, joka on lyhyempi kuin alkuperäinen.[1][5]

Nykyisten esitysten koreografia perustuu useimmiten pääbalettimestari Marius Petipan ja balettimestari Lev Ivanovin tekemään nelinäytöksiseen versioon vuodelta 1895. Baletista on tehty myös useita erilaisia modernisointeja.

Balettia ei esitetty kokonaisuudessaan Venäjän ulkopuolella kuin venäläisen baletin vierailunäytöksinä ennen vuotta 1922. Joutsenlammen Suomen ensi-ilta 17. tammikuuta 1922 oli samalla koko Suomalaisen Oopperan baletin ensimmäinen balettiesitys ja maailman ensimmäinen ulkomainen produktio. Odette/Odilena oli Mary Paischeff ja Siegfriedina itse balettimestari George Gé.[6][7] Lontoossa ensi-ilta oli vuonna 1937, päärooleissa Alicia Markova ja Robert Helpman. Yhdysvaltojen ensi-ilta oli San Franciscossa vuonna 1940.[2] Ruotsissa Joutsenlammen ensi-ilta Tukholmassa vuonna 1946 oli Suomalaisen Oopperan baletin vierailuesitys.[6]

Baletin yleensä kaksoisroolina esitetty "Odette-Odile" on naistanssijoille eräänlainen mestarinäyte, jossa he saavat Odettena näyttää lyyrisen puolensa ja Odilena temperamenttisen taituruutensa.[5] Odilen koreografiaan kuuluvat usein myös kuuluisat 32 fouettéta – käännöstä yhdellä jalalla toisen ottaessa vauhtia – joista on tullut ballerinojen teknisen taituruuden mittari.[8]

Odette-Odilen roolistaan ovat tulleet kuuluisiksi primaballerinat kuten Mathilde Krzesinska, Olga Preobrajenska, Tamara Karsavina, Anna Pavlova, Galina Ulanova, Maija Plitsetskaja, Margot Fonteyn, Natalia Makarova, Alicia Alonso, Altynai Asylmuratova ja Cynthia Gregory. Uusinta sukupolvea edustaa pietarilaisen St Petersburg Balletin primaballerina Irina Kolesnikova.[9]

Elokuva Black Swan kertoo ballerinasta, joka keskittyy pelkästään mustan joutsenen Odilen roolin tanssimiseen.

Baletin juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georgian kansallisbaletti Tbilisi, 2007

Joutsenlampi kertoo keskiajan Saksaan sijoittuvan tarinan[2] Siegfried-nimisestä prinssistä ja joutseniksi taiotuista neidoista. Ilkeä velho von Rothbart on noitunut neidot joutseniksi, ja he saavat ihmismuotonsa takaisin vain öisin. Taika raukeaa, jos joku lupaa rakastaa neitoa ikuisesti.

Baletti alkaa prinssi Siegfriedin viettäessä 21-vuotissyntymäpäiviään. Prinssin äiti ilmoittaa, että hänen on aika mennä naimisiin, ja puoliso on valittava seuraavana päivänä vietettävissä tanssiaisissa. Siegfried ei ole asiasta innoissaan.

Kuninkaallinen Ooppera, Tukholma 2008

Illan tullen hän lähtee metsästämään jousellaan ja näkee joutsenparven lentävän taivaalla, ja lammen rannalle mennessään hän löytää joutsenet vedestä. Siegfriedin hämmästykseksi joutsenet muuttuvat kauniiksi neidoiksi, ja hän rakastuu saman tien parvea johtavaan Odetteen. Odette kertoo prinssille naisille langetetusta lumouksesta, ja prinssi lupaa pelastaa hänet. Pienet joutsenet tanssivat lumoavan tanssinsa suuren rakkauden kunniaksi.

St Petersburg Ballet Theatre Pietari, 2010

Seuraavana päivänä vietetään tanssiaisia. Yllättäen paikalle saapuu valepukuinen velho von Rothbart ja hänen tyttärensä musta joutsen Odile, joka näyttää aivan prinssin tapaamalta Odettelta. Prinssi ei huomaa huijausta ja kosii Odilea. Prinssin kosittua huijaus paljastuu kun Odette ilmestyy hänelle ja prinssi syöksyy etsimään Odettea.

Hän löytää Odetten ja anoo tältä anteeksiantoa. Odette antaa prinssille anteeksi, mutta kertoo, että hänen itsensä on kuoltava. Velho von Rothbartin saapuessa lammelle Odette heittäytyy veteen ja prinssi seuraa häntä kuolemaan. Tämä rakkaudenosoitus tappaa velhon.

Baletista on tehty myös versioita, joissa on onnellinen loppu. Eräs tunnetuimpia tällaisia lienee venäläisen koreografin Alla Šeleštin Suomen Kansallisoopperalle ohjaama versio, jonka Odette-Odilena nähtiin mm. bulgarialainen Vera Kirova.

Kuuluisimmat kohtaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • II näytös, Pienten joutsenten tanssi
Serbian Kansallisteatteri Novi Sad, 2007/2008
 • II näytös, Odetten ja prinssin pas de deux
  Azerbaidžanin valtionooppera ja -baletti, Baku 2011
 • III näytös, Mustan joutsenen (Odile) ja prinssin pas de deux ja coda
Molly Wagner ja Liang Fu, Kansas City Ballet, 2016
 • IV näytös, Kuoleva joutsen
  Molly Wagner ja Liang Fu, Kansas City Ballet, 2016

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Swan Lake Classic FM. Viitattu 3.7.2014.
 2. a b c d e Swan Lake - Tchaikovsky Research en.tchaikovsky-research.net. Viitattu 20.11.2022.
 3. a b c d Swan Lake The Marius Petipa Society. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
 4. Steven Lowe: Musically Speaking: Holiday Classics —The Nutcracker to Swan Lake Seattle Symphony. Viitattu 3.7.2014.
 5. a b c Abput Swan Lake Pacific Northwest Ballet. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 3.7.2014.
 6. a b Joutsenlammen historiaa Suomessa Ooppera – Baletti. Viitattu 20.11.2022.
 7. Esitys - Encore encore.opera.fi. Viitattu 20.11.2022.
 8. Whip It: A History of the fouetté and our 32 Fouettés Project Milwaukee Ballet Company. Arkistoitu 5.9.2015. Viitattu 3.7.2014.
 9. World Renowned for Her ‘Swan Lake,’ Irina Kolesnikova Finally Makes Her US Debut Observer. 12.2.2020. Viitattu 20.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Joutsenlampi.