32 fouettéta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
tour fouetté -liike

32 fouettéta on balettiliike, jossa tanssija tekee peräkkäin 32 fouetté en tournant -liikettä. Nämä ovat käännöksiä yhdellä jalalla toisen jalan tehdessä ennen jokaista käännöstä vauhtia antavan demi rond de jambe -liikkeen.

Liike esiintyy muun muassa Joutsenlammessa.[1] Kaikissa Joutsenlammen versioissa ei 32 fouettéta tehdä, mutta yleensä ne ovat osana Odilen ja prinssi Siegfriedin grand pas de deux'tä sen lopun codassa. Käännösten määrä vaatii tanssijalta todella paljon voimaa ja huippuunsa hiottua tekniikkaa. Jokaisella käännöksellä pitää nousta yhden jalan varpaiden kärjille, pyörähtää täsmälleen oikea määrä (nykyään jopa osa pirueteista kaksoispyörähdyksenä) ja pysyä paikallaan liikkumatta näyttämöllä mihinkään suuntaan. Terävät fouettéet ovat vastakohta joutsenprinsessa Odetten liikekielelle.[2] Odette-Odile esitetään yleensä kaksoisroolina, jolloin ballerina saa näyttää itsestään sekä herkän lyyrisen että temperamenttisen taiturillisen puolen.lähde?

Alun perin fouetté-piruettien määrää ei ollut koreografiassa määrätty, vaan tanssijaa oli kehotettu tekemään niitä jaksamansa määrän orkesterin toistaessa musiikin samaa kohtaa. Italialainen ballerina Pierina Legnani vakiinnutti käännösten määrän 32:een osaksi koreografiaa.[3] Italiassa balettitekniikka oli 1800-luvun lopussa erityisen kehittynyttä, ja vierailullaan Venäjällä italialaiset tanssijat hämmästyttivät teknisellä osaamisellaan paikallisia kollegoitaan. Tuloksena syntyikin lopulta uudistunut venäläinen tyyli, jossa yhdistyivät italialainen briljantti taituruus ja ranskalaisen koulun hienostuneisuus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karoliina Yli-Honko: Miehinen näkökulma klassikkoon Liikekieli. Arkistoitu 3.9.2014. Viitattu 28.8.2014.
  2. Swan Lake Fun Fact: 32 Fouettes Pittsburgh Ballet Theatre. Arkistoitu 19.1.2015. Viitattu 28.8.2014.
  3. Swan Lake Repertory index. New York City Ballet. lähde tarkemmin?
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.