Otto Struve

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otto Struve
Отто Людвигович Струве
Stuve postikuoressa 1949
Stuve postikuoressa 1949
Henkilötiedot
Koko nimi Отто Людвигович Струве
Syntynyt12. elokuuta 1897
Harkova Venäjän keisarikunta
Kuollut6. huhtikuuta 1963 (ikä 65)
Berkeley, Kalifornia
Koulutus ja ura
Tutkinnot Harkovan kansallinen yliopisto
Chicagon yliopisto
Tutkimusalue tähtititede

Otto Struve (12. elokuuta 1897 Harkova Venäjän keisarikunta6. huhtikuuta 1963 Berkeley, Kalifornia) oli venäläissyntyinen yhdysvaltalainen tähtitieteilijä.[1]

Struve oli kuuluisaa, saksalaistaustaista venäläistä tähtitieteilijäsukua: hänen isänsä oli Ludwig Struve, Otto Wilhelm von Struven poika ja Friedrich Georg Wilhelm von Struven pojanpoika.

Struve oppi tähtitiedettä isältään. Hän oli perheensä ensimmäinen, joka kävi venäjänkielisest eikä saksankielisiä kouluja. Hän valmistui Harkovan lukiosta ja aloitti opintonsa ensimmäinen maailmansodan aikoihin Harkovan yliopistossa. Maailmansodan aikana hän kuitenkin opiskeli tykistökoulussa Pietarissa ja ehti palvella upseerina Turkin-rintamalla, mutta Brest-Litovskin rauhan jälkeen hän palasi yliopistoon ja valmistui vuonna 1919.[2] Kun Venäjän sisällissota kääntyi valkoisille tappiolliseksi, Struvet siirtyivät vielä valkoisten hallussa olleelle Krimille. Ludwig Struve kuoli siellä vuonna 1920, ja Otto Struve pakeni valkoisen armeijan mukana lopullisesti maasta, ensin Turkkiin.

Struve asui Turkissa jonkin aikaa Gallipolissa ja muutti sitten Istanbuliin. Muiden pakolaisten tavoin hän oli toisarvoisissa töissä. Hän kirjoitti Saksassa asuneelle sedälleen Hermann Struvelle, mutta ilmeni, että tämä oli kuollut pari kuukautta aiemmin. Sedän leski pyysi Berliinin observatorion johtajaa kirjoittamaan Chicagon yliopiston Yerkesin observatorion johtajalle Edwin Brant Frostille suosituksen, ja Struve sai pian työpaikan.

1930-luvulla rakennettu Otto Struve -teleskooppi Texasissa.

Struve muutti Yhdysvaltoihin, missä hän aloitti uransa astronomina. Hän väitteli vuonna 1923 Chicagon yliopistossa.[2] Hänen äitinsä Jelizaveta muutti poikansa luokse samana vuonna. Struvesta tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 1927 ja myöhemmin Frostin seuraaja Yerkesin observatorion johtajana. Myöhemmin hän työskenteli neljässä muussa observatoriossa. Hän kirjoitti useita teoksia tähtitieteestä.

Hän oli Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin puheenjohtaja.[2]

Hän avioitui vuonna 1925 Mary Martha Lanningin kanssa. Avioliitto oli lapseton.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otto Struve Encyclopædia Britannica. Viitattu 24.6.2016.
  2. a b c d Krsiciunas, Kevin: Otto Struve – a biographical memoir NAS. Viitattu 24.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karttunen, Hannu: Vanhin tiede – Tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin, s. 498. "Otto Struve (1897–1963)". Helsinki: Ursa, 2003. ISBN 978-952-5329-26-1.