Otto Struve

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Otto Struve (12. elokuuta 1897 Harkova Venäjän keisarikunta6. huhtikuuta 1963 Berkeley, Kalifornia) oli venäläissyntyinen yhdysvaltalainen tähtitieteilijä.

Struve oli kuuluisaa, saksalaistaustaista venäläistä tähtitieteilijäsukua: hänen isänsä oli Ludwig Struve, Otto Wilhelm von Struven poika ja Friedrich Georg Wilhelm von Struven pojanpoika.

Otto Struve isänsä Ludwig Struven polvella. Kuva vuodelta 1903.

Struve sai kotikasvatuksen astronomina ja aloitti muodolliset opintonsa ensimmäinen maailmansodan aikoihin Harkovan yliopistossa. Maailmansodan aikana hän kuitenkin opiskeli tykistökoulussa Pietarissa ja ehti palvella upseerina Turkin-rintamalla, mutta Brest-Litovskin rauhan jälkeen hän palasi yliopistoon jatko-opintoihin. Kun Venäjän sisällissota kääntyi valkoisille tappiolliseksi, Struvet siirtyivät vielä valkoisten hallussa olleelle Krimille. Ludwig Struve kuoli siellä vuonna 1920, ja Otto Struve pakeni valkoisen armeijan mukana lopullisesti maasta, ensin Turkkiin.

Struve asui Turkissa jonkin aikaa Gallipolissa ja muutti sitten Istanbuliin. Muiden pakolaisten tavoin hän oli toisarvoisissa töissä. Hän kirjoitti Saksassa asuneelle sedälleen Hermann Struvelle, mutta ilmeni, että tämä oli kuollut pari kuukautta aiemmin. Sedän leski pyysi Berliinin observatorion johtajaa kirjoittamaan Chicagon yliopiston Yerkesin observatorion johtajalle Edwin Brant Frostille suosituksen, ja Struve sai pian työpaikan.

1930-luvulla rakennettu Otto Struve -teleskooppi Texasissa.

Struve muutti Yhdysvaltoihin, missä hän aloitti uransa astronomina. Hän väitteli vuonna 1923. Hänen äitinsä Jelizaveta muutti poikansa luokse samana vuonna. Struvesta tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 1927 ja myöhemmin Frostin seuraaja Yerkesin observatorion johtajana. Myöhemmin hän työskenteli neljässä muussa observatoriossa. Hän kirjoitti useita teoksia tähtitieteestä. Hän oli Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin puheenjohtaja.

Hän avioitui vuonna 1925 laulaja Mary Martha Lanningin kanssa. Avioliitto oli lapseton.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]