Otto Struve

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Otto Struve (12. elokuuta 1897 Harkova Venäjän keisarikunta6. huhtikuuta 1963 Berkeley Kalifornia) oli venäläissyntyinen yhdysvaltalainen astronomi.

Struve oli kuuluisaa, saksalaistaustaista venäläistä astronomisukua. Hänen isänsä oli Ludwig Struve, Otto Wilhelm von Struven poika ja Friedrich Georg Wilhelm von Struven pojanpoika ja setänsä saksalaistunut Hermann Struve.

Otto Struve vasemmalla, Ludwig Struve oikealla.

Struve sai kotikasvatuksen astronomina ja aloitti mujodolliset opintonsa ensimmäinen maailmansodan aikoihin Harkovan yliopistossa. Maailmansodan aikana hän kuitenkin opiskeli tykistökoulussa Pietarissa ja ehti palvella upseerina Turkin rintamalla, mutta Brest-Litovskin rauhan jälkeen palasi yliopistoon jatko-opintoihin. Kun Venäjän sisällissota kääntyi valkoisille tappiolliseksi, Struve ja hänen perheensä siirtyivät vielä valkoisten hallussa olevalle Krimille. Täällä Ludwig Struve kuoli vuonna 1920, ja Otto Struve pakeni valkoisen armeijan mukana lopullisesti maasta, ensin Turkkiin.

Struve asui jonkin aikaa Gallipolissa Turkissa, myöhemmin hän muutti Istanbuliin ja oli muiden pakolaisten tavoin toisarvoisissa töissä. Hän kirjoitti sedälleen Hermann Struvelle, joka asui silloin Saksassa, mutta ilmeni, että setä oli kuollut pari kuukautta aiemmin. Sedän leskivaimo pyysi Berliinin observatorion johtajaa kirjoittamaan Chicagon yliopiston Yerkesin observatorion johtajalle Edwin Brant Frostille suosituksen, ja Struve sai pian työpaikan.

1930-luvulla rakennettu Otto Struve -teleskooppi Texasissa.

Struve muutti Yhdysvaltoihin, missä hän aloitti uransa astronomina. Hän väitteli vuonna 1923. Hänen äitinsä Jelizaveta muutti poikansa luokse samana vuonna. Struvesta tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 1927 ja myöhemmin Frostin seuraaja Yerkesin observatorion johtajana. Myöhemmin hän työskenteli neljässä muussa observatoriossa. Hän kirjoitti useita teoksia tähtitieteestä. Hän oli Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin puheenjohtaja.

Hän avioitui vuonna 1925 laulaja Mary Martha Lanningin kanssa. Avioliitto oli lapseton.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Otto Struve.