Chicagon yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chicagon yliopisto
Chicagon yliopiston kampus toukokuussa
Chicagon yliopiston kampus toukokuussa
lat. Universitas Chicaginiensis
Motto Crescat scientia; vita excolatur
Perustettu 1890
Tyyppi Yksityinen
Säätiön varat 4,5 mrd. USD
Rehtori Paul Alivisatos
Sijainti Chicago, Illinois
Yhdysvallat (koord. 41.78972° -87.59972°)
Kampus 850 000 m²
Sivusto www.uchicago.edu
Chicagon yliopiston pääportti

Chicagon yliopisto on John D. Rockefellerin perustama yksityinen yliopisto Chicagon kaupungissa Yhdysvalloissa. Yliopistoon on saatu 82 Nobel-palkintoa, se sijoittuu vuosittain lähes poikkeuksetta maailman 10 parhaan yliopiston joukkoon ja sillä on erittäin intellektuaalinen maine.

Yliopisto oli Yhdysvaltojen ensimmäisiä, joka yhdisti toisaalta yleissivistävät aineet (vapaat taiteet) kirjallisuudesta matematiikkaan ja toisaalta saksalaistyyppisen tutkimuspainotteisen yliopiston. Se on kuuluisa myös muun muassa talouden ja sosiologian koulukunnistaan, lakikoulustaan (jossa muun muassa Barack Obama opetti) ja maailman ensimmäisestä ydinreaktorista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl von Linnén patsas Chicagon yliopistossa

Chicagon yliopisto on ollut alusta asti avoin naisille ja mustille, mikä oli vuonna 1891 poikkeuksellista. Se on myös ensimmäinen merkittävä yliopisto, joka nimitti mustan professorin (1947) ja otti naisopiskelijoita samoin pääsyehdoin miesten kanssa.lähde?

Yliopiston uskontovapaa linja on houkutellut monia vapaa-ajattelijoita, kuten kirjailijat Kurt Vonnegut ja Carl Sagan.lähde?

Improvisaatioteatteri sai alkunsa Chicagon yliopistossa, vuonna 1955 (ks. Compass Theater -ryhmä ja Paul Sills).[1]

Vuonna 1978 yliopistoon nimitettiin naisrehtori, Hanna Holborn Gray. Hänestä tuli samalla maailman ensimmäinen merkittävän yliopiston naisrehtori.lähde?

Vuonna 2007 yliopisto perusti opiskelija-avustusrahaston, jonka on määrä poistaa kokonaan niiden perusopiskelijoiden tarve ottaa opintolainaa, joiden perheen vuositulot ovat alle 60 000 dollaria, ja puoliksi niiden, joiden perheillä vuositulot ovat 60 000–70 000 dollaria. Arvion mukaan tämä koskee neljännestä opiskelijoista.[2]

Vuonna 2008 yliopisto ilmoitti perustavansa Milton Friedman -instituutin. Friedman valmistui yliopistosta vuonna 1933 ja työskenteli siellä professorina yli kolmekymmentä vuotta. Vuodesta 2011 lähtien instituutti on tunnettu nimellä Becker Friedman -instituutti, kun mikrotalousteorian Becker-keskus yhdistyi Friedman-instituuttiin.lähde?

Yliopistossa on jatko-opiskelijoita yhä kaksi kertaa niin paljon kuin college-opiskelijoita.lähde?

Chicagon koulukunta (taloustiede)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chicagon yliopiston taloustieteellinen tiedekunta on erittäin tunnettu, myös termin Chicagon koulukunta (Chicago School of Economics) alla. Sitä ovat johtaneet kuuluisat Nobel-palkitut professorit Milton Friedman, Ronald Coase, George Stigler, Gary Becker, Robert Lucas, James Heckman, Robert Fogel ja Roger Myerson. Koulukunta on ollut tärkeässä osassa kehitettäessä vapaan markkinatalouden periaatteita nykyaikaan.[3]

Chicagon koulukunta on kuulu taloustieteen soveltamisesta kaikkiin ihmiselämän puoliin, kuten yliopiston professori Steven Levitt havainnollistaa menekkiteoksessaan Freakonomics.lähde?

Chicagon sosiologinen koulukunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistossa on myös Yhdysvaltain ensimmäinen sosiologian tiedekunta. Sen mukaan on nimetty kuuluisa Chicagon sosiologinen koulukunta, jonka uranuurtajia ovat Albion Small, George Herbert Mead, Robert E. Park, W. I. Thomas ja Ernest Burgess.[4]

Maailman ensimmäinen ydinreaktori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopisto tunnetaan maailman ensimmäisen ydinreaktorin, Chicagon läjän, sijaintipaikkana. Chicagon läjän pääsuunnittelijoihin kuului muun muassa Enrico Fermi. Koereaktori oli tärkeässä osassa Yhdysvaltojen ydinaseeseen johtaneessa Manhattan-projektissa ja ydinvoiman perusteiden luomisessa.lähde?

Yliopiston kampuksella sijaitsee aiheeseen liittyvä veistos, Henry Mooren Nuclear Energy.lähde?

Rehtorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat henkilöt ovat toimineet Chicagon yliopiston rehtoreina:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Some students walk into a bar... The University of Chicago Magazine. Viitattu 30.4.2006.
  2. Alumnus’ $100 million gift launches new Odyssey scholarship program June 7, 2007. The University of Chicago Chronicle. Viitattu 19.6.2007.
  3. Kasper, Sherryl (2002) The Revival of Laissez-Faire in American Macroeconomic Theory: A Case Study of Its Pioneers. Cheltenham, UK: Edward Elgar Publishing. ISBN 1840646063
  4. Department of Sociology The University of Chicago. Viitattu 30.4.2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]