Alikersantti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alikersantti (lyhenne alik.)[1] on armeijassa käytettävä aliupseeriston sotilasarvo. Alikersantti on alin aliupseeriarvo[2] ja sen arvomerkkinä käytetään Suomessa kahta arvomerkkikulmaa. Alikersanttia alempi arvo on korpraali ja ylempi kersantti.

Suomen puolustusvoimien alikersantin kauluslaatta
Suomen puolustusvoimien alikersantin hihalaatta

Suomessa alikersantit toimivat useimmiten ryhmänjohtajina, joskus erikoisaselajeissa, sekä ryhmän varajohtajina. Lisäksi eräissä teknisissä tehtävissä, muun muassa elektroniikka-asentajina sekä lentoteknillisissä apumekaanikkotehtävissä palveleville varusmiehille annetaan aliupseerikoulutus. Suomessa alikersanteiksi koulutetaan noin viidennes ikäluokasta. Koulutus tapahtuu peruskoulutuskauden jälkeen aliupseerikurssilla, joka kestää kolme ja puoli kuukautta lukuun ottamatta eräitä erikoiskursseja. Aliupseerikurssin jälkeen alikersantit osallistuvat miehistön kouluttamiseen. Myöhemmin palveluksen aikana osa alikersanteista voidaan joko sodan ajan sijoituksensa tai erinomaisen palveluksen perusteella ylentää kersanteiksi.

Reservissä alikersantiksi voidaan ylentää korpraali, joka on palvellut kertausharjoituksissa vähintään 7 päivää ja sijoitettu aliupseerin arvoa vaativaan tehtävään. Ilman erityistä miehistöstä aliupseeriksi -kurssia tämä on käytännössä korkein miehistössä varusmiehenä palvelleelle mahdollinen sotilasarvo. [3]

Anglosaksisissa maissa käytetty arvo corporal vastaa suomalaista alikersanttia. Saksalainen vastaava arvo on Unteroffizier ja venäläinen arvo mladši seržant (младший сержант).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo: A Kielitoimiston ohjepankki. Kotimaisten kielten keskus. ”alik. alikersantti” Viitattu 28.7.2017.
  2. Tasavallan presidentin asetus sotilas- ja palvelusarvoista sekä puolustusvoimien tunnuskuvasta 28.12.2007/1490
  3. Reservin ylennykset

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.