Kapteeni (sotilasarvo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sotilasarvoa. Sanan muita merkityksiä, katso täsmennyssivu.

Kapteeni (lyhenne kapt.[1]) on yksi vanhimmista sotilasarvoista. Nimi juontaa myöhäislatinan sanasta capitaneus, joka tarkoittaa päällikköä. Kapteenin arvoinen upseeri on tyypillisesti eri armeijoissa komppanian, patterin tai vastaavan yksikön päällikkö, joskus myös tätä suuremman yksikön, kuten pataljoonan päällikkö. Suomen puolustusvoimissa arvoa käytetään maa- ja ilmavoimissa, merivoimissa vastaava arvo on kapteeniluutnantti.[2] Suomessa kapteeni toimii rauhan aikana useimmiten perusyksikön päällikkönä tai esikuntatehtävissä, sodan aikana pataljoonan komentajana.

Kapteeni on englanniksi captain. Englannin kielestä käännettäessä on huomattava, että vaikka maa- ja ilmavoimien captain on suomeksi kapteeni, merivoimien ja rannikkovartioston captain vastaa suomalaista kommodoria. Tämän takia merkitään usein captain (navy).

Useimmissa maissa kapteenin arvomerkkinä on kolme tähteä tai vastaavaa symbolia, kolme nauhaa tms. Merkittävimmät poikkeukset ovat Yhdysvaltain armeijan arvomerkki (kaksi tolppaa) ja Itä-Euroopan maat, joissa tähtiä on neljä.

Suomessa kapteenin arvomerkissä kauluslaatassa ja maastopuvun rinnuksessa on kolme pientä heraldista ruusua. Kapteenin hihalaatassa käytettävässä arvomerkissä on kaksi 10 mm leveää kaluunanauhaa ja niiden välissä yksi 5 mm leveä kaluunanauha. Hihamerkkiä kutsutaan sotilasslangissa leikillisesti hampurilaiseksi.

Kapteenista seuraava ylempi arvo on maa- ja ilmavoimissa majuri, merivoimissa komentajakapteeni.

Käytöstä poistunut ratsuväen kapteenia vastaava sotilasarvo on ratsumestari.

Suomessa kapteenin arvoon voidaan ylentää vakinaisessa palveluksessa oleva Maanpuolustuskorkeakoulun, Maanpuolustusopiston tai Päällystöopiston käynyt yliluutnantti. Kapteeniksi voidaan ylentää myös reservissä oleva yliluutnantti. Kapteeni on opistoupseerien korkein palvelusarvo. Reservissä opistoupseeri voidaan ylentää sotilasarvoltaan majuriksi.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]