Luutnantti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maa- ja ilmavoimien
sotilasarvot Suomessa
upseerit
kenraalikunta
kenraali
kenraaliluutnantti
kenraalimajuri
prikaatikenraali
esiupseerit
eversti
everstiluutnantti
majuri
komppaniaupseerit
kapteeni
yliluutnantti
luutnantti
vänrikki
aliupseerit
sotilasmestari
ylivääpeli
vääpeli
ylikersantti
kersantti
alikersantti
miehistö
korpraali
sotamies

Luutnantti (lyhenne luutn.[1] tai ltn) on Suomen puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa käytettävä upseerinarvo.[2][3] Luutnantti-nimitys tulee alun perin ranskan kielestä lieu tenant (lat. locum tenens), mikä tarkoittaa sijassa olevaa eli (kapteenin) sijaista tai laajemmin apulaista.

Joissain armeijoissa vänrikki ei ole varsinainen upseeri, joukkueen tai tykistössä jaoksen johtaja, minkä vuoksi puolestaan luutnantin arvo ei tarkoita samaa kuin Suomessa, vaan vänrikkiä, joukkueenjohtajaa.lähde? Näissä armeijoissa luutnantti tarkoittaa vänrikkiä ja ensimmäinen tai vanhempi luutnantti yliluutnanttia. Myös Yhdysvalloissa useiden osavaltioden poliisin päällystöllä on käytössä leutnant-arvo, joka ei kuitenkaan vastaa Suomen luutnantin arvoa, vaan lähinnä komisariota.

Yliluutnantin nimitys tulee Suomeen Saksastalähde? (Oberleutnant) ja sitä käytetään myös pohjoismaissa. Mannerheim ei halunnut Suomen sisällissodan aikana yliluutnanttia itsenäisen Suomen sotilasarvoihin pitäen sitä saksalaisena käytäntönä.lähde? Yliluutnantin sotilasarvo tuli Suomen puolustusvoimissa käyttöön vasta Mannerheimin kuoleman jälkeen 1952.

Jalkaväen luutnantin kauluslaatta Suomen puolustusvoimissa

Luutnantin arvoon voidaan ylentää puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen palkattuun henkilöstöön tai reserviin kuuluva vänrikki tai aliluutnantti. Upseerit, jotka ovat suorittaneet Maanpuolustuskorkeakoulussa sotatieteiden kandidaatin tutkinnon, aloittavat palveluksensa luutnantin arvossa ja yleensä joukkueen johtajina.

Luutnantin arvomerkissä kauluslaatassa on kaksi pientä kultaista heraldista ruusua. Vastaavassa hihamerkissä (ja merivoimien olkapolettimerkissä) on kaksi kultaista kaluunaa. Arvomerkin yläpuolella oleva keltainen leijona oli aiemmin kadettiupseerien tunnus, mutta vuoden 2010 muutoksen jälkeen leijona korvasi opisto- ja erikoisupseerien erikoismerkit. Erikoisupseereiden kaluunanauhojen välistä näkyvät "pohjavärit" säilyvät ja ne ovat lääkintäalalla punaiset, insinööreillä ja teknikoilla violetit ja musiikkialalla vaaleansiniset.[4]

Luutnantista seuraava ylempi arvo on yliluutnantti.

Luutnantin arvo on yliluutnantin arvon lisäksi ainoa upseeriarvo, joka on sama kaikissa puolustushaaroissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]